Fotografia macro, la alt nivel. S-a reusit fotografierea macro cu lentile de microscop printate 3D

Fotografia macro surprinde niste detalii impresionante daca stii cum sa o realizezi si ai si cu ce.

Fotografia este mereu o chestiune de perspectiva. Conteaza mult pe cine fotografiezi, unde fotografiezi, in ce imprejurari, daca subiectul e in miscare, daca ai lumina buna. O perspectiva atipica, dar foarte interesanta o regasim si in fotografiile macro. Fotografia macro e despre detalii, despre o marire a unor lucruri foarte mici, pe care nu le-am observa cu ochiul liber. Recent s-a reusit fotografierea macro cu lentile de miscroscop printate 3D.

Cand suntem in vacanta sau cand vrem sa ramanem cu amintiri frumoase de la diverse evenimente luam rapid aparatul de fotografiat sau telefonul si incepem sa fotografiem. Fotografiile