Noul model de unitate GSP Pentax va permite realizarea de astrofotografii mai precise

Ca sa fotografiezi cerul si universul iti trebuie si cel mai bun sistem GPS.
Unii fotografi sunt pasionati de fotografia de peisaj. Altii adora sa fotografieze portrete. Sunt si unii care au descoperit astrofotografia si s-au indragostit de ea iremediabil. Pentru ei Pentax a venit pe piata cu un model de unitate GPS pentru DSLR-urile lor care permite fotografieri mai usoare ale obiectelor celeste si ale cerului si rezultate mai bune fara pic de efort.
Astrografia este o fotografie facuta obiectelor astronomice, evenimentelor celeste si unor anumite zone din cerul noptii. Prima fotografie a unui obiect astronomic, Luna, a fost facuta in 1840, dar de abia in secolul 19 tehnologia a permis o fotografie stelara detalia. Astrofotografia moderna permite fotografierea de obiecte si corpuri ceresti indepartate, Soare, Luna, planete, dar si de obiecte invizibile ochiului uman, de exemplu galaxii, nebuloase. Cele mai bune astrofotografii se obtin prin expuneri prelungite, cu ajutorul fotonilor „adunati” pe o perioada lunga de timp.
Astrofotografia a fost de folos in cercetarea astronomica, s-au descoperit stele noi, planete. Telescopul modern a fost gandit ca o camera foto uriasa care putea surprinde imagini pe placi fotografice. Tot cu ajutorul astrofotografiei s-au clasificat stelele, dar intre timp au aparut senzori, tehnologii revolutionare care permit obtinerea de rezultate mult mai bune.
In prezent astrofotografia este o subdisciplina in astronomia pentru amatori, urmarindu-se obtinerea de imagini care arata bine si fara a avea legatura cu cercetarile stiintifice.
De curand, compania Richo anunta a doua generatie de unitati GPS pentru DSLR-urile lor care permiteau obtinerea de date precise si promiteau simplificarea urmaririi a tot ce se intampla pe cer pentru o fotografie perfecta. Pentax O-GPS2 se poate folosi cu DSLR-urile Pentax si e succesorul firesc al lui O-GPS1. A doua generatie de unitate GPS promite din start o pozitionare excelenta cu date colectate de la GPS in SUA, QZSS in Japan, GLONASS sau Galileo.
Odata montat pe o camera Pentax, O-GPS2 activeaza imediat functia Astrotracer, se activeaza si sistemul de reducere a vibratiilor, a miscarilor involuntare pentru a permite urmarirea cat mai precisa si fotografiere corecta a obiectelor celeste.
Functia Astrotracer va permite pasionatilor de astrofotografie sa aiba expuneri prelungite cand fotografiaza stelele si un focus mai bun. Noile unitati GPS calculeaza cu precizie miscarea stelelor, a planetelor, a altor corpuri ceresti pe baza latitudinii obtinute de la date de localizare si pe baza datelor de aliniere a camerei obtinute de la senzorii magnetic si de la cel de acceleratie. Senzorul de imagine al camerei e sincronizat cu miscarile obiectelor celeste. Nu mai ai blur, toate stelele si planetele fotografiate sunt puncte solide, chiar si cand expunerea e mai mare ca de obicei.
Ai nevoie doar de trepied, e foarte simplu sa faci astrofotografii de calitate, ca un profesionist, nu ai nevoie de alte accesorii complicate, ca de exemplu telescop ecuatorial.
Astrotracer-ul are mai multe niveluri, nivelul tip 3 e cea mai recenta completare si permite unei camere DSLR sa urmareasca obictele celeste fara o unitate GPS. Tipul 1 si 2 sunt de gasit doar cand ai O-GPS2 si un K-3 Mark III. Tipul 2 are jumatate din viteza tipului 2 la urmarirea obiectelor celeste. Se poate fotografia asa mai usor fundalul, peisajul si stelele impresuna intr-o maniera foarte bine „echilibrata” cu ajutorul unitatii GPS moderne.
O-GPS2 va inregistra date despre latitudine, longitudine, altitudine, timp universal, directia de fotografiere si include toate datele in fotografii. Asa poti vedea unde au fost facute fotografiile si poti revedea punctele respective pe un computer, sortarea si aranjarea fisierelor fiind mult simplificata.
Unitatea GPS noua aparuta pe piata are functii de navigatie foarte simple care calculeaza directia si distanta unei anumite destinatii de la o pozitie activa. Exista si o busola electronica care indica directia camerei pe monitorul LCD cu o precizie destul de mare.
O-GPS2 rezista bine la conditii meteo ceva mai „vitrege”, la ploaie usoara, functioneaza cu baterii AAA. Bateriile pot fi folosite cam noua ore pana la descarcare sunt bazate pe litiu, iar daca se folosesc baterii alcaline sau cu nichel-metal hibride vei avea doar cinci ore de functionare pentru unitatea GPS. Pentax O-GPS2 se va putea comanda de la finele lui iunie pentru doar 180 de dolari si va fi un accesoriu util pentru toti cei care iau in serios astrofotografia. Investitia merita daca esti pasionat de astrofotografie mai ales ca promisiunile facute nu sunt unele de trecut cu vederea.