Declansatoare de la distanta pentru obturatorul camerei foto. Cele mai bune modele si caracteristicile lor

Un declansator de la distanta pentru obturatorul camerei va fi un accesoriu excelent pentru o mai mare flexibiliate cand realizezi fotografii in interior sau in exterior.
Declansarea de la distanta a obturatorului unei camere foto este astazi un lucru obisnuit. Ai suficient de multe accesorii, declansatoare de la distanta cu fir sau fara care te ajuta sa ai control total asupra camerei foto. Prin folosirea acestui tip de accesoriu poti sa descoperi si sa experimentezi cu noi tehnici de fotografiere pe care nu le-ai fi putut pune in practica daca nu se inventa declansatorul de la distanta. Dar care sunt cele mai bune declansatoare de la distanta pentru obturator?
Declansatoarele de la distanta pentru obturatorul camerei foto seamana cu niste telecomenzi in miniatura care te ajuta sa faci cele mai tari fotografii fara sa fii langa aparatul foto. Toti fotografii profesionisti au asa ceva in dotare, sunt foarte usor de luat oriunde, nu ocupa loc mult, conectarea la camere e rapida, actionarea lor e si mai rapida si orice fel de fotografii vrei sa faci ele te vor ajuta.
In ce situatii sunt utile declansatoarele de la distanta? Cand fotografiezi animale, mai ales in salbaticie, cand ai lumina putina si slaba si ai vitezele obturatorului reduse, cand ai viteza obturatorului voit mai lenta ca sa poti avea blur pe miscare si „pictura cu lumina” in fotografii, dar si cand vrei sa fotografiezi in expuneri multiple si nu vrei sa se miste camera. Care ar fi cele mai bune declansatoare de la distanta din momentul de fata?
Canon BR-E1. Declansatorul wireless este compatibil cu modelele recente de camere de la Canon, inclusiv cu PowerShot G5 X Mark II, PowerShot G7 X Mark III, PowerShot SX70 HS, dar si cu toate camerele mirroless, de exemplu EOS RP, Rebel SL3 DSLR. Raza de actiune pentru acest declansator e de 5 m, are un design compact si greutate mica, conectivitatea Bluetooth e excelenta, se foloseste usor. Mai intai se „imperecheaza” dispozitivele, dupa care poti sa folosesti cat vrei declansatorul de la distanta. Ai control separat pentru autofocus si pentru declansare pe dispozitiv, butoane de zoom pentru modelele Canon compacte.
Canon RC-6. Un declansator IR de la distanta pentru obturator excelent daca ai modele mai vechi de camere Canon, de la EOS 5D Mark II la EOS M, M2, M3, M5 sau M6. Raza de actiune e de 5 m, designul e compact, greutatea e optima cat sa nu il simti cand il iei cu tine, conexiunea asigurata e convenabila oricand, se foloseste foarte usor. Dar nici pe modele recente nu se descurca rau, poti sa incerci sa folosesti declansatorul si pe un EOS 800D sau pe Rebel T7i, EOS 80D, 5D Mark IV. Pe DSLR-uri nu poti folosi camera din spatele ei, insa RC-6 e util cand iti faci tie un portret, ai si delay la timer de 2 secunde, obturatorul e declansat imediat. Nu ai cum sa activezi masuratorile legate de luminozitate si autofocusul in avans, ai un singur buton care nu are functii multiple.
Canon TC-80N3. Este compatibil cu modele recente Canon, de la EOS-1D la EOS 7D, 7D II, EOS 10D sau EOS D30, D60. Declansatorul e versatil, usor de folosit, are multe functii interesante, se controleaza foarte usor. Aici discutam despre un declansator cu fir, chiar daca declansarea se face de la distanta. Ai nevoie de o baterie CR2032 pentru a putea folosi si ecranul LCD, declansator are si self-timer, timer pentru expunere de lunga durata, interval timer, poti sa setezi numarul de fotografii intr-o secventa. Exista si un switch care permite trecerea prin toate cele patru moduri de operare, un buton start/stop, iluminarea LCD e foarte buna, ai si switch pentru ea si control total asupra setarilor. Daca vei cumpara si adaptor RA-E3 compatibilitatea e extinsa.
Nikon ML-L3. Este declansatorul de la distanta pentru obturator pentru orice fel de DSLR Nikon APS-C. Compatibilitate e suficient de buna, se poate folosi si pe modelele Nikon D40, D50 sau pana la modelele D70, D90, si chiar si pe D7100, D7200, D7500, D750. Raza de actiune e de 5 m, este un dispozitiv ieftin, simplu de folosit. Pentru ca foloseste infrarosul ca sa comunice cu aparatul foto ai nevoie ca ambele dispozitive sa se „vada” si sa nu existe obstacole intre ele cat folosesti declansatorul. Pentru ca pe camerele Nikon profesionale nu avem IR nu vei putea folosi declansatorul daca esti profesionist si lucrezi cu ele. Totusi greutatea redusa si designul foarte bine gandit, existenta unui singur buton, care nu compenseaza si lipsa unei actiuni pentru autofocus si declansare separata tot din acelasi buton, fac din acest dispozitiv unul de incredere daca lucrezi cu o camera Nikon compatibila cu el.
Sony RM-VPR1. Compatibil cu foarte multe modele noi si vechi de camera Sony, de la a9 la X3000 sau AZ1, dispozitivul cu fir pentru declansarea de la distanta a obturatorului este simplu, dar foarte eficient, isi face treaba bine si ai cablu suficient de lung, 80 cm. Poti sa inregistrezi si video usor cu un buton start/stop prezent pe dispozitiv, ai control zoom pentru camere compatibile, care au zoom motorizat. Sony a facut o treaba foarte buna cu acest declansator, conectarea e usoara, eviti tot ce tine de conexiunea Bluetooth si de compatibilitate, si faci cele mai tari fotografii fara efort.