Fotografia abstracta. Cum sa realizezi cele mai interesante si mai bune fotografii abstracte profesioniste?

In fotografie creativitatea te va ajuta sa obtii cele mai bune si mai interesante fotografii. Sunt multe tipuri de fotografie unde te poti juca cu imaginatia insa niciunul nu e mai ofertant si mai provocator decat fotografia abstracta. Cum o realizezi si ce tehnici poti sa aplici in urmatoarea sesiune foto? Raspusurile la aceste intrebari si alte informatii interesante le vei afla in randurile ce urmeaza.

Fotografia abstracta este un tip mai deosebit de fotografie in care subiectii din poze nu sunt asa de usor de identificat sau ceea ce e prezentat in fotografie nu reprezinta nimic din ceea ce am vedea in realitate. Toate fotografiile abstracte sunt unice si atrag atentia, poti experimenta cu aparatul foto, esti cat de creativ vrei in abordari si compozitie fotografica. In plus, prin abstractizarea compozitiei fotografice adaugi dinamism si interes pentru anumite zone din fotografie.

Exista si mai multe categorii de fotografii abstracte:

  • Natura abstracta-natura din alta perspectiva, folosindu-te de tot ceea ce gasesti in natura, de elemente si detalii interesante combinate cu tehnici de fotografiere creative;
  • Fotografia abstracta de peisaj-fotografiezi cerul, apa, solul cu obiectiv cu unghi larg, panoramic de obicei. Folosirea dronelor te ajuta enorm sa obtii fotografii de peisaj abstracte originale;
  • Fotografia abstracta de portret – portretele vor fi mult mai interesante odata ce treci dincolo de tehnicile obisnuite si incerci sa realizezi fotografii abstracte cu subiecti umani, animale, insecte etc.

Prin ce tehnici ai putea avea fotografii abstracte si interesante, si cat mai dinamice, cu accent pe detalii? Iti prezentam in continuare doar cateva dintre acestea:

Miscarea pentru efect de blur la nivelul subiectilor. E o metoda simpla si eficienta prin care poti sa obtii fotografii abstracte originale. Viteza obturatorului e mai mica, camera foto se roteste si urmareste subiectul. Tehnica din spatele metodei de fotografiere pentru fotografia abstracta o vedem folosita in sport, cand fotografiile sportive trebuie sa redea cat mai bine ceea ce se intampla in fata obiectivului.

Expunere prelungita pentru efect de blur la nivelul subiectilor. Realizezi fotografii abstracte cu apa, nori, trafic, e buna tehnica pentru fotografia de peisaj. Camera sta pe un trepied neaparat, lumina trebuie sa fie buna ca sa ai cele mai reusite fotografii abstracte. Originalitatea si unicitatea fotografiilor vor fi garantate cu o astfel de tehnica pusa in aplicare in orice sesiune foto.

Expuneri multiple. Suna complicat, dar in realitate e foarte simplu. Realizezi doua sau mai multe fotografii si le combini intr-o singura fotografie, le suprapui cu alte cuvinte. Fotografia finala va fi mult mai interesanta si efectul suprarealist obtinut nu se compara cu nimic. Atentie insa la combinarea fotografiilor si a perspectivei, unghiului de fotografiere, pentru a nu avea un efect de blur nedorit sau neclaritate in loc de abstract.

Reflexii pentru a crea o stare de confuzie vizuala. Aici depinde doar de creativitatea si de imaginatia ta. Sunt o multime de modalitati prin care poti sa te folosesti de toate reflexiile din jurul tau, de la obiecte, lucruri, apa pentru a ajunge la fotografii abstracte pe care le poti include in orice album sau expozitie foto. Prin apelarea la reflexii pentru fotografia abstracta profesionista vei duce la alt nivel compozitia fotografica. Sursele de lumina vor juca un rol important acum, la fel si perspectiva, unghiul de fotografiere, gradul de reflexie al suprafetelor.

Perspectiva fortata pentru izolarea obiectelor. Compozitia fotografica va avea de castigat daca vei testa si aceasta tehnica specifica fotografiei abstracte. Obiectele par mai mari, mai mici decat sunt, in functie de ce iti propui in fiecare fotografie. Pe langa faptul ca vei avea fotografii unice vei putea sa iti depasesti si limitele impuse de tehnicile clasice de fotografiere si sa experimentezi, sa descoperi ce poti face pentru a ajunge la perfectiune in fotografia abstracta.

