Cum sa fotografiezi cladiri si arhitecturi deosebite ca un profesionist?

Fotografierea cladirilor si a arhitecturii nu e asa de simpla precum pare la prima vedere...

Marcus Terentius Varro a spus la un moment dat un lucru foarte interesant: „Natura divina da campurile. Arta umana construieste orasele”. Peste tot in jurul nostru avem arhitectura superba, cladiri superbe, opere arhitectonice unicat, perfect conservate de multe ori in ciuda „varstei” lor inaintate. Fotografierea cladirilor si a arhitecturii este extrem de importanta, trebuie sa fie facuta corect si cu mare atentie la detalii. Profesionist sau incepator, nu conteaza, ar trebui sa stii cum sa fotografiezi o cladire sau arhitectura ca sa ai cele mai tari fotografii.

Fotografiere arhitecturii are o istorie indelungata. Cea mai veche fotografie cunoscuta, ce a supravietuit trecerii timpului, este de pe la 1820. Fotografierea cladirilor a fost la inceput mai mult pentru documentare, dar pe masura ce a evoluat a devenit o forma artistica in sine, de exprimare artistica pentru fotografii profesionisti si nu numai. Ca sa ai mereu cele mai bune fotografii vei avea nevoie de un DSLR bun, full-frame, cu senzori de calitate, care sa iti permita sa fotografiezi tot ce iti doresti in materie de cladiri si de arhitectura. Mai ai si un obiectiv cu unghi larg si ai deja un setup perfect pentru urmatoarea sesiune de shooting. Dar nu e suficient. Iata cum ar trebui sa realizezi fotografiile in care apar cladiri sau in care ai arhitecturi deosebite.

Gandeste in ansamblu si include si imprejurimile cladirilor. In multe orase vei gasi o multime de cladiri care imbina modernul cu traditionalul, stiluri mai vechi cu stiluri futuristice. Indiferent de tipul cladirii fotografiate si de arhitectura ar fi recomandat sa alegi un unghi pentru fotografiere care sa evidentieze cat de originala e arhitectura si cladirea respectiva. Aceeasi abordare si acelasi concept se va aplica si unei cladiri care se afla la capatul strazii. Daca avem o cladire care iese in evidenta din imprejurimi e obligatoriu sa fotografiem si ce se afla pe langa ea. Sau poate ca ai o structura care e mai izolata, un castel care se ridica semet deasupra unei paduri dese-si aici vei proceda la fel, te vei folosi si de imprejurimi pentru a avea o fotografie excelenta si pentru a surprinde un peisaj desprins parca din filme.

Experimenteaza cat poti de mult cu fotografia panoramica. Fotografierea cu obiective cu unghi larg iti permite sa incluzi in fotografie si imprejurimile cladirilor si sa ai o perspectiva unica, distincta, a structurii fotografiate. Daca ai un DSLR poti sa alegi obiective wide, ultra-wide, pentru fotografierea unei panorame ai deja setari predefinite pentru asa ceva la aparatul tau profesional-daca nu ai asa ceva poti sa faci mai multe fotografii si sa le unesti intre ele intr-un soft de editare. Tine minta insa ca fotografiile panoramice nu inseamna mereu fotografii orizontale, te poti folosi si de fotografiile verticale cu panoramare. Poti atasa la un smartphone un obiectiv cu unghi larg.

In cautarea perspectivelor unice. Cand fotografiezi cladiri, arhitecturi diverse e bine sa gasesti acele unghiuri la care nu s-a gandit privitorul sau din care nu a avut inca ocazia sa vada respectiva cladire. In loc sa ai o fotografie cu o cladire care ocupa tot spatiul mai bine gasesti elemente vizuale ale cladirii care pot sa ofere unicitate fotografiilor. Cauta sa aduci o perspectiva noua de fiecare data, sa improvizezi daca e nevoie, experimenteaza cu unghiuri de sub cladire, de deasupra daca ai cum. Nu te opri sa iti imaginezi cum va arata fotografia finala si incearca sa ai de fiecare data cele mai bune abordari si setari pentru a evidentia frumusetea si originalitatea cladirii ce urmeaza sa faca parte din arsenalul tau de fotografii.

Siluetele zgarie-norilor. Cea mai buna metoda ca sa fotografiezi o arhitectura splendida precum cea a zgarie-norilor este sa te folosesti de distanta mai mare fata de cladire. Si daca iti doresti fotografii deosebite poti sa astepti pana la apus ca sa ai o silueta inedita si niste culori foarte usor de fotografiat, fara sa mai ai nevoie de filtre si modificari in Photoshop. Cand apar cladiri fara niste caracteristici particulare aceleasi siluete te vor ajuta enorm sa le scoti in evidenta si sa le transformi in niste cladiri splendide in oricare dintre fotografiile tale. Soarele trebuie sa fie in spatele cladirilor ca sa le lumineze si sa apara si umbrele care vor face toata magia sa se intample in fiecare fotografie.

Fotografierea in timpul „orei de aur”. Ai lumina buna, ai si fotografii reusite. Acest principiu se aplica si cand fotografiezi cladiri, arhitecturi diverse. Pentru cele mai bune rezultate cand fotografiezi cladiri cauta sa incepi sa lucrezi in timpul „orei de aur”, dimineata devreme cand soarele se ridica pe cer, e rasaritul, dar si atunci cand soarele e pe punctul de a apune. Lumina naturala care ajunge pe cladiri din fata sau din lateral este cea mai buna pentru jocul umbrelor pe cladiri si pentru detalii inedite ale suprafetelor cladirilor. Si daca fotografiezi ceva in interiorul cladirilor acelasi interval orar ar fi de preferat ca sa reusesti sa surprinzi cat mai bine tot ce ai de fotografiat si sa surprinzi de fiecare data.

Simetria si marimea. Simetria e un element puternic in arhitectura. Te poti folosi si de ea in fotografiile tale. Ca sa obtii fotografii simetrice e nevoie ca focusul sa fie paralel cu liniile cladirii fotografiate, incearca sa fii cat mai aproape de simetria perfecta si in poze-e nevoie de practica si de experienta, insa daca nu reusesti din prima mai poti edita fotografiile facute ca sa ai simetria dorita chiar si dupa ce ai terminat de facut toate fotografiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.