Cum sa ai fotografii perfecte cand esti pe o nava in miscare, intr-o croaziera de vis?

Obtinerea fotografiilor perfecte in timpul deplasarilor pe apa, in vacanta, cat de afli pe vase, nave este mai dificila daca nu tii cont de sfaturile expertilor si de setarile clare pentru fotografiatul de pe vase in miscare.
O plimbare cu vasul, o salupa poate, sau o croaziera pe ocean vreme de cateva zile e visul oricarui fotograf profesionist. Poti sa faci niste fotografii unice, originale, ai sansa sa experimentezi cat de mult vrei, plus ca vei avea si o vacanta perfecta departe de zgomotul continentului. Dar oricat de multa experienta ai avea ca fotograf cu state vechi o fotografie facuta pe ocean, mare, cand te afli pe nava in miscare va fi o adevarata provocare sa obtii mereu fotografii reusite. Ce ai de facut pentru fotografia ideala realizata cat timp esti pe un vas in miscare?
E un test pe care orice fotograf profesionist sau amator si-l doreste: fotografia de pe o nava in miscare. Nu conteaza ca fotografiezi tot ce e pe nava sau ce e in jurul sau, fotografiile nu vor fi deloc usor de obtinut. E nevoie de multa atentie, de si mai multa rabdare si indemanare, de ceva profesionalism si intuitie ca sa ai fotografii ideale de pe navele de croaziera sau vase, salupe intr-o continua deplasare pe apa. Iata la ce trebuie sa fii atent si de ce sa tii cont cand incepi sa fotografiezi in timp ce te afli pe un vas, o nava:
Tine cont de arhitectura navei si scoate in evidenta toate zonele cheie, interesante. Da, tot ce vezi in jurul navei, vasului in care te afli iti va taia rasuflarea, peisajele, apa, oceanul, marea sunt superbe. Dar nu uita si de nava si de arhitectura ei. Incepe sa fotografiezi puntile, etajele, sa faci fotografii de undeva de sus, de la cel mai inalt etaj, daca nava de croaziera are mai multe etaje. Surprinde atmosfera din cele mai „hot” zone, de la piscina, de la baruri sau din zonele de entertainment, ziua, noaptea, seara, oricand vrei. Arhitectura navei trebuie scoasa si ea in evidenta ca sa ai fotografii reusite. Un fundal perfect, dar si o modalitate de a descoperi tot ce poate oferi nava, iata ce iti pune la dispozitie arhitectura moderna sau clasica, vintage a navei pe care te afli. Cunoaste nava mai intai si de abia dupa incepe sa fotografiezi ce e pe ea si in jurul ei.
Fotografiile de produs, cele ale farfuriilor cu mancare, cele culinare nu trebuie uitate. Chiar daca esti pe nava sa te relaxezi nu uita si de plating, de mancare, daca esti pasionat de fotografiile cu preparate delicioase numai bune de pus pe retele sociale. Fotografiaza totul in modul orizontal, nu de la nivelul ochilor, alege unghiurile cat mai spectaculoase pentru fiecare farfurie si adauga un pic de Picasso in fiecare fotografie de plating. In modul portret poti fotografia bauturile colorate, un cocktail de vis poate cu tot cu umbreluta lui tipica si ceva gheata la interior.
Peisajele vor trebui fotografiate folosind tehnici speciale. Esti pe o nava, esti pe mare sau pe ocean, te deplasezi intr-o anumita directie cu o viteza constanta. Nu poti face fotografii ca atunci cand esti pe loc si te afli in fata unor subiecti. Chiar daca ai stabilizator, trepied, tot ce vrei, miscarea exista si nu ai ce sa faci. Ca sa obtii totusi fotografiile perfecte poti sa te joci putin cu ISO-ul si apertura, cu viteza obturatorului si sa incerci sa faci fotografiile cand nava nu are o viteza atat de mare, cand se deplaseaza mai lent intr-o anumita directie. E obligatoriu sa ai rabdare si sa incerci sa faci mai multe fotografii deodata, 10-20 cate poti, ca sa ai un efect excelent odata ce le-ai procesat si le-ai developat.
Fii cat de creativ vrei. Poti sa folosesti camerele profesionale si accesoriile, dar poti alege si camerele compacte, telefoanele smart cu modul de camere performante, suporturi pentru camere si telefoane ca sa te plimbi cu ele peste tot si sa filmezi sau sa fotografiezi tot ce vrei pe nava si in afara sa. Nu te opri la pozele clasice, fii creativ, gaseste unghiuri, locuri inedite de fotografiat, foloseste tot ce iti ofera aparatul foto, setari, tipuri de fotografii, moduri speciale si obtine din fiecare fotografie o adevarata opera de arta.
