Fotografia cu ceata. Setari corecte pentru aparatul foto si sfaturi pentru fotografia perfecta

Nimic nu se compara cu niste fotografii in care ceata schimba total atmsofera si cadrul, mesajul transmis si aduce unicitate si dramatism in fiecare fotografie realizata. Dar sa poti fotografia ceata si sa o folosesti in avantajul tau e foarte dificil si doar cei cu experienta pot sa ajunga la perfectiune si poze clare, interesante.

Ceata nu e altceva decat o suspensie de particule foarte fine de apa in aer, reducandu-se vizibilitatea orizontala sub 1.000 de metri. De obicei, ceata e aproape de sol, are nevoie de condensare ca sa apara, fiind vazuta adesea in sezoanele reci, cu variatii mari de temperatura, dar si aproape de paduri, lacuri, unde avem apa multa, pe varful muntilor, in vai, la baza muntilor.

Desi e un fenomen care nu prea e placut de fotografii amatori, cei profesionisti stiu deja cum sa il foloseasca in avantajul lor si sa aduca originalitate in fiecare fotografie. Daca vrei sa iti imbunatatesti fotografiile cu ceata iti propunem in continuare cateva sfaturi si setari utile pentru camera foto profesionista:

Planifica sesiunile foto in care va fi implicata si ceata. Trebuie sa te gandesti ce iti doresti de la fotografiile cu ceata, ce vrei sa obtii si cand e momentul prielnic pentru ele. Ceata nu se formeaza oricand, e nevoie de multa umiditate in aer, deci dupa ploaie ar fi un moment perfect, dar si dimineata, aproape de lacuri, ape, in vai.

Dupa ce stii unde vei fotografia te gandesti si la sursele de lumina, lumina de la soare, luna ar fi perfecte. Cand ai nevoie de mai multa lumina, in special noaptea si seara, ar fi bine sa ai cu tine si un blit sau alte surse de lumina artificiala difuza ca sa iti iasa fotografii cu ceata excelente.

Opteaza pentru focus manual. Contrastul si lumina din fotografiile cu ceata vor fi modificate, contrastul e redus, lumina e difuza. Plus ca ceata e dinamica, nu sta intr-un loc, asa ca un autofocus va fi imposibil de folosit. Cu focus manual vei avea fotografii mai clare, trebuie sa fie fixat odata ce ai ajuns la setarile perfecte pentru compozitia ta fotografica pentru fotografii „curate”, clare. Focusul se va fixa pe punctul cu cel mai mare contrast din cadrul tau.

Foloseste trepiedul. Scapi de blur, de tremuratul camerei cat fotografiezi, ai focus clar, un ISO scazut, deci mai putin zgomot in fotografie. Vitezele obturatorului vor fi mai mari ca sa surprinzi un instantaneu al miscarii cetii, iar daca ai si lumina slaba in mediu trepiedul va fi si mai util. La o expunere prelungita ca sa surprinzi miscarea cetii chiar e nevoie de trepied daca vrei sa iti iasa toate pozele.

Mod Manual si Compensare Expunere. Daca fotografiezi ceata ziua cantitatea prea mare de lumina va confunza senzorii camerei si vei avea fotografii cu expunere prea mare, iar noaptea nu va fi destula lumina ca sa fie folosita asa cum trebuie de senzori. Ai control total asupra ISO-ului cu Modul Manual setat, dar si asupra aperturii, vitezei obturatorului-ISO-ul va fi cat mai scazut posibil ca sa nu ai zgomot in fotografii. Apertura va fi apropiata de vederea umana, un f/5.6 ar fi perfect, viteza obturatorului se va seta in functie de efectul dorit in fotografii. Daca vrei sa prinzi un instataneu al cetii vei avea nevoie de o viteza mai mare a obturatorului. Cand ceata e „matasoasa”, fina, o viteza scazuta a obturatorului si o expunere mai lunga vor fi de dorit. Prea multe umbre? Nicio problema, ai compensarea expunerii care se poate ajusta in functie de histograma.

