Camera retro digitala planificata deja de Canon ar putea avea un succes neasteptat

Camerele foto digitale retro ar putea fi un pariu castigator pentru producatorii de aparate foto profesionale

Curentul retro se manifesta in mai toate domeniile astazi. E ceva legat de trecut si de nostalgie cand vine vorba despre vintage sau retro, asa ca e firesc sa ne dorim sa vedem cat mai multe produse din aceasta categorie. Camerele foto digitale nu fac exceptie, asa ca stilul retro este tot mai prezent in randul lor si incepe sa fie din ce in ce mai apreciat si mai cautat. Mai nou si marile branduri s-au apucat serios de treaba si au inceput sa vina cu idei dintre cele mai neasteptate legate de produsele lor. Canon este cel mai recent exemplu, echipa creativa testeaza deja terenul pentru a lansa o camera digitala retro si a concura, in sfarsit, cu o competitie care a investit de multa vreme in designul retro.

Canon este poate cel mai mare si mai cunocut brand de camere foto profesioniste. A fost mereu in top si a venit pe piata cu idei extrem de bune si de creative pentru produsele sale. Recent, Canon a inceput sa isi intrebe clientii din China daca ar fi interesati de o camera digitala retro, inspirata de vechile modele de camere care au facut istorie in trecut. Noul model de camera se pare ca va arata ca o camera analog in stil vintage, retro.

O camera foto retro sau analog este un tip de camera care era peste tot inainte de aparitia aparatelor foto digitale. Pe langa un design clasic camerele mai vechi aveau focus manual, control simplu si cateva butoane, poate o rotita sau doua, o modalitate simpla de a „incarca” rolfilmul ca sa poti face fotografii.

Printre avantajele lor se numarau rezistenta in timp, erau metalice cele mai multe, obiectivele erau foarte bine construite, puteai atasa si altele foarte simplu pentru fotografii excelente in orice fel de conditii. Compozitia fotografica era mult mai importanta, la fel si conexiunea cu procesul creativ, fotografiile aveau personalitate unica, puteai obtine efecte vizuale excelente, culori, texturi. Plus ca invatai mai multe notiuni despre fotografie cu aceste camere foto vechi, stiai totul despre compozitie, expunere, aspecte tehnice ale fotografiilor.

Un utilizator a facut si un sondaj on-line pentru a incerca sa gaseasca din camere de la Canon care s-ar potrivi cu aceasta idee, iar in urma raspunsurilor primite s-a constatat ca un Canon QL17, un Canon P sau un Canon AE-1 si F-1 ar fi interesante pentru publicul amator al stilului vintage si retro.

QL17 de la Canon a fost deja cea mai durabila camera, cu design excelent, obiectiv foarte bun, rolfilmul era foarte usor de pus in camera si de setat corect. Canon P s-a lansat in 1958, este la fel de frumoasa si de interesanta precum QL17 si face parte cel mai probabil din colectia multor fotografi profesionisti.

Continutul exact al cercetarii facute de Canon, modelele vizate sau ideile nu sunt cunoscute. Camerele digitale modelate dupa camerele retro, vechi nu reprezinta o noutate. E surprinzator insa ca brandul nu s-a gandit la asa ceva si la o asemenea abordare pana acum. Concurenta a reusit sa vina cu niste camere digitale retro exceptionale, Nikon Zfc si Nikon Zf, inspirate de camera Nikon FM2. Nici Fujifilm nu a stat degeaba si a scos pe piata o serie de camere foto mirrorless X Series bazata si ea pe un design retro de la camere vechi. Combinatia intre functii moderne si performanta cu un design vintage pare sa fie castigatoare astazi si sa aduca vanzari foarte bune.

Nu se stie pe moment daca se va lansa o serie retro si daca cei de la Canon vor avea rabdare sa produca asa ceva. Momentan seriile EOS R mirrorless sunt excelente si s-ar putea pe viitor sa vedem si o transformare retro la nivelul lor, dar acum sunt doar speculatii. Sefii Canon nu au renuntat la ideea unor camere foto retro, asa ca sperante sunt sa vedem si de la Canon camere care seamana cu cele din trecut.

In muzeul digital al Canon pot fi vazute zeci de camere foto si multe modele despre care poate nici nu ati auzit, conceptul de retro fiind aici mai actual ca niciodata. E un punct de pornire pentru cei care vor sa se familiarizeze cu ideea de retro si de vintage si sa vada tot ce are Canon mai bun si mai interesant in materie de camere foto profesioniste. Doar asa iti dai seama cat de important e acest stil retro si de ce e atat de atragator pentru fotografii amatori si profesionisti. Ramane de vazut daca va prinde sau nu o camera retro digitala venita de la Canon sau daca se va materializa ideea lor. Pana atunci ne putem folosi de camerele retro de la concurenta si putem spera ca brandul stie ce face si va veni si el cu o camera digitala retro mult mai buna si mai interesanta decat cele ale concurentei directe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.