Momente importante din istoria obiectivului pentru aparatele de fotografiat

Istoria obiectivelor foto e fascinanta si atipica deopotriva...

Obiectivele sunt parte din istoria fotografiei si a cinematografiei moderne. Istoria obiectivelor e complicata si mai lunga decat cea a camerelor foto-video. Obiectivele au fost in preajma noastra de secole bune, permitandu-ne sa vedem tot ce nu putea distinge clar ochiul uman si sa obtinem cele mai tari fotografii la care nici nu ne gandeam pana atunci.

Primele concepte de obiective sau lentile folosite si in alt scop decat cel optic stiintific au aparut in urma cu mii de ani, mai exact intre 965 si 1040. Abu Ali Al-Hasan Ibn Al-Haytham este cel care a experimentat cu niste versiuni rudimentare ale obiectivelor de astazi. Omul de stiinta si-a dorit sa observe ce se intampla cand un obiect cu o forma oarecare era privit printr-o sfera din sticla. S-au facut studii aprofundate in domeniul sistemelor optice cu ajutorul oglinzilor parabolice si sferice. Lentilele au fost masurate pentru a se vedea cat de mult pot mari.

Pe la 1500 specialistii in optica si-au dat seama ca vederea e mult imbunatatita daca avem si lentile mai puternice, la fel cum se intampla si cu fotografierea, daca o apertura este adaugata. Mai tarziu s-a dovedit ca apertura poate reduce distorsiunea si vederea era mai buna. Desigur, in acea perioada aveam camera obscura, o inventie extrem de importanta pentru fotografia viitorului. Era o camera mare cu o lentila pe perete. Orice fel de obiect ce ajungea in fata lentilei putea avea o imagine reprodusa. Noua inventie revolutionara avea lentile biconvexe, care au contribuit si ele la definirea si conturarea istoriei obiectivului foto.

Revenind la obiectivul foto, in 1839, Louis Daguerre inventa primul proces practic al fotografiei, dagherotipul. Inventia a fost extrem de importanta pentru istoria obiectivelor pentru ca l-a ambitionat pe Charles Chevalier sa vina pe piata cu lentilele sau obiectivele acromatice. In 1840 acesta avea sa inventeze primele obiective care aveau o distanta focala variabila, folosite mai ales pentru portrete. Dar obiectivul sau si lentilele din el aveau nevoie de o expunere mult prea lunga ca durata si era foarte greu de folosit.

Inspirat de Chevalier, Joseph Petzval a inventat primele obiective foto speciale pentru portrete, cu distante focale de 160mm. Viteza era mai mare, expunerea mai buna. In anii ce au urmat au fost inventate obiectivele si lentilele panoramice, ii apartin lui Thomas Sutton. Au urmat lentilele si obiectivele globe, niste lentile cu unghi larg inventate de un anume Charles Harrison alaturi de Joseph Schnitzer. Inventarea lentilelor Orthoskop apartine tot lui Petzval si e parte din istoria obiectivelor foto.

1858 e anul cand John Waterhouse venea cu notiunea de apertura selectabila la obiective. Apertura se schimba pe atunci cu ajutorul unor placi de arama gaurite, nu aveai un inel de schimbare, ajustare. In timpul celei de-a doua jumatati a secolului al XVIII-lea, structura obiectivelor a devenit si mai complexa pe masura ce apareau alte inventii care permiteau dezvoltarea conceptului de obiectiv foto.

Primele obiective cu zoom, pentru zoom, care putea sa mentina un focus bun au fost inventate de catre Clile C. Allen in 1902. Prima productie care a folosit astfel de lentile a fost filmul „It” in care juca Clara Bow. Primele obiective tip teleobiectiv au aparut pe piata, in 1905, si se numeau Busch Bis-Telar. Apertura era de 8 insa.

Pana in 1930, obiectivele au avut o evolutie lenta, au fost mici inovatii si dezvoltari in domeniu, un avans lent. Dar a venit si vremea cand camerele nu mai erau limitate doar la portrete si la stiinta si toata lumea le avea in mana, amatori si profesionisti deopotriva. Erau aparute si tot felul de camere foto, video, asa ca aveai cum sa experimentezi cu ele. Pe masura ce aveam cerere tot mai mare de camere foto, video a crescut si cererea de obiective.

In 1931, Taylor & Hobson a introdus primul teleobiectiv inversat. Avea 35mm, apertura era de 2. Tot ce aveam pana acum erau obiective cu sticla. Dar din 1934 am avut si obiective fara sticla. KGK Syndicate a lansat primele obiective cu plastic, obiectivele Perspex, iar primele obiective cu lentile din acrilic au fost Plexiglas, aparute pe piata tot in 1934. In timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial lentilele din plastic erau atat de folosite, si cele din alte materiale, ca toata lumea s-a gandit ca obiectivele cu lentile din sticla erau deja istorie.

Dupa razboi au aparut obiectivele si lentilele folosite in cinematografie, cu un design aparte. Japonia, distrusa practic dupa un razboi greu prin care trecuse, a inceput sa fabrice incet, incet camere de calitate inalta, dar si obiective, lentile foarte bune.

Dupa anii 1950 a venit randul Kodak sa domine piata de obiective si camere foto video. 1959 e anul in care am vazut prima camera cu lentile, obiectiv din plastic, Brownie 44A. In 10 ani Kodak producea 50 de milioane de astfel de camere profesioniste. Dar dupa 1970 Japonia a inceput iarasi sa „pompeze” masiv in obiective si sa devina lider detasat pe piata.

Astazi, toate companiile mari, Canon, Nikon, Fujifilm, Tamron, Sigma, Sony produc obiective foto video excelente, de toate tipurile. Obiectivele moderne au si functii si caracteristici avansate, de la aperturi foarte mari la stabilizare, functii de control etc.

Viitorul obiectivelor va fi unul si mai interesant pe masura ce tot mai multe concepte si inovatii isi vor face loc pe o piata care are mereu o cerere uriasa pe masura ce milioane de oameni folosesc aproape zilnic tot felul de dispozitive care au nevoie de obiective foto, pana si telefoane smart mai nou…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.