Fotografierea animalelor de companie. Cele mai bune sfaturi de la fotografi profesionisti

Cand fotografiezi animale de companie trebuie sa fii atent la multe detalii si la setarile aparatului foto ca sa iasa poze bune.

In orice fotografie animalutele de companie vor fi un subiect excelent si vor atrage cu siguranta simpatia si privirele celor care vor vedea pozele respective. Fotografierea animalelor de companie e destul de dificila pentru ca nu stii la ce sa te astepti de la ele, nu sunt obisnuite cu asa ceva. Desi pare simplu sa le fotografiezi, daca vrei sa faci fotografii profesioniste s-ar putea sa iti dai seama ca ai multe de invatat despre fotografierea animalelor de companie…

Indiferent ce animalut de companie ai la un moment dat vei vrea sa ai si fotografii profesioniste facute cu el, ca sa le tii ca amintire si sa le incluzi in albumele foto ale familiei. Daca esti stapanul lor iti va fi, probabil, mai usor, insa daca esti fotograf profesionist provocarile vor fi mult mai multe. Ce ai de facut ca sa iti iasa toate fotografiile cu animalute? Vei afla raspunsurile din randurile ce urmeaza.

Fa-le sa se simta confortabil in camera, mediul in care le vei fotografia. Daca duci animalul de companie intr-un mediu nou permite-i sa se obisnuiasca cu el, fa-l sa fie cat mai confortabil. Nu te grabi, planifica totul in avans. Nu te gandi la animalul de companie ca la un copil mic, care se adapteaza mai usor. Va dura in jur de 30-45 de minute daca discutam despre caini sau alte animalute care sunt mai curioase sau mai fricoase.

Nu folosi lumina puternica, prefera lumina difuza, pozitioneaza mereu aparatul foto in partea stanga. Daca ai lumina „de umplere”, atunci camera foto va sta in dreapta.

Atentie la blit. Cainii si alte animalute se sperie sau e posibil sa reactioneze neasteptat cand vad o lumina puternica. Un truc simplu ca sa stea cuminti la poza cu blit este sa le dai recompensa de fiecare data cand declansezi blitul. Asa animalul de companie va asocia recompensa cu blitul si vei putea face cate fotografii vrei tu.

Foloseste diverse sunete ca sa ii mentii atentia si sa le poti fotografia. Nu face abuz de aceste zgomote pe care animalul de companie le recunoaste. Singura persoana care face aceste zgomote e fotograful. Daca mai multi indivizi din zona de fotografiere fac aceleasi zgomote animalul de companie va fi derutat si stresat.

Fii atent la limbajul corporal al animalelor de companie. Asa vei reusi sa stii imediat cand animalul de companie e stresat sau cand si-a pierdut interesul definitiv. Important este sa nu fortezi animalutul de companie sa stea „la poza” si sa renunti, sa revii altadata sau mai tarziu, dupa ce te joci cu el si il relaxezi.

Utilizeaza apertura corecta. E important sa ai focusul de la varful nasului la urechi. Setarile ISO ar fi pentru acest tip de fotografii 200, F11, 1/200 sec. Apertura difera in functie de ce fel de fotografii vrei sa faci si de conditiile in care le faci.

Gandeste fotografierea ca pe o experienta funny pentru animalele de companie. Cu cat animalul de companie e mai relaxat si se distreaza, cu atat vei avea si fotografii mai bune. Planifica in avans totul, gandeste-te ce ii place animalutului de companie, cum s-ar simti cel mai bine in perioada in care il vei fotografia si incearca sa construiesti un mediu si o atmosfera perfecta, comuna, pe care animalutul o va recunoaste ca fiind excelenta pentru inca o tura de joaca cu stapanul sau fotograful.

Atentie si la personalitatea animalelor de companie. Alege locul unde faci fotografiile in functie de personalitatea lor. De exemplu, daca ai animalute de companie mai lenese, mai lente, nu merge intr-un parc sau in aer liber unde ai si multi oameni si alte animalute. Nu vei face decat sa ii stresezi si sa ii plictisesti. Dar daca ai animalute de companie active, care adora sa fie inconjurate de multa lume si de alte animalute poti sa mergi si in parcuri, zone mai aglomerate ca sa ai cele mai tari fotografii.

