Fotografia pe timp de iarna. Setari si sfaturi utile obtinerea fotografiei perfecte

Fotografiile facute iarna pot fi perfecte daca stii ce setari sa faci la aparatul foto si cum sa abordezi fiecare sesiune foto

Iarna e poate cel mai ofertant sezon pentru fotografii profesionisti si amatori, dupa primavara si toamna, desigur. In sezonul rece ai peisaje de vis pe care nu le ai in nicio alta perioada din an, ai natura care devine incredibil de frumoasa si de misterioasa, ai elemente naturale unice si zapada, foarte multa zapada mai ales in zonele mai reci, la altitudini mai mari sau in perioade cu precipitatii abundente peste tot. 

Fotografia pe timp de iarna nu este una usor de realizat indiferent cata experienta ai avea. Cu setarile corecte si cu putina creativitate, imaginatie, dar si cu sfaturi venite de la profesionisti cu mii de fotografii poti obtine la final cele mai tari albume foto hibernale. 

Adevaratul test pentru un fotograf bun este fotografia facuta pe timp de iarna. Daca la prima vedere poate parea foarte simpla de realizat, in realitate doar ochiul unui fotograf priceput si cu ani de experienta poate desavarsi tot ce presupune surprinderea unui instantaneu de iarna aproape perfect. Fara setari perfecte si sfaturi „furate” de la cei mai buni din domeniu si descoperite in urma a sute de sedinte foto in natura fotografia pe timp de iarna nu are cum sa fie un succes. Ca sa nu pierzi timp si sa iti reuseasca excelent toate fotografiile pe care le vei face si iarna ar fi bine sa respecti setarile si sfaturile de mai jos:

Viteza obturatorului mai mare pentru zapada in miscare. Iarna e firesc sa ai multa zapada in jur, sa ai zapada „in miscare”, sa ninga abundent. Ca sa poti surprinde caderile de zapada si toate miscarile fulgilor de nea ar fi bine sa setezi viteza obturatorului in asa fel incat sa fie mai mare. De exemplu, o viteza de 1/250 este recomandata ca punct de pornire, dar cu cat e viteza mai mare, cu atat si efectele obtinute vor fi unice, originale.

Baterii de rezerva, obligatoriu. Stii deja ca la temperaturi cu mult sub minus sau in jurul valorii de 0 grade Celsius orice fel de baterie sau acumulator se va descarca rapid sau nu va mai functiona deloc. Tine la tine mai multe baterii de rezerva, tine-le in geaca, undeva la cald, scoate cate una doar cand ai nevoie de ea si fa tot ce ai de facut in sesiunea foto rapid.

Compensarea expunerii, crescuta. Daca se folosesc setari precum Prioritate Apertura, Prioritate Obturator, Program Mode, trebuie sa fie marita si compensarea expunerii pentru ca zapada s-ar putea sa iti dea peste cap valorile „citite” de aparatul foto. Camera foto va incerca sa reduca luminozitatea si fotografiile vor iesi in tonuri de gri cu siguranta. Cresterea compensarii expunerii cu valori intre +0.3EV si +0.7EV vei evita astfel de probleme cand ai si zapada multa in cadrele fotografiate. Testeaza si vezi ce valori trebuie sa ajustezi si cat.

Daca fotografiezi in mod Manual nu se va putea ajusta compensarea expunerii, dar se poate reajusta tot ce tine de setarile de baza ale aparatului foto pentru o supraexpunere un pic mai mare ca sa ai rezultate excelente la final.

Regula „Sunny 16”. Soarele, zapada, vremea greu de prezis la un anumit moment in lunile de iarna transforma intr-un cosmar setarea ISO-ului, obturatorului si vitezei sale sau a aperturii. Regula Sunny F/16 intra in actiune in acele momente pentru a avea fotografii cu expunere perfecta. Daca e prea multa lumina intr-o zi, e prea mult soare, se seteaza ISO-ul la 100, viteza obturatorului la 1/100 si apertura la f/16. Cand apare si miscarea si e nevoie de o viteza mai mare pentru obturator se ajusteaza ISO-ul la 200, viteza obturatorului la 1/200 si apertura se pastreaza la f/16.

Prea multa zapada aduce si o viteza mai mare la nivelul obturatorului, mai ales ca zapada va reflecta lumina. Ca setari de pornire vei avea ISO 100, viteza obturator 1/200 si apertura f/16.

Liniile de ghidare. De multe ori te raportezi la ele doar ca la un simplu concept, ceva abstract, insa cand ai peisaje de iarna, aceste linii pot fi foarte importante. Apare prea mult spatiu negativ din cauza albului zapezii in fotografii, asa ca ai nevoie de linii ce sunt diagonale in fotografii, varfurile montane, de pilda, dar si de un punct unde doua linii converg, o poteca poate. Vei adauga rapid adancime fotografiilor pe timp de iarna si un punct de interes pentru privitorii viitoarelor fotografii puse pe hartie fotografica.

Mai mult contrast in fotografii. Cu atat de mult alb peste tot fotografiile facute pe timp de iarna au nevoie si de putina editare, procesare, culorile si contrastul s-ar putea sa nu fie perfecte de fiecare data. Asa ca se va interveni ai se vor creste, ajusta valorile negrului, contrastul, saturatia, umbrele in functie de detaliile din fotografii si de ce se doreste sa se obtina la final.

Nu exista niste setari fixe, totul depinde de ce fel de fotografii vei prelucra si de cum au iesit. Trebuie sa experimentezi si sa vezi ce setari se vor potrivi la procesare in asa fel incat fotografia facuta pe timp de iarna sa iasa excelent. Poti adauga contrast in fotografii cand le realizezi folosind haine, lucruri, obiecte colorate care sa mai animeze scenele impietrite in alb. Juxtapunerea si folosirea portetului in care apar si copaci, roci ar putea fi tehnici excelente pentru un contrast mai bun pana la procesarea in softurile specializate.

Ora albastra. Stii deja de ora de aur, dar iarna exista ora albastra. Sunt acele momente de dinainte de apus si de rasarit, cand atmosfera e dominata de o lumina placuta albastra, deloc suparatoare, care transforma intreg peisajul hibernal intr-unul magic.

Albastrul acesta dureaza 20-30 de minute, asa ca trebuie sa ai deja setarile facute la aparatul foto ca sa te misti rapid. Muntii si Luna vor/va putea fi fotografiti/ta foarte usor daca se folosesc si filtru densitate neutru, expunerea se echilibreaza rapid. Albastrul e o culoare rece, fotografiile facute in aceasta ora impresioneaza de fiecare data prin delicatete si adancime, cerul devine infinit, misterios.

Jocul cu perspectiva. Foloseste obiectivele macro pentru a fotografia fulgi de nea, gheata, zone pline de zapada care doar ce se asterne. Exploreaza tot ce iti ofera perspectiva, testeaza, fii creativ. Daca esti pasionat si de fotografia cu drone si ai si o drona capabila peisajele de iarna si o perspectiva de la inaltime vor permite surprinderea unor poze incredibil de dramatice si frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.