Evita vibratiile si miscarile camerei in timpul fotografierii. Nu prea ai ce face cu un trepied profesional oricat de bun ar fi el pe nava pentru ca oricum vei avea miscari, vibratii, e o nava in miscare si se deplaseaza pe apa. Un selfie-stick e mai bun, merge cu un telefon smart sau chiar cu o camera compacta. Tine cu ambele maini camera chiar daca e pe orice fel de suport si coatele trebuie sa fie aproape de corp cat timp indrepti dispozitivele spre subiecti, peisajele de fotografiat. Poti sa iti pui si coatele pe genunchi ca sa „stabilizezi” camera foto, telefonul smart. In unele situatii poti sa te pui pe burta si sa folosesti podeaua navei pe post de trepied.
Foloseste setarile Vibration Reduction (VR) si Image Stabilisation, alege vitezele ISO la peste 300.
Orele de aur chiar conteaza cand esti pe o nava in miscare. E recomandat ca, inainte de orice fel de fotografii facute cand te afli pe o nava, sa vezi cum e lumina, cand e rasaritul, cum e pe mare, ce umbre ai, ce fel e apusul, cum e noaptea. Noaptea e cel mai greu de fotografiat, dar poti sa te folosesti de surse de lumina neconventionale, Luna, luminile de pe vas, difuze, lumanari, felinarele improvizate de pe nava. Ziua nu vei fotografia niciodata in plin soare, cu aparatul indreptat spre sursa de lumina. Daca vrei sa faci un selfie de toata frumusetea atunci soarele trebuie sa fie pe fata ta.
Stocarea fotografiilor. Cele mai multe aparate foto compacte au carduri de memorie. E bine sa ai mai multe la tine si sa ai si programe de sincronizare care iti permit sa sincronizezi imediat toate fotografiile cu orice fel de conturi de stocare on-line, sa fie instant si in Cloud. Se vor umple cardurile rapid, asa ca e bine sa eviti orice fel de neplaceri legate de accesul la fotografii cand va veni vremea editarii si procesarii lor.
Protejeaza echipamentele foto inainte de orice. Esti pe apa, deci poti sa mai ai stropi de apa, apa care tot sare in toate partile daca esti mai aproape de ea. Trebuie sa cureti mereu echipamentul foto, sa il protejezi, sa ai huse, capace, borsete, sa ai si curea de mana sau pe care sa o ai dupa gat mereu ca sa tii aparatul foto in siguranta si orice alte accesorii ai deja cu tine pe vas. Sterge lentilele, obiectivele, curata bine orice fel de urma de praf si incearca sa ai de fiecare data cateva momente inainte de a incepe sa faci fotografii ca sa verifici starea aparatului si a accesoriilor tale.
Fotografierea apei nu e foarte dificila. Daca te-ai hotarat sa fotografiezi apa in miscare trebuie sa scazi viteza obturatorului treptat. Experimenteaza si vezi care e cea mai buna viteza in functie de lumina, de unde te afli cand faci fotografiile, de efectele pe care vrei sa le obtii. Un fotograf cu experienta, profesionist, va sti deja, intuitiv, unde sa se opreasca in privinta vitezei obturatorului.
Fa mai multe fotografii. Mai ales cand ai o nava in continua miscare si mai ai si tangaj cel mai sigur este sa ai cat mai multe fotografii sau serii de fotografii facute. Asa alegi la editare tot ce ai nevoie, poti sa combini fotografiile si sa obtii fotografia perfecta de fiecare data. Si nu uita sa ai si un plan, sa planifici in detaliu sedintele foto, sa mergi si sa vezi zonele, locurile de unde vei face fotografiile, sa te gandesti la ce setari s-ar potrivi in functie de context si de situatia in care te afli la un anumit moment.
Cunoaste-ti camera foto. Nu cumpara aparatul foto chiar inainte sa pleci in croaziera, calatorie pe ocean, mare cu o nava. E bine sa o ai de ceva timp si sa experimentezi, sa stii ce poate si ce nu poate, cum sa o folosesti cel mai bine si ce setari are, chiar si cele avansate trebuie cunoscute ca in palma. Asa ai sanse foarte mari sa poti avea fotografii de nota 10 chiar si pe nave, vase intr-o continua miscare prin cele mai interesante zone de pe glob.