Cum sa realizezi fotografii alb-negru perfecte de fiecare data?

Cele mai bune setari pentru aparatul foto si atentia la detalii iti vor garanta fotografii in alb si negru perfecte
Fotografia monocroma este un tip aparte de fotografie, in care nu avem culori deloc, totul se reduce la alb, negru si la nuante de gri, tonuri diferite. Desi pare usor de realizat, fotografia alb-negru este foarte complicata chiar si pentru profesionisti. Ca sa iti iasa mereu cele mai bune fotografii alb-negru e nevoie de rabdare si setarile corecte la aparatul tau foto, plus niste cunostinte legate de fotografie.
Fotografia alb-negru a fost multa vreme standardul in fotografie. Dupa ce am putut face fotografii moderne incepand cu anii 1880 fotografii au tot incercat sa imbunatateasca calitatea fotografiei si modul in care aceasta era obtinuta. De abia prin ani 1930 fotografii profesionisti au inceput sa exploreze si fotografia color. Alegerea fotografiei alb-negru in loc de cea color e o una constienta de zeci de ani, care trebuie facuta cu mare grija pentru a nu strica o sesiune foto. Ce ai de facut cand vrei sa ai fotografia alb-negru perfecta?
Umbrele sunt importante. De multe ori, in cazul unor fotografii obisnuite, te feresti de umbre si vrei sa nu apara deloc in fotografiile tale. Dar cand vine vorba despre fotografia alb-negru vei avea nevoie de multe umbre si de constrast. Mai multe umbre vor transforma fotografiile alb-negru complet, iti vor permite sa te joci cu tot ce tine de compozitie si sa ai de fiecare data cele mai reusite fotografii.
In exterior cauta zone cu multi copaci si cu frunze, cu o coroana bogata care pot proiecta umbre diverse, iar la interior nu trebuie sa ai surse de lumina care apar de nicaieri din fundalul pozelor. Poti sa incerci sa fotografiezi si cu aparatul indreptat spre sol, iarba inalta si pamantul, solul pot adauga elemente intunecate si umbre interesante in fotografii, profunzime mai mare.
Efectul de mat. Se poate obtine usor in softurile de prelucrate foto, accesand setarile legate de tonuri si de culorir. Negrul va fi si mai negru, albul va iesi mai bine in evidenta, efectul de mat va fi perfect pentru fotografiile alb-negru. Mai mult negru in fotografii va aduce si contrast mai bun, poti readauga negrul pe care l-ai mai pierdut din cauza unei lumini nu atat de bune, controlezi usor ce se intampla cu albul si negrul din fotografiile tale. Asa ai perfectiune la nivel de alb si negru in fotografii si le poti salva pe cele care au probleme.
Elimina orice fel de elemente ce pot distrage atentia. Cand ai stabilit perspectiva in fotografiile alb-negru verifica sa nu fie puncte, zone in care privitorul sa fie tentat sa se uite. De regula sunt niste zone, pete, puncte albe aparute spre marginile fotografiei. In programele de procesare se pot elimina rapid si se poate „taia” fotografia fara probleme, se pot estompa zonele cu instrumentele speciale din programul de prelucrare a fotografiilor.
Invata sa vezi in alb si negru. Intotdeauna previzualizeaza fotografiile inainte sa le faci, vezi sa nu existe nuante si tonuri ale unor culori care sa iti strice fotografia in alb si negru. Incearca sa faci mai multe fotografii si sa iti formezi ochiul pentru a separa culorile si a intelege cum se transforma ele cand vei avea fotografii in alb si negru. Fotografia in alb si negru iti va permite sa surprinzi mai multe detalii, texturi, forme, fotografiile din portofoliul tau vor fi mai interesante si mai apreciate.
Lucreaza cu forme, texturi, modele. Construieste o compozitie unica, incearca sa te joci cu ele chiar daca ai fotografii in alb si negru. Fotografiile alb-negru seamana mult cu fotografia stradala, unde ai un tablou si trebuie elimini anumite parti din tot ce ofera strada, locul fotografiat ca sa compui cea mai puternica fotografie. Juxtapunerile interesante si repetitiile care atrag atentia vor fi importante in fotografia in alb si negru, deci pastreaza-le si evidentiaza-le in fotografiile tale.
Gandeste-te si la contrastul la nivel de tonuri. Atmosfera si starea de bine transmisa de o fotografie anume depind de contrastul la nivelul tonurilor. Contrastul difera de la o fotografie la alta, unele fotografii vor fi mai intunecate, altele vor fi mai luminoase, vor transmite o cu totul alta stare. Daca ai contrast mare la nivel de tonuri vei avea fotografii in alb si negru perfecte. Daca insa constrastul mediu ai ceva de lucru dupa la partea de procesare pentru a ajunge la valori potrivite ale contrastului. E bine sa te feresti de contrastul tonal scazut pentru ca toate fotografiile vor fi cu tonuri de gri, vor fi sterse.
Foloseste lumina si sursele de lumina in mod eficient. Lumina si sursele de lumina sunt cele mai importante pentru fotografii reusite. Cand nu mai avem culori in fotografii calitatea si eficacitatea lumii sunt transformate in mod dramatic. O lumina mai puternica in fotografii alb-negru va insemna tonuri mai dinamice, umbre mai pronuntate, o estetica contrastanta mai interesanta, in vreme ce o lumina difuza sau nu atat de puternica va avea efectul opus, matizarea va fi greu de evitat. Cel mai bun moment din zi in care vei fotografia si vei obtine fotografii alb-negru perfecte va fi pranzul, mijlocul zilei.
Descopera relatia dintre subiectii din fotografii. E foarte importanta compozitia cand nu mai ai culori in fotografie. Cand nu te mai distrage fundalul colorat privirea se va concentra doar pe relatia dintre subiectii din fata obiectului si pe restul scenei fotografiate. Te concentrezi doar pe modul in care compui o fotografie cu elemente cheie importante pentru compozitia fotografica.
Alege setarile perfecte pentru fotografii alb-negru perfecte. Setarea pentru albul din fotografii va fi mereu pe Auto, ISO-ul va fi scazut ca valoare, 50 sau chiar mai putin de 100, in functie de modelul camerei foto, insa uneori poate fi si mai mare daca vrei sa imprimi o atmosfera clasica fotografiilor tale-apertura va fi redusa si ea. Viteza obturatorului va fi mica, insa daca subiectii sunt in miscare atunci ai putea sa te joci cu viteza ca sa sa fie ceva mai mare, daca nu vrei sa ai prea mult blur in fotografiile tale. Opteaza pentru RAW si JPEG cand fotografiezi, asa poti avea mai multe detalii si formate foto mai usor de prelucrat in programele specializate.