Foloseste cat poti de mult functia Zoom de la aparatele foto. Animalutele de companie sunt si mai dragalase in fotografii daca le fotografiezi de aproape. Cu un Zoom bine setat si un unghi potrivit vei avea cele mai adorabile poze cu animalutele de companie. Incearca sa te concentrezi pe zona fetei, pe anumite particularitati ale corpului lor, pe niste gesturi pe care le fac si cu siguranta vei avea cu ce umple urmatorul album foto.

Fotografiile de la nivelul animalutelor de companie. Sunt si cele mai interesante si cele mai apreciate. Poti sa te cobori la nivelul inaltimii lor, pana cand sunteti ochi in ochi. Asa poti sa redai foarte usor cam cum se vede lumea de la nivelul animalutelor de companie si sa gasesti si unghiuri inedite. Toate fotografiile facute asa sunt mai personale si mult mai intime, implica o relatie mai apropiata cu animalul de companie si incredere.

Combina cadre diferite si unghiuri diferite. Nu fotografia animalele de companie doar dintr-un unghi care iti e mai simplu tie, fotograful. Incearca sa ai fotografii ale fetei, ale elementelor fetei, dar si fotografii cu intreg corpul animalelor de companie, cu o parte a corpului lor. Asa vei dezvalui poza cu poza cine este animalutul de companie si cei care se uita la ele il vor descoperi dintr-o alta perspectiva.

Foloseste lumina naturala cat de mult poti. Cauta un loc pentru fotografiile din exterior fara expunere directa la soare, evita blitul afara, iar in interior incearca sa ai mereu lumina mai slaba si sa nu te joci prea mult cu blitul. O fereastra, o usa deschisa, o pozitionare a animelor de companie fotografiate mai aproape de o sursa de lumina naturala va schimba total modul in care arata poza finala.

Include si oameni in fotografiile cu animalutele de companie. Ca sa adaugi context fotografiilor poti sa ai si oameni speciali din viata animalelor. De la stapani, membri ai familiei la oameni pe care animalutele de companie ii cunosc si vor sa se joace cu ei, oricine e o alegere excelenta pentru mai multa distractie si interactiune. Emotia va fi in fiecare fotografie si privitorii pozelor vor fi de-a dreptul incantati de tot ce ai surprins tu, fotograful, in fiecare fotografie.

Setarile potrivite pentru fotografierea animalelor de companie:

  • Expunerea-de la modul Auto vei trece la P (Program), la Aperture priority, iar pentru a controla viteza obturatorului treci la S sau Av, Shutter priority, pentru a fotografia actiuni rapide din fata obiectivelor;
  • Apertura-fotografii statice, apertura de f/2.8 e in regula, fotografii de actiune, cu miscare, apertura va fi mai mica ca sa nu ai erori de focus;
  • Viteza obturatorului-fotografii statice, viteza e mai mare, cu stabilizare poate sa ajunga la 1/15sec, fotografii ce implica miscare, actiune, viteza e mai mare si ajunge la 1/250sec ca punct de pornire. ISO-ul poate fi crescut la 400 sau peste daca nu ai lumina prea buna;
  • Focus-fotografii cu miscare, actiune, se va selecta modul Continuous AF.

De ce echipamente ai nevoie pentru fotografierea animalutelor de companie?

  • Camera foto si obiective-DSLR, Mirroless, obiective standard sau teleobiective daca vrei sa faci fotografii in parc, cat animalutele alearga libere peste tot, obiectivele cu unghi larg sunt bune cand ai nevoie de ceva umor in portrete;
  • Monopod-nu prea ai ce face cu un trepied, asa ca trebuie sa ai un monopod, ai stabilitate si reactionezi rapid la orice miscare a animalutelor;
  • Blit-se va indrepta spre tavan daca esti la interior, se va seta ISO mai mare in loc daca nu il poti folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.