Eaweard Muybridge, “iluzionistul” care a reusit sa creeze impresia de miscare din mai multe fotografii

Eaweard Muybridge a reusit imposibilul doar cu ajutorul unei succesiuni de fotografii.

Nascut in aprilie 1830, in ziua de 9 aprilie, la inceput de primavara, in Anglia, Eaweard Muybridge a fost un fotograf profesionist a pus bazele studiului crearii unei iluzii a miscarii cu ajutorul unor fotografii pozitionate intr-o succesiune, intr-o anumita ordine-a studiat si proiectia de film tot pornind de la fotografie. Fara aceste studii nu ar fi putut fi posibile viitoarele inventii si inovatii legate de animatie, fotografie profesionista si productie de film.

Din 1867, Eaweard Muybridge se specializeaza, devine fotograf profesionist, incepe sa isi dezvolte abilitati artistice si tehnice excelente, concentrandu-se mai intai pe arhitectura si peisaj in fotografiile sale. Daca apareau si oameni, siluete in fotografii ei erau minusculi, inconjurati de o natura coplesitor de vasta. In mai toate fotografiile sale de inceput extinderea Vestului a fost tematica principala.

De la o varsta frageda, 20 de ani, a emigrat in SUA, fiind vanzator de carti. In 1867 revine in San Francisco, dar personalitatea sa nu mai era aceeasi.

Insa de abia din 1868 a devenit cunoscut pentru fotografiile sale realizate in valea Yosemite, California, pe care le-a si vandut in parte. Peste doar un an a fost primul care a realizat miscarea animalelor cu ajutorul unor fotografii. A mai fotografia si populatia Tlingit din Alaska, iar in 1871 a fost angajat de the Lighthouse Board pentru a face fotografii farurilor de pe coasta de vest a Americii. Doi ani mai tarziu Eaweard Muybridge obtine un contract cu armata pentru a documenta in fotografii de calitate razboiul Modoc. Vreme de un an a calatorit in America Centrala pentru a fotografia tot ce se putea. Dupa cinci ani a realizat o fotografie panoramica a San Francisco pentru sotia lui Leland Stanford.

Exprimentele sale in fotografie au inceput in 1872 cand Leland Stanford l-a rugat sa-i demonstreze ca picioarele unui cal in miscare se afla in aer toate patru la un moment dat, in mod simultan. Primele sale incercari nu au avut succesul dorit pentru ca obturatorul era lent.

Munca sa a fost intrerupta pentru ca a fost judecat intr-o speta grava: l-a ucis pe amantul sotiei sale. Desi a fost achitat, acesta a calatorit pentru cativa ani prin Mexic si America Centrala, realizand fotografii publice pentru compania Cai ferate Union Pacific, detinuta de Standford.

In 1877 se intoarce in California unde isi reia experimentele cu fotografia si miscarea, iluzia de miscare din fotografii, folosind 12-24 de camere si un obturator special dezvoltat cu expunere de 2/1000 secunda. Doar asa a reusit sa-i demonstreze lui Standford ce se intampla cu picioarele calului in timpul alergarii.

Anii 1880 au fost cei mai productivi din cariera sa de fotograf, se afla la Philadelphia la Universitatea Pennsylvania, avand deja peste 100.000 de fotografii cu oameni si animale. A reusit sa surprinda miscarea intr-o secventa de imagini, fotografii, ceva ce ochiul uman nu poate sa realizeze.

Urmatorii ani au trecut rapid cu demonstratii publice, seminarii despre fotografie si tehnica de aranjarea a imaginilor in secvente anume pentru a avea iluzia de miscare desi totul era static in fotografii. Si-a studiat toate fotografiile cu atentie, le-a editat si le-a publicat imediat ce a fost multumit de ele. Artistii vizuali s-au inspirat mai tarziu din munca sa titanica pentru a dezvolta fotografia stiintifica si industriala si studiul lor.

Cele mai importante fotografii care „simuleaza” miscarea, in care avem iluzia miscarii au fost: The Horse in Motion, 1878; Boys playing Leapfrog, 1883-1886; disc fenakistoscop al unui cuplu care se invarte, 1893. Un vehicul a fost convertit intr-o camera obscura mobila, munca sa titanica stereografica a devenit populara si a fost vanduta pe Strada Montgomery, San Francisco de catre antreprenori pasionati de fotografie si in galerii.

In 1894, Eadweard Muybridge se intoarce in Anglia si a tinut seminarii in toata tara, peste tot pe unde era chemat. In 1896 a vizitat SUA pentru a rezolva niste probleme financiare acolo. A retinut negativele fotografiilor si a avut o expozitie Animale in miscare in 1899, si Figura Umana in Miscare, in 1901.

Muybridge a continuat sa publice fotografiile sale si munca de ani pana in anii 1900, cand s-a retras in locurile natale. In 1904, anul mortii sale, Muzeul Kingston a deschis un loc special unde sunt colectiile sale si toata munca sa, o galerie unde oricine poate vedea fotografiile celebrului fotograf profesionist. Moartea sa a survenit in acel an din cauza cancerului de prostata-a murit in locuinta verisoarei sale, Catherine Smith. Corpul sau a fost incinerat si cenusa depusa la Woking in Surrey.

Robert B. Woodward in angajeaza pe Eadweard Muybridge sa fotografieze gradina sa cu un parc, un muzeu, un acvariu, o gradina zoologica.

La muzeul Kingston se pot vedea instrumentele si echipamentele folosite de Eadweard Muybridge in toata cariera sa de fotograf profesionist, in Londra. Cea mai mare colectie de fotografii ce apartin lui Eadweard Muybridge se afla la Universitatea Pennsylvania. In 1991 si 2000 au fost expozitii dedicate fotografiilor sale in Massachusetts, respectiv la Smithsonian Institution National Museum of American History. In 2010, in capitala, Washington, D.C. au fost expuse fotografii de-ale lui Muybridge in expozitia retrospectiva Helios: Eadweard Muybridge in vremea schimbarii.

Cat despre viata sa personala, in mai 1871 Muybridge se casatorea cu o femeie divortata de 21 de ani Flora Shallcross Stone, el avea pe atunci 41 de ani. Au avut un fiu, Florado Helios Muybridge nascut pe 14 aprilie 1874. In decembrie 1874, dupa ce l-a ucis pe amantul sotiei sale, sotia a vrut sa divorteze, dar nu a putut legal. In 1875 a primit aviz favorabil divortul, ionsa in iulie 1875 Flora a murit. Fiul lor a ajuns in grija unui cuplu de francezi, dat de mama sa catre acestia inainte de moarte. Peste un an baiatul e mutat de catre tata la un orfelinat protestant, se plateste pentru ingrijirea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.