Adancimea, profunzimea in fotografii cu ajutorul cetii. Ceata reduce contrastul, asta e clar, dar ofera si un soi de efect de profunzime, adancime intre prim-plan si background. Trebuie sa te deplasezi mai aproape de subiectii tai pentru efecte interesante. In functie de densitatea cetii te vei apropia mai mult sau mai putin, contrastul e variabil in functie de distanta.

Ai putea sa ai ceata intre elementele din prim-plan si cele din background, idee utila cand fotografiezi padurile, separi vizual copacii de restul peisajului, scena fotografiata va parea 3D.

Foloseste sursele de lumina, lumina in avantajul tau. Soarele transforma cadrele banale intr-unele magice, mai ales daca ai si ceata. Lumina ta trebuie sa vina din spatele cetii, ca sa fie luminata corect si sa ai efecte mistice, de vis. Pentru fotografii si mai interesante cauta un subiect, obiect care are contrast mai mare si iese in evidenta in ciuda cetii.

Noaptea te vei folosi de lumina artificiala, de sistemul de iluminat public, neoane, lumini de la masini.

Foloseste-te de siluete si de forme. Poti sa creezi siluete noaptea, in ceata, daca ai si lumina buna. O persoana pe post de silueta in fotografie poate sa aduca dramatism si un aspect de filme horror in orice fotografie cu ceata. Nu te opri la siluetele normale ale oamenilor si lucrurilor din cadrele tale, mergi mai departe si improvizeaza, joaca-te cu lumina.

Fii atent la miscarea cetii. Ceata nu sta pe loc deloc, nu te asteapta sa o fotografiezi. Asa ca trebuie urmarita si trebuie fotografiata rapid, cu cat mai multe fotografii facute pe masura ce aceasta dispare sau sa ajunge sa se miste departe de locul in care te afli.

Experimenteaza cu texturile. Viteza obturatorului aleasa pentru fotografiile cu ceata va influenta si textura din poze. Daca vrei un aspect realist pentru ceata si fotografiile cu ceata alegi o viteza mai mare a obturatorului si timp de expunere mai scurt. Daca vrei fotografii cu ceata fina, parca de matase, folosesti filtre cu densitate neutra pentru viteze mai mari ale obturatorului.

Evita formarea condensului pe obiectiv. Sterge mereu obiectivul camerei, evita sa treci rapid din zone cu temperatura mai mare in zone cu temperatura mai scazuta. Ia cu tine geanta si alte accesorii ce vor proteja camera foto si sterge si iar sterge obiectivul cu o carpa moale curata si ai grija sa nu fie obiectivul prafuit inainte.

Alege obiectivul potrivit pentru fotografia cu ceata si formatul fotografiei. Vrei sa fotografiezi peisaje cu ceata, ai nevoie de obiectiv cu unghi larg, teleobiectivele sunt bune pentru zoom si izolare detalii specifice din ceata. Acestea sunt alegerile cele mai bune daca vrei sesiuni foto fara probleme. In privinta formatului, fotografiaza in forma RAW ca sa ai sansa sa recuperezi detaliile pierdute din cauza scaderii contrastului din cauza cetii la editarea in programe specializate.

Fotografia in alb si negru cu ceata. Te ajuta sa pui accentul pe texturi, contraste, pe atmosfera din poze. Fotografiile vor fi dramatice, atemporale, arta pura ce sa mai.

Setari corecte pentru aparatul foto cand fotografiezi ceata:

  • ISO-100-200/800 chiar, dimineata devreme, noaptea tarziu mergi cu ISO-ul pana la 1600;
  • Apertura f/5.6 si f/11, uneori f/8 pentru fotografierea padurilor, copacilor;
  • Viteza obturatorului 1/4 secunde la 1/30 secunde pana la 1/60-1/100 sau 125 secunde;
  • Echilibru albului-ajusteaza setarea in functie de ce vrei sa obtii in fotografii, ce efecte vizezi;
  • Compensare expunere-negativa, incepand de la -0.5 la -1; se poate testa si +1 to +2 EV pentru detalii din ceata scoase la iveala mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.