Karl Lagerfeld, fotograful din umbra creatorului de moda
„Ceea ce imi place cu adevarat este ceea ce nu am mai facut pana acum”. Este, probabil, fraza care il descrie cel mai bine pe Karl Lagerfeld, celebrul creator de moda si personalitate uriasa a secolului al XXI-lea.
A fost cel mai de succes designer si creator de moda din istorie. Cunoscut pentru aparitiile sale extravagante, eclectic, cu o viziune creativa dincolo de orice asteptari, recunoscut oriunde datorita cozii sale celebre, Karl Lagerfeld a fost si un „avid” fotograf. Designer si director creativ Chanel si Fendi, Lagerfeld a avut timp si pentru pasiunea sa pentru fotografie si a excelat si in acest domeniu.
Undeva pe la finalul vietii sale, Karl Lagerfel spunea intr-un interviu: „Eu am trei profesii. Sunt un fotograf, sunt un editor de carte, sunt un designer, creator de moda”. Cariera in moda si realizarile uimitoare s-au completat mereu cu fotografia, portretele sale fiind apreciate si recunoscute oriunde.
Nascut in 1933, in Hamburg, Germania, Karl Lagerfeld, pe numele sau real Karl Otto Lagerfeld, avea sa reinvie brandul Chanel si sa il aduca cu totul intr-o era in care moda nu mai era de multa vreme asa cum si-o inchipuise Cocos Chanel pe la inceput de secol 20. Familia sa era bogata, a fost protejat de toate efectele Celui De-al Doilea Razboi Mondial si si-a terminat educatia la o scoala privata. A mers la Lycee Montaingne, Paris, dupa care merge in Italia ca sa studieze intens istoria si desenul, acestea il atrageau mai mult, istoria artei.
Primul care l-a angajat a fost Pierre Balmain, un designer francez, a fost asistentul sau dupa ce castigase o competitie de design in 1955. Peste trei ani avea deja doua colectii create pentru Jean Patou. Prima sa colectie de moda a fost dezvaluita publicului in iulie 1958. A fost aspru criticata insa pentru ca nu venea cu ceva nou… S-a mai ocupat de design de haine pentru Tiziani, intre 1963 si 1969, al carui fondator era Evan Richards. Elizabeth Taylor a purtat haine in 1966 de la celebrul brand. Principessa Borghese, Gina Lollobrigida au purtat si ele creatii apartinand Tiziani.
Karl Lagerfeld a devenit freelancer angajat la Chloé, celebru magazi de moda francez, in 1964. Dupa alti sase ani a inceput colaborarea cu Curiel, a lucrat si cu Fendi, in 1972, cand fusese laudat pentru colectia de la Chloé. Era si designer de costume pentru cinematografie si teatru.
De abia dupa anii 1980, Lagerfeld a primit recunoastere si ca fotograf si a fost perceput ca designer international. A semnat un contract cu Isetan, o firma japoneza, pentru a crea colectii pentru barbati si femei. Si-a pus semnatura unica pe pulovere pentru Ballantyne si incaltaminte pentru Charles Jourdon. A fost si consultant pentru Trevira.
In 2002 a lucrat cu Diesel si Renzo Rosso la o colectie de moda, Lagerfeld Gallery. Costumele din filmul Callas Forever, 2002, au fost create de Lagerfeld. A mai creat haine pentru Madonna, Kyilie Minogue, a facut echipa buna cu H&M, a avut haine expuse in diverse magazine outlet in noiembrie 2022, toate vandute imediat.
Ca fotograf, Karl Lagerfeld a realizat o serie de fotografii pentru modele nud si celebritati. A fotografiat pentru coperta revistei V si cover story din 2004, reusind sa scoata fotografii unice cu Mariah Carey. A participat in acelasi an la o emisine celebra, Signé Chanel. Si-a lansat si o colectie de tricouri si blugi K Karl Lagerfeld.
Din 1987 a fotografiat mult pentru campaniile Chanel, munca sa a putut fi vazuta in reviste de moda celebre British Vogue si Interview. A creat si niste ilustratii pentru o editie a cartii de Hans Christian Andersen Hainele cele noi ale Imparatului, editia 1992. A mai creat costume pentru Scala din Milano, opera din Florenta, pentru Monte Carlo Ballet.
Inspiratia pentru toate fotografiile sale venea mereu din viata reala, de zi cu zi. Subiectii din fotografiile sale puteau fi vedete, dar puteam vedea si peisaje deosebite, arhitectura, arta. Autoportrete, poze pentru editoriale, toate au facut parte din colectia impresionanta de fotografii semnate Karl Lagerfeld.
Insusi Lagerfeld spuna despre fotografi urmatoarele: „Ce imi place cel mai mult la fotografi este ca acestia reusesc sa surprinda un moment care a trecut pentru totdeauna, imposibil de reprodus vreodata”. Fotografiile sale reuseau sa surprinda cu profesionalism mondenul nevazut si chicul extraordinar pe care poate il treceai cu vederea. Potretele in alb si negru ale unor celebritati uriase pentru vremea respectiva, Benicio del Toro si Ryan Gosling, fotografii colorate de mana ale Triadic Ballet, Oskar Schlemmer, documente ale arhitecturii pariziene, pe fiecare Lagarfeld le-a tratat cu deosebit interes si respect.
Multe dintre campaniile de publicitate au fost transformate in carti de arta, publicate de Steidl.
In 2010 primeste Couture Council Fashion Visionary Award, de la Fashion Institute of Technology pentru toata munca si cariera sa. Alaturi de Orefors a coprodus o colectie de arta bazata pe cristal. A regizat si Once Upon a Time, un film de scurt metgaj in Saint Denis, in 2013.
Lagerfeld a activat si in publicitate, colaborand pentru campanii de publicitate cu Fendi, Chanel si brandul sau eponim. In parteneriatul unic cu Dubai Infinity Holdings (DIH) a lucrat la case pe Isla Moda, in editie limitata, prima insula de moda din lume.
Dupa niste complicatii starea s-a de sanatate s-a deteriorat rapid in ianuarie 2019. A fost spitalizat la American Hospital de Paris, Neuilly-sur-Seine. Pe 19 februarie a murit, dimineata, din cauza unor complicatii de la cancerul pancreatic. Nu a vrut sa fie ingropat, a fost dus la crematoriu si cenusa sa a fost raspandita intr-o locatie secreta, langa mama sa si partenerul sau Jacques de Basche. Toata viata sa, Lagerefeld a explorat avangarda proceselor fotografice si a reusit sa atinga aceeasi perfectiune pe care am vazut-o la toate colectiile sale de moda si modelele lansate.