O fotografie generata cu AI, castigatoare Sony World Photography Awards 2023, se vinde cu 21.500 dolari
Generatoarele de imagini si fotografii care folosesc inteligenta artificiala sunt din ce in ce mai prezente in diverse domenii si industrii. Dincolo de o simpla joaca, aceste generatoare pot ajuta enorm daca esti fotograf sau pasionat de fotografie si pot sa iti ofere sansa sa explorezi zone la care nici nu te gandeai in urma cu 5-10 ani. Recent, o fotografie generata cu AI a ajuns sa fie vanduta pentru o suma uriasa, deschizand drumul spre o alta epoca in materie de fotografie si vanzari.
Martie 2023. Sony World Photography Awards isi desemna castigatorul, pe numele sau Boris Eldagsen, a carui fotografie reusise sa impresioneze juriul. Pana aici nimic deosebit. In categoria Fotografie Creativa mai erau si alte fotografii care ar fi putut castiga, dar cea a lui Eldgasen fusese cea mai buna si cea mai apreciata.
Era vorba despre o fotografie in alb si negru in care o femeie in varsta imbratisa o alta mai tanara. Titlul sau era „PSEUDOMNESIA: Electricianul”. Fotografia generata cu AI era parte dintr-o serie de fotografii la care se lucra inca din 2022. La momentul respectiv Eldgasen declara ca fotografia din 1989, era artist fotomedia din 2000, doar ca recent a inceput sa isi doreasca sa vada ce poate face si generarea cu ajutorul AI-ului si asa s-a ajuns la opera sa.
In presa au aparut la acea vreme multe articole care apreciau si ele fotografia, aceasta amintind de limbajul vizual al fotografiilor de familie din anii 1940.
Insa germanul care a castigat prestigioasa competitie a refuzat premiul. De ce? Fotografia sa nu era o… fotografie. Fotografia inscrisa in concurs fusese generata cu DALL-E 2, un generator cu inteligenta artificiala pe care il putea folosi oricine. Motivul inscrierii fotografiei generate cu AI a fost simplu: autorul sau voia sa vada daca astfel de competitii sunt pregatite pentru AI si detectarea imaginilor generate cu AI. Si nu prea sunt pregatite din cate s-a putut constata. A fost doar un experiment. De aici o intreaga dezbatere legata de fotografiile generate cu AI si momentul in care le putem considera ca fiind arta.
La un an diferenta, in 2024, fotografia sa generata cu AI se vinde cu 21.500 dolari. Unde? La Palmer Gallery din Londra, ca parte dintr-o expozitie intitulata „Post-Photography: The Uncanny Valley”, unde regasim si alte fotografii si printuri generate cu ajutorul AI sau unde AI-ul a fost folosit. Cea mai scumpa lucrare de arta generata cu AI si vanduta a fost in 2018, cand s-au dat 400.000 dolari pe arta creata pentru prima data de un algoritm.
Artisti precum Nouf Aljowaysir si Ben Millar Cole vor avea opere expuse alaturi de unele generate de inteligenta artificiala intr-un mix „organic” intre fotografie si arta sintetica. Asistam la o noua etapa in istoria artei moderne, cea in care si AI-ul are un loc foarte important si e apreciat, utilizat pentru a ajunge la rezultate uimitoare.
Ce avantaje are o fotografie generata cu AI?
- Eficienta costurilor-nu mai cumperi imagini, fotografii stock, nu mai angajezi personal pentru fotografii, nu mai investesti in tehnici si echipamente moderne;
- Personalizare-poti sa generezi si sa modifici cum vrei orice fel de imagine doresti pentru a ajunge cat mai aproape de modul in care iti imaginezi tu fotografia respectiva. Ai libertate totala, singura ta limita e creativitatea sau imaginatia ta;
- Flexiblitatea si adaptabilitate-iti poti crea propria fotografie exact asa cum vrei in cateva secunde, poti sa o retusezi dupa in ce program de editare foto vrei, adaugi si elimini elemente din fotografie foarte usor, faci orice doresti;
- Scalabilitate-generezi oricat de multe fotografii vrei in cel mai scurt timp, ai si consistenta garantata, fotografiile arata bine si par a fi create de un profesionist, nu iti dai seama care e fotografia generata de AI si care e una reala, facuta cu un aparat foto;
- Accesibilitate-ai acces non-stop la instrumentele de generare de imagini si fotografii AI, le poti folosi indiferent unde te afli, de pe ce dispozitive intri on-line;
- Acuratete-ai acuratete foarte mare, totul e generat cu o precizie milimetrica, se tine cont de orice fel de detaliu din descrierea oferita. Fotografiile si imaginile generate sunt profesioniste de fiecare data si te ajuta in orice fel de proiecte.
La momentul de fata poti crea cu ajutorul AI imagini si fotografii 2D, 3D, poti sa elimini subiecti si obiecte din imagini, poti coloriza fotografii, aproape tot ce ai nevoie in domeniul fotografiei moderne.
Cat despre viitorul imaginilor si fotografiilor AI, specialistii sunt de parere ca vor continua sa fie folosite in diverse proiecte, generarea de imagini si fotografii realiste cu ajutorul AI nu va putea fi oprita, deci trebuie sa ne obisnuim cu ea. Inovatia si creativitatea vor fi duse la un alt nivel odata cu acceptarea noilor modele AI care pot genera imagini si fotografii si mai aproape de perfectiune.