Cum fotografiem obiectele stralucitoare sau cu suprafete care reflecta lumina?

Fotografierea unor obiecte si suprafete cu reflexie este mai dificila decat ne inchipuim.

Daca lucrezi de ceva vreme cu produse si le fotografiezi stii prea bine ca e foarte dificil sa fotogriezi suprafetele care reflecta lumina, care au suprafete ce reflecta lumina extrem de neplacut. Nu e foarte greu insa sa fotografiezi obiectele cu reflexii daca ai ceva experienta si rabdare sa gasesti unghiurile potrivite si pozitionarea sursei de lumina in raport cu obiectul.

Legea reflexiei ne spune un lucru foarte clar: unghiul reflexiei este egal cu unghiul incidentei. Raza de lumina care vine de la sursa de lumina e lumina incidenta, dar cand atinge suprafete ce reflecta lumina devine lumina reflectata. Deci sursa noastra de lumina si camera foto nu pot fi in acelasi plan. Razele de la sursa de lumina vor „lovi” obiectivul si va aparea efectul de „glare” sau de stralucire. Cea mai buna metoda prin care poti evita orice fel de reflexii cand fotografiezi este sa amplasezi sursa de lumina langa sau in spatele obiectului de fotografiat. Lumina poate sa fie directionata corect si sa nu cada pe suprafetele care reflecta lumina folosind mai multe trucuri. Asa ai control total asupra luminii si obiectele fotografiate nu vor mai reflecta lumina si nu iti vor mai strica fotografiile.

Iata ce poti face pentru a fotografia ca un profesionist orice fel de obiecte care stralucesc sau care reflecta lumina intr-un mod neplacut.

Obiectele metalice stralucitoare. Sa fotografiezi un obiect metalic stralucitor, care reflecta lumina este extrem de dificil pentru orice fotograf, cu sau fara experienta. Se va vedea tot ce se afla in jurul sau, inclusiv fotograful si camera sa. Sa luam un exemplu ca sa intelegeti mai bine. O razatoare banala pentru branza, din metal, va fi cel mai bun exemplu de obiect metalic care reflecta orice se afla in jurul sau.

Lumina directa pe obiect nu va rezolva nimic, fotografiile tale vor fi la fel de slabe si de greu de facut. Ai si mai multe reflexii daca te gandesti sa incepi cu lumina cat mai multa pe obiecte. Va fi nevoie de lumina naturala, dar de lumina „soft”, difuza. Lumina nu are voie sa aiba contact direct cu suprafata metalica. Cu un dosar cartonat mat, fara suprafete care sa reflecte si mai rau lumina, poti rezolva totul. Il plasezi in asa fel incat sa nu mai ai niciun loc unde se reflecta lumina pe razatoarea ta. Schimbi unghiul luminii in asa fel incat sa nu ai niciun fel de suprafata luminata pe obiectul metalic. Si asa vei reusi sa fotografiezi orice fel de obiect care reflecta lumina si e din metal fara sa te chinuiesti ore bune.

Produsele cosmetice stralucitoare. Daca fotografiezi produse multe vei da de multe suprafete care reflecta lumina mai mereu. Rujurile sau balsamurile iti vor da de furca in sesiunile de fotografiere de produse cosmetice. Secretul care te va ajuta sa fotografiezi orice fel de produse cosmetice stralucitoare, cu ambalajele stralucitoare, care reflecta si lumina este sa ai o pozitionare strategica a luminii. Iluminatul produsului va fi mereu fie sub, fie deasupra. Vei avea nevoie si de lumina de fundal ca sa ai o fotografie perfecta. Atentie sa nu ai sursa de lumina prea puternica pe fundal pentru ca vei avea fotografii cu expunere prea mare.

Se poate folosi iarasi dosarul de care am amintit anterior, sub produse se pun suprafete acrilice ca sa ai produsul reflectat si cele doua lumini ajutatoare. Sursa de lumina din fundal poate fi fix in mijlocul compozitiei fotografiate. Nu vei avea niciun fel de reflexii pe suprafata produselor si te vei folosi de fiecare data de tot ce ai in jur ca sa pui in valoare produsele fotografiate.

Metalul si sticla. Ai un ceainic sau orice alt obiect din metal si din sticla, ambele materiale fac parte din compozitia sa, din structura? Cum fotografiezi si metalul, si sticla fara sa ai reflexii deloc si sa obtii fotografii excelente, perfecte? Sa fotografiezi sticla e usor, dar in realitate e foarte greu. Cu toate ca nu e vorba despre metal si despre suprafete stralucitoare, reflexiile create sunt foarte neplacute. Daca nu ai lumina buna vei avea o sticla opaca si vei strica toate fotografiile.

Lumina de dedesubt e secretul care te va ajuta sa ai suprafete metal-sticla fara reflexii. Vezi prin sticla, deci vei avea doar conturul obiectului vizibil cat ai o sursa de lumina sub el. Pentru un fundal alb ai nevoie de un panou acrilic, cel despre care am discutat si mai devreme. Ca sa scapi de toate reflexiile care apar de la metalul din obiectele unde avem si sticla se foloseste iarasi acel dosar cartonac opac, fara suprafete care sa reflecte lumina. Se va deschide si se va pune de ambele parti ale obiectului fotografiat din metal si sticla. Lumina din fundal va fi reflectata pe suprafata metalica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.