Fotografii 360 grade cu iPhone-ul? Aplicatia Polycam transforma telefonul in cea mai tare camera foto

Aplicatia Polycam transforma usor iPhone-ul tau intr-o camera cu capabilitati extinse, care poate face fotografii 360 grade

Fotografiile 360-grade sunt din ce in ce mai cautate si mai utile in ziua de astazi. Fotografi amatori si profesionisti incearca sa le realizeze cum pot mai bine investind serios in dispozitive moderne specializate. Insa cum ar fi sa poti face acelasi lucru doar cu telefonul tau smart? La aceasta intrebare s-au gandit si cei din spatele aplicatiei Polycam pentru iPhone si au venit cu o solutie ingenioasa: o functie noua care iti permite sa faci oricand fotografiile 360-grade fara sa ai nevoie de niciun fel de hardware dedicat.

O fotografie 360 este o imagine sferica ce poate cuprinde tot spatiul din jurul camerei foto, permitand privitorului sa se miste virtual in jurul camerei, locului fotografiat, sa vada din unghiuri diferite tot ce se afla intr-un spatiu din fata obiectivului. Fotografia 360 grade nu e acelasi lucru cu fotografia panoramica insa.

Panoramic e un termen ce se refera la natura fotografierii, unghiul larg sau foarte larg, in pozitie orizontala si verticala. Sunt implicate mai multe lentile, se fac fotografii din mai multe pozitii. Fotografiile panoramice difera in functie de inaltime, latime, de zone acoperita. Se discuta despre panorama partiala sau totala, ceea ce indica cate grade din unghiul respectiv, al perspectivei, sunt „acoperite”. O fotografie panoramica partiala acopera mai putin de 360 grade in longitudine in jurul orizontului si mai putin de 180 grade in latitudine.

Fotografiile 360  grade sunt fotografii panoramice sferice/full, perspectiva e una sferica, orice unghi e captura cu precizie maxima.

Ce echipamente pot fi folosite in mod uzual ca sa ai fotografii 360 grade de calitate? Camere foto full 360-grade, cu unghiuri multiple la dispozitia fotografului-se poate folosi oricand un Garmin VIRB 360. Dar si camerele normale DSLR, chiar si telefoanele mai nou pot fi utilizate pentru fotografiile 360-grade-te rotesti la 360 grade si faci fotografii in continuu.

Care e marele avantaj al unor astfel de fotografii? Privitorul simte ce a simtit fotograful, esti in „locul” lui si ai o perspectiva unica fata de o fotografie normale 2D. Alte avantaje ale fotografiilor 360-grade ar fi:

  • Experienta imersiva totala-ai toate unghiurile posibile ale zonei fotografiate, poti sa dai zoom pe astfel de fotografii, sa vezi detalii pe care nu le-ai fi vazut in fotografiile normale. E o modalitate eficienta de a promova si de a aduce mai aproape privitorul de farmecul si unicitatea unui loc, unui peisaj;
  • Poti spune mai usor o poveste-tot ce fotografiezi are o complexitate mai mare, privitorul intelege mai bine mediul si naratiunea in imagini este mult mai simpla. In calitate de fotojurnalist fotografia 360-grade va fi de un real folos cand vrei sa ai un privitor care este parte a povestii tale, care poate sa inteleaga mult mai bine tot ce vrei sa transmiti;
  • Creezi tururi virtuale foarte usor si mult mai rapid-privitorii pot sa se miste in voie prin spatiul fotografiat, sa il descopere, sa il exploreze. E un instrument util de marketing si de publicitate mai ales daca lucrezi in turism, in imobiliare sau in alte domenii unde ai nevoie de fotografii de calitate si de experiente imersive ca sa vinzi bunuri si servicii;
  • Documentare de calitate de fiecare data-poti sa fotografiezi intreaga scena, zona fara sa fii nevoit sa faci fotografii multiple, nu pierzi niciun detaliu, documentarea e mult mai simpla;
  • Versatilitate si flexibilitate garantata-toate fotografiile 360-grade pot fi vazute pe orice fel de platforme si de dispozitive, distributia lor e eficienta si rapida, accesibilitatea indiferent de mediu este excelenta, poti gasi aplicatii multiple pentru fotografiile 360-grade;
  • Faci economie de timp si bani-in loc sa te chinui sa obtii fotografii panoramice de calitate poti sa folosesti oricand fotografia 360-grade, nu mai ai nevoie de softuri care sa te ajute sa unesti fotografiile facute pe repede inainte, nu mai pierzi timp la procesare, in momentul in care faci fotografiile in teren, nu mai apar erori.

Constienti de toate aceste avantaje si de nevoia unor fotografii 360-grade de calitate facute si cu dispozitive mobile moderne cei de la Polycam, dezvoltatorii unei aplicatii pentru iPhone, au lansat si gandit o alta functie interesanta. Noua functie transforma camera iPhone-ului intr-una capabila sa realizeze fotografii 360-grade fara sa fie nevoie de un hardware aditional-la inceput aplicatia era gandita pentru scanarea 3D.

Cu noua functie utilizatorul de iPhone este rugat sa realizeze o fotografie panoramica continua intr-un cerc perfect, dupa care se foloseste inteligenta artificiala generativa pentru a completa fotografia finala 360-grade. AI-ul, ajutat de Stable Diffussion, completeaza imediat zonele nevazute din fotografia panoramica si uneste intr-un mod inteligent toate fotografiile din captura initiala. Experienta utilizatorului e mai naturala, mai simpla, oricine poate face de acum fotografii 360-grade cu un iPhone 11 obisnuit sau modele mai noi.

E un fel de mica revolutie, asistam in acest moment la o democratizare a fotografiei 360-grade pe dispozitivele mobile. Fotografii amatori pot folosi aceasta functie ca sa impartaseasca amintiri cu familia, prietenii, sa dezvaluie zone din locurile vizitate la care privitorii nu ar fi avut acces. Pe de alta parte, profesionistii, arhitectii, de exemplu, ar putea folosia acesta functie inedita ca sa documenteze spatiile, sa creeze medii virtuale pentru realitate virtuala, pentru proiectele la care lucreaza. Modelele 3D pot fi pozitionate in aceste fotografii 360-grade pentru a se interactiona cu ele si a se face chiar si testari la nevoie.

Da, mai sunt si momente cand AI-ul nu face o treaba atat de buna in anumite zone ale viitoarelor fotografii 360-grade, dar per total e un inceput pentru cei care asteptau de mult sa nu mai cheltuie averi pe dispozitive specializate in fotografiere 360-grade. Pentru moment toti utilizatorii Polycam vor avea acces la aceasta functie, pentru varianta Pro se va elimina si filigranul micut de pe fotografiile realizate cu noua functie. Varianta Pro costa 15 dolari lunar sau 80 dolari anual si e deja disponibila in Apple App Store.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.