Edward Jean Steichen, fotograful care a contribuit la afirmarea fotografiei americana ca arta

Sunt putini fotografi care au reusit sa dea o directie clara in fotografia moderna si Edward Steichen e unul dintre acestia.

Edward Jean Steichen a fost un fotograf luxemburghez stabilit in America, pictor si sustinator al fotografiei americane ca arta in New York prin sustinerea principiilor pictorialismului. A adus modernismul european si peste ocean, fiind implicat si activand in galeria 291 din New York.

A fost de asemenea unul dintre pionierii fotografiei de moda, a publicat in Art et Décoration fotografii de moda, a lucrat pentru revistele Vogue si Vanity Fair, dar si pentru agentii de publicitate celebre, inclusiv J. Walter Thompson.

Dupa intrarea SUA in Al Doilea Razboi Mondial, Steichen a fost invitat de marina americana sa fie regizorul unitatii fotografice a aviatiei navale. A fost regizor in 1944 pentru un documentar de razboi, The Fighting Lady, care a castigat Premiile Academiei pentru cel maik bun documentar. Din 1947 pana in 1961 a fost director al Departamentului de Fotografie de la Muzeul de Arta Moderna New York. In 2003 colectia de fotografii Family of Man a fost adaugata in patrimoniul UNESCO in Memory of the World Register.

Dincolo de toate aceste premii si de activitatea sa profesionala, Edward Jean Steichen era un om simplu. S-a nscut in martie 1879 intr-o casuta mica din Bivange, Luxembourg. Pe cand Steichen avea doar 18 luni parintii au emigrat in SUA constransi de conditiile financiare foarte proaste din Luxembourg. S-au stabilit in Hancock, dupa care s-a nascut si sora sa, Lilian, in 1 mai 1883. La varsta de 10 ani, Edward se muta cu parintii in Milwaukee, invata germana si engleza la scoala si vorbeste in continuare limba din Luxembourg, dar doar acasa.

Cinci ani mai tarziu merge la Pio Nono College, un liceu catolic de baieti, unde e remarcat pentru talentul sau artistic iesit din comun. Desenele sale pareau foarte promitatoare si atrageau atentia mereu. A renuntat insa la liceu pentru ucenicie litografica la American Fine Art Company. A invatat intre timp si sa picteze. Si-a cumparat prima sa camera second hand in 1895 de la un magazin care vindea camere foto. El si prietenii sai interesati de desen si fotografie au pus bani la comun si au inchiriat o camaruta in Milwaukee, caldirea de birouri WI.

Numele lor era Milwaukee Art Students League, au angajat si alti oameni apropiati, pe Richard Lorenz si Robert Schade. In 1889 deja Edward avea fotografiile expuse la a doua editie a second Philadelphia Photographic Salon. Din 1900 e cetatean american, pleaca la Paris pentru studierea artei. S-a intalnit acolo cu Alfred Stieglitz. Edward Jean Steichen s-a ocupat si de logo-ul pentru Camera Work a lui Stieglitz si a aparut in publicatie cu fotografiile sale.

Din 1904 experimenteaza cu fotografia color si a fost printre primii care au folosit in America procesul autocrom Lumière. Studioul de portrete al lui Steichen avea sa fie in Little Galleries of the Photo-Secession, cunoscut mai bine ca 291 Gallery. Acolo au fost printre primele expozitii americane ale unor opere de Auguste Rodin, Henri Matisse, Paul Cézanne, Pablo Picasso sau Constantin Brâncuși.

In 1907 il gasim pe Steichen fotografiile cu o camera imprumutata de la un prieten rochii superbe purtate cu gratie de cele mai frumoase femei din zona. Asa aparea fotografia de moda moderna.

In 1911, Lucien Vogel de la Jardin des Modes si de La Gazette du Bon Ton il provoca pe Steichen sa promoveze moda ca arta prin fotografie. A pozat multe rochii semnate Paul Poiret, publicate in revista Art et Décoration. Dupa Primul Razboi Mondial e angajat de catre Condé Nast in 1923 pentru un salariu urias, $35,000.

Aflat deja la 60+ ani, la inceput de Al doilea Razboi Mondial, el renunta la fotografia full-time si prefera sa se dedice noilor varietati de delfinium. Steichen a fost selectat pentru unitatea sa fiind unul dintre cei cinci ofiteri-fotografi. Are mai multe expozitii apreciate la Muzeul de Arta Moderna New York.

A obtinut in decembrie 1963 Presidential Medal of Freedom, fiindu-i oferita de presedintele Lyndon B. Johnson. Din 1968 exista si o arhiva la muzeul unde a lucrat cu toate fotografiile si munca sa.

La aniversarea de 90 de ani Edward Jean Steichen a fost sarbatorit de fotografi, editori, scriitori, profesionisti de la muzeu la Plaza Hotel. Era 1969. In 1928 fotograful cumparase o ferma pe care a numit-o Umpawaug, ceva mai departe de West Redding, Connecticut. A trait acolo pana la moarte, in martie 1973-decesul a survenit pe 25 martie, cu doua zile inainte de aniversarea a 94 de ani de viata. Dupa moartea sa ferma a fost transformata intr-un parc, Topstone Park, deschis celor care vor sa il viziteze in functie de sezon si de vremea de acolo. In 1974 Steichen este inclus in International Photography Hall of Fame and Museum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.