Cum sa realizezi fotografia nocturna perfecta? Setari si echipamente necesare

Fotografiile realizate pe timp de noapte sunt mult mai simplu de facut daca ai setarile corecte si echipamentele perfecte.

Dintre toate tipurile de fotografii cele facute pe timp de noapte sunt si cele mai spectaculoase si cele mai dificil de realizat. Fotografii au de ales intre lumina artificiala si folosirea unei expuneri cat mai lungi ca sa se obtina o fotografie cat mai buna. Cu ajutorul tehnologiei moderne si a senzorilor digitali puternici, obiectivelor cu apertura larga, iluminatului artificial tot mai sofisticat fotografiile pe timp de noapte sunt posibile si in lumina pe care o gasim in jurul nostru. Dar ce setari va trebui sa avem la aparatul foto profesional pentru fotografii ideale, care nu vor trebui procesate prea tare in softuri speciale?

Inainte sa discutam punctual despre setarile ideale pentru fotografia facuta pe timp de noapte va trebui sa stim ce aparate foto si echipamente, accesorii avem nevoie ca sa nu pierdem timpul degeaba in noapte tot incercand sa fotografiem ceva. In primul rand e nevoie de un DSLR sau mirrorless, neaparat cu full manual mode, trebuie sa cautam M-ul care ne permite sa schimbam mai departe orice fel de setare de la aparatul foto profesionist.

Pe langa aparat foto profesional e nevoie de un obiectiv cu zoom bun, digital, un obiectiv cu unghi ultra-larg. Un trepied va fi de mare ajutor mai ales cand ai timp de expunere atat de mari pentru ca vei fotografia pe timp de noapte cand nu ai lumina mai deloc. Camera foto trebuie sa stea nemiscata, investeste intr-un trepied scump si din materiale de calitate, care garanteaza stabilitatea perfecta a camerei foto. Un declansator va fi un accesoriu excelent ca sa nu mai atingi camera odata ce ai setat-o pe trepied.

Stii ce ai nevoie in materie de echipament si accesorii, acum sa vedem si setarile pentru fotografia realizata pe timp de noapte.

Setarea camerei foto pentru fotografiile pe timp de noapte:

Modul Manual si viteza obturatorului. E foarte important sa nu lasi pe Automat setarile si sa preferi modul Manual de fiecare data cand ai de facut fotografii mai complicate cum sunt cele facute pe timp de noapte. Asa poti controla foarte bine fiecare setare in parte si poti sa ai de fiecare data acele setari de care ai mare nevoie ca sa obtii fotografii perfecte chiar si noaptea. Viteza obturatorului va fi setata la 30-60 secunde, ca sa permiti unei cantitati cat mai mari de lumina sa ajunga la senzorul din camera. Daca fotografiile par sa fie prea intunecate mareste timpul, daca vezi ca sunt prea luminoase scurteaza timpul. Important este sa testezi, sa fotografiezi si sa vezi care e cel mai bun echilibru intre setarile pe care le ai de facut.

Apertura. Cand discutam despre apertura si fotografiile pe timp de noapte ea trebuie sa fie f8, f11, f16. Doar asa fotografiile vor fi unele care vor arata bine, se va vedea bine orice in ele, chiar si ce e pe fundal, chiar daca e noapte. Cat despre viteza obturatorului, poti sa ai fotografii mai luminoase sau mai intunecate cu ajutorul aperturii. Incepe cu f11 si daca fotografia e prea luminoasa mergi spre f16, daca e prea intunecata mergi la f8.

ISO-ul. Neaparat sa fie intre 100 si 200, nu mai mult. Se reduce „zgomotul” din fotografii, culorile, atat cat sunt ele vizibile se vor vedea mult mai bine. Nu incerca sa ai ISO mai mic de 100 sau mai mare de 200 pentru ca nu vei obtine fotografii foarte bune si vei pierde timpul degeaba. Cauta sa folosesti un aparat foto care iti permite sa aplici orice fel de setari la nivel de ISO ca sa te poti juca cu aceasta setare si sa gasesti cea mai buna varianta pentru fotografiile pe timp de noapte. Uneori e bine sa te gandesti si la un ISO de 1600-3200, 800-100 ISO daca ai si Luna pe cer, fara nori si un cer ceva mai „luminos” noaptea, plin de stele, surse de lumina artificiala ceva mai multe si mai puternice.

White Balance pe Auto. Fotografiile facute noaptea vor avea surse de lumina diferita, culori diferite la nivelul surselor de lumina. Setand pe Auto White Balance-ul iti permite sa ajustezi mai departe, in Lightroom, aceasta setare si sa salvezi multe dintre fotografiile tale. Alta varianta ar fi sa setezi White Balance pe Daylight, ca sa ai culori redate cu fidelitate cat mai mare, dar vei observa ca toate fotografiile sunt portocalii, au tenta portocalie.

Focus Manual. Cum afara nu e lumina deloc si totul e intunecat in jurul tau, camera foto nu se va putea „concentra”, nu vei focaliza pe ceva anume. Gaseste ceva aprins la distanta, treci pe Focus Manual la obiectiv ca sa ai un punct de focus fix. Renunta la modul Auto pentru Focus mai ales daca ai si nori si intunericul e si mai… intuneric, ai sursa slaba de lumina chiar si in departare.

Formatul Raw. Ca sa poti modifica aproape tot ce vrei la fotografiile facute noaptea ai nevoie de formatul Raw cand fotografiezi. Asa ai acces la detalii, recuperezi din detalii, stii ca poti sa revii asupra unor setari si sa ai fotografii perfecte facute chiar si pe timp de noapte. Plus ca expunerea va fi mai buna, vei putea testa si la nivel de umbre, nuante, culori si dinamica.

Obiectiv cu unghi ultra-larg. Da, poti merge linistit si pe un obiectiv obisnuit, dar vei obtine fotografii mai bune cand vei avea un obiectiv cu unghi ultra-larg. Un cer instelat noaptea sau un pod peste un rau, fluviu vor fi fotografii perfecte daca alegi un astfel de accesoriu foto. Distanta focala va fi de 16 mm pe o camera foto full-frame, dar ar putea varia si intre 8 si 11 mm.

In general, fiecare fotograf are setarile sale cand vine vorba despre fotografia pe timp de noapte. Depinde mult de conditiile meteo, de sursele de lumina, de ce fel de aparat foto si obiectiv ai. Setarile ideale pentru fotografia pe timp de noapte ar fi ISO mare, incepand cu 1600 daca ai surse de lumina, apertura deschisa, f/2.8 sau f/4, cu o viteza a obturatorului calculata cu regula 500 sau 300 in minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.