Sony a7 IV, micul „gigant” full-frame mirrorless de la Sony bun la orice

Camerele foto de la Sony sunt recunoscute pentru caracteristicile de top si cele mai bune fotografii facute.

Cu un pret de pornire de 2.500 de dolari, Sony a7 IV este aparatul foto de la Sony indelung asteptat dupa celebrul a7 III din 2018. Sony a7 IV este un aparat foto full-frame mirrorless care se concentreaza mai degraba pe subtilitati in privinta formulei hibrid. Include un senzor de 33MP full-frame, un sistem autofocus imbunatatit cu suport integrat Real-Time Tracking si filmari 10-bit pentru o flexibilitate mai mare in privinta culorilor. Desi e mic, noul aparat foto al celor de la Sony poate face fata cu brio oricaror scenarii de utilizare si este foarte stabil si usor de folosit.

Pretul destul de piperat pe care il vei plati justifica insa tot ce vei primi. Sony a7 IV are recunoastere smart a personajelor fotografiate, o multime de pixeli, fotografiile in conditii de lumina slaba sunt excelente si ele, autofocusul este unul pe care te poti baza oricand. In plus, se poate filma fara probleme cu aparatul foto in 10-bit 4K60, exista si suport full-size HDMI, un port pentru conectarea la un Atomos Ninja V, la nevoie.

Corpul aparatului foto e dintr-un aliaj cu magneziu, camera foto se poate folosi fara probleme in conditii de umiditate ridicata. Nu ai probleme nici cu praful, exista un sistem IBIS care vibreaza si arunca praful departe, obturatorul se inchide imediat daca ai nevoie cand nu mai e alimentarea activa.

La nivel de design, Sony a7 IV nu vine cu foarte multe schimbari fata de a7 III, adauga niste imbunatatiri doar la partea de setari. Dimensiunile sunt si ele similare cu a7 III, avem la varianta IV 3.8×5.2 inch pe 3.1 inch si greutate de 0.635 kg. Vedem acelasi tip de controale externe ale aparatului ca la predecesorul sau, cadranele posteioare, unul pentru obturator si apertura, altul pentru functii diverse. In spatele obturatorului gasim butoanele de inregistrare si C2, dar toate butoanele pe care le ai pe camera foto le poti reprograma foarte usor. Poti personaliza modurile camerei, ai si modul Auto, PASM la dispozitie. Trecerea de la filmare, la fotografiere si la slow-motion S&Q este la fel de simpla.

Setarile la care ai acces in partea din spate a camerei foto sunt cele standard: meniu, play, delete, butoane care se pot personaliza, AF-ON, AEL, butoane directionale. Vei observa si un buton Fn care va aduce pe ecran un meniu pentru schimbarile setarilor fara a face modificari la ceea ce vezi de la lentile. Tot din acea zona ai control total asupra autofocusului.

A7 IV foloseste un panel OLED cu 3.6 milioane de puncte, viewfinder-ul are un refresh la 60fps in modul Standard, dar e posibil si modul 120fps daca ai fotografii de actiune de realizat. In modul 120fps nu ai aceeasi claritate, insa ai calitate exceptionala la orice fel de fotografii cu actiune, miscare.

LCD-ul de pe spate e de 3 inch, are un panel de 1.04 milioane de puncte, suporta input tactil. E ecranul perfect pentru fotografi si vloggeri. Cand e soare puternic afara poti sa te folosesti de optiunea Sunny Weather ca sa ai luminozitatea perfecta si sa nu ai stralucire prea mare, glare.

Sony a7 IV se bazeaza pe o baterie NP-FZ100, la fel ca si predecesorul sau, a7 III, are o longevitate impresionanta si e cea mai buna baterie pe care o poti avea pe o camera foto full-frame mirrorless. La a7 IV bateria te va tine mai putin pentru ca e ceva consum de energie pentru atat de multe functii. Cam 580 de fotografii cu LCD si 520 cu EVF in conditii de testare CIPA.

Porturile pe care le vei gasi la a7 IV sunt USB-C, microUSB, ai adaptaor AC pentru incarcare. Primesti si un jack 3.5 mm pentru microfon, casti, port HDMI full-size, nu ai PC Sync pe acest aparat foto insa.

Sony a7 IV are doua sloturi pentru carduri de memorie, unul suporta UHS-II SDXC-uri si carduri rapide CFexpress, altul e pentru SDXC si atat, dar suporta si UHS-II la nivel de viteze de transfer. Ai si aplicatie pentru Android si iOS, Sony Imaging Edge. Conexiunile via Bluetooth sau Wi-Fi sunt posibile pentru transfer rapid de fotografii si pentru control remote.

Viteza de fotografiere, filmare nu e atat de mare. a7 IV are viteza variabila in functie de formatele alese, 10fps cu JPG, HEIF, Raw, 6fps la Raw compresat sau fara compresie. Sistemul de autofocus face fata vitezelor impuse.

Functia Real-Time Tracking este utila daca vrei sa ai un mod de focalizare continua care fixeaza focusul pentru anumiti subiecti indentificati in fotografii. Sistemul de focusare poate sa urmareasca orice, culori, forme, distante, analize de distanta, poate detecta animale, oameni, pasari.

Noul senzor de 33MP BSI CMOS full-frame si cu stabilizare pe cinci axe e perfect. Ofera un ISO de 100-51200, cu extindere a ISO-ului pana la 50-204800. Densitatea pixelilor e foarte buna si e mare, poti sa faci lejer crop pe fotografii, chiar si la cele facute in lumina mai slaba.

Fotografiile Raw sunt editabile fara probleme, recuperezi usor orice fel de fotografii cu expunere prea mare sau prea mica, cu probleme de echilibru al albului, poti aplica filtre.

„Zgomotul” de pe JPG-uri la un ISO mare nu mai e asa de vizibil, exista o reducere semnificativa a „zgomotului”.

Filmarile in 4K, codecul XAVC HS 4K ajuta si el sa ai niste filmulete excelente si gata de postat pe retele de socializare. Poti avea inregistrari full-frame la 30fps, 60fps intr-un mod Super35mm crop. Autofocusul isi face treaba si la filmari, ai in mana un instrument perfect pentru vlogging. Profilurile pe care Sony le pune la dispozitie pe a7 IV, flat S-Log si HLG pentru HDR de calitate sunt perfecte.

Inregistrarea la viteze reduse este o caracteristica importanta. Setare S&Q permite obtinerea unui mix intre miscarea rapida si cea incetinita, lenta. In 4K poti avea 2.5x slow motion la 24fps. La 30fps ai viteze de inregistrare de doua ori mai mici cu ajutorul portiunii Super35mm de la senzor. La 1080p, ai 120fps si iti mentii full-frame-ul fara probleme.

Nu ai limitari in privinta lungimii clipurilor video filmate, dar te opresti din filmat cand nu mai ai loc pe cardul de memorie sau cand camera foto se incalzeste suficient de tare.

Per total, Sony a7 IV e un aparat foto pe care merita sa il cumperi daca nu ai un buget prea mare si vrei sa faci de toate cu un aparat compact, cu extrem de multe functii interesante prezente, regasite la multe camere foto de top.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.