Unghiuri diferite pentru linii si forme unice. O fotografie abstracta reusita va conduce ochiul prin tot ce inseamna elemente prezente la nivelul sau. Si ca sa conduci ochiul unde vrei tu ai nevoie de linii si forme, obtinute usor in fotografia abstracta prin folosirea de unghiuri diferite in momentul fotografierii. Atragi atentia asupra unor elemente compozitionale, dai un dinamism necesar fotografiei abstracte, o faci mai interesanta si mai captivanta pentru public.

Fotografia Macro, asul din maneca pentru fotografii abstracte perfecte. Fotografia macro pentru fotografii abstracte reusite iti permite sa te apropii de subiect si sa ai fotografii mai „intime”, mai personale in raport cu subiectii. Fotografiezi detalii pe care in alte imprejurari le-ai fi trecut cu vederea, imaginile obtinute sunt frumoase si abstracte in acelasi timp. Obiectivele speciale pentru Macro te-ar ajuta mult, dar si cele cu unghi larg sunt bune daca te apropii mult de subiect.

Postprocesarea te aduce mai aproape de perfectiune. Poti sa te joci cu filtre, texturi, efecte deosebite odata ce ai un set de fotografii abstracte. Astazi sunt foarte multe programe pentru editare foto profesionista, asa ca e pacat sa nu le folosesti.

Pictura cu lumina pentru a atrage atentia asupra detaliilor si a adauga forme, efecte interesante. Alta metoda de a imbunatati fotografia abstracta este cea in care te folosesti de lumina ca sa „pictezi” pe fotografie. Fotografiile abstracte sunt mai dinamice asa, adaugi ceva dramatism si dimensiune fotografiilor din albumul foto.

Minimalism in fotografia abstracta. Ar putea fi un mod foarte bun si iarasi foarte simplu pentru a obtine fotografii abstracte aproape perfecte. Un ISO de 1600, un AF setat corect, un mod P activat si format RAW ales pentru fotografiere si esti gata sa incepi sesiunea foto. Fotografiile abstracte in alb si negru, fara prea multa postprocesare vor fi tot ce ai nevoie ca sa impresionezi cu urmatoarea ta expozitie de fotografii abstracte.

Perspective foarte „joase” sau foarte inalte. Poti sa amplasezi camera foto la nivelul solului si asa ai perspective unice. Practic prezinti lumea din perspectiva furnicilor si altor vietuitoare care traiesc pe sol. Si perspectivele foarte inalte, de la inaltimi mari fotografiat totul sunt o modalitate ingenioasa si la indemana oricui pentru a crea cele mai tari fotografii abstracte.

Setari potrivite pentru camera foto. E bine sa setezi camera pe Mod Manual, pe mod Shutter Priority, viteza obturatorului setata undeva la 1/10s, poate 1/30s daca ai subiecti in miscare, sau pe viteze mai mari daca vrei, ISO-ul va fi undeva pe la 100, te ajuta si un filtru ND ieftin. Apertura ultra-wide pentru soft-focus ar trebui setata pe la f/1.8 sau f/2.8 si asa ai si efect bokeh creativ.

Freelensing”, metoda neobisnuita de fotografiere pentru fotografia abstracta. Nu, nu e vreo tehnica noua, e vorba de detasarea obiectivului de corpul camerei si tinerea sa in fata zonei de prindere, cu miscare usoara de inclinare in timpul fotografierii-se ajusteaza imediat planul focalizarii. Anumite portiuni din fotografii raman clare, care vrei tu sa ramana, restul fotografiei are efect de blur. Aceasta metoda permite si un efect de zoom si marire pentru a surprinde niste detalii inedite. Atentie la expunerea senzorului camerei la mizerie, praf, umezeala cand detasati obiectivul de corpul camerei. Mediul de fotografiere trebuie sa fie curat, nu vei fotografia asa in zile cu precipitatii sau prin padure, prin medii unde nu ai control asupra conditiilor din jurul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.