Tehnici neobisnuite prin care poti obtine fotografia perfecta

tehnici fotografie
Te-ai gandit vreodata cum ai putea sa obtii o fotografie perfecta fara prea mare efort? Stii deja ca o fotografie perfecta nu prea exista, tot iti scapa ceva si iti dai seama la final ca era loc de mai bine, ca ai ratat x detaliu. Cu toate astea ai cum sa obtii si fotografia aproape perfecta folosind niste tehnici mai putin „ortodoxe” si agreate de catre profesionistii din acest domeniu…
Cand faci o fotografie aranjezi bine trepiedul, ai grija sa ai toate setarile puse la punct, totul sa fie perfect in jur. Dar ai nevoie de toate astea pentru obtinerea unor fotografii excelente? Uneori da, alteori nu. Nu ne crezi pe cuvant? Tehnicile de mai jos iti vor dovedi, daca ai curaj sa le pui in practica, ca o fotografie perfecta va aparea si daca nu ai totul… perfect si ai mai sarit peste niste reguli generale impuse atunci cand ai un aparat in mana.
Focus „Creativ”. Stim deja ca avem nevoie de focus bun atunci cand vrem sa putem surprinde diverse peisaje, sa facem un portret bun, sa scoatem in evidenta niste detalii interesante ale unei cladiri. Un focus intentionat incorect aplicat va avea un efect neasteptat asupra fotografiilor obtinute. Daca vrei sa creezi fotografii abstracte cu efecte bokeh impresionant te vei folosi de aceasta tehnica neobisnuita. E foarte simplu sa o folosesti oricand doresti si o poti aplica fix ca atunci cand ai utilizat modul manual si ai selectat cea mai mare apertura. O lumina in care ai oricum multe culori si nuante, o fotografiere pe timp de noapte si ai cele mai tari poze pe care le-ai facut vreodata. Aceeasi tehnica se va folosi pentru oameni, flori, masini, obiecte, peisaje diverse. Fiecare imagine care nu are un focus bun va pune pe ganduri privitorii si ii va indemna sa isi imagineze ce a vrut sa transmita fotograful sau ce se ascunde in spatele focusului incorect.
Efectul sticlei cu pulverizator. Daca vrei neaparat efect bokeh si ai la indemana o sticla ce are si pulverizator esti salvat. Adaugi apa in sticla, spreiezi pe lentile si obtii imediat efectul bokeh. Atentie insa la calitatea lentilelor si la indicatiile producatorilor, la apa folosita, mai ales daca e una cu minerale sau e calcaroasa. Ca sa nu risti nimic daca te aventurezi sa utilizezi o astfel de tehnica ar fi recomandat sa ai aplicate si filtre pe lentile pentru ca stropii de apa sa nu vina in contact direct cu lentila si sa o deterioreze. Daca ai echipamente sensibile e recomandat sa eviti aceasta tehnica, asta in conditiile in care te astepti sa folosesti echipamentele mai multi ani si ai bani eventual si de alte aparate foto mai performante.
Perspectiva fortata. E o tehnica fotografica inedita speciala pentru cei care vor sa creeze iluzii impresionante. Conteaza foarte mult cum gandesti si compui fotografia viitoare. Cea mai simpla metoda sa obtii perspectiva fortata este sa ai doua obiecte, doi subiecti cu un anumit spatiu intre ei. Primul obiect, subiect e mai aproape de camera, al doilea e ceva mai departe. Fotografia se va face in aer liber, in spatiu suficient de mare pentru ca subiectii sau obiectele sa fie miscati/miscate in jurul aparatului. Aici conteaza unghiul din care e facuta fotografia, asa ca e rost de incercari pana sa ai o perspectiva fortata redata perfect in fotografie. Pentru un plus de realism atentie la focus si la focalizare. O apertura de f/16 este cea mai buna setare pentru perspectiva fortata. Exemplu: turistii care „ating” Turnul Eiffel sau alt obiectiv turistic pentru fotografii spectaculoase.
Urme de lumina. E o tehnica speciala pentru fotografiile facute pe timp de noapte. Cheia succesului aici e expunerea prelungita in timp ce se folosesete o sursa de lumina destul de slaba, de exemplu luminile de la masinile in miscare de pe o sosea. Viteza de declansare a obturatorului va fi undeva la 30 secunde, ISO-ul la cea mai mica valoare posibila, ambele setate intr-un mediu complet intunecat. Va fi nevoie de trepied si de rabdare ca sa iti iasa „urmele” de la luminile masinii. Nu se vor vedea masinile, doar „urmele” lor colorate, de la lumini. Acelasi efect interesant in fotografii se va obtine si cand folosesti alte surse de lumina, de exemplu tortele.
Fotografie cinetica. Tehnica e simpla: faci fotografii cu o camera foto in miscare. Miscarea poate fi oricare, de la rotire pana la zdruncinare serioasa. Rezultatele vor fi greu de anticipat si vor fi cu siguranta abstracte. Se obtin usor forme aleatorii, urme de lumina, tot felul de efecte ciudate pe hartia fotografica, la imprimare si la vizionarea fotografiilor pe un monitor. Nu poti obtine astfel de efecte prin metode traditionale, asa ca va fi foarte distractiv si interesant pentru oricine vrea sa experimenteze putin si sa vada ce se intampla cand nu ai atat de mult control asupra aparaturii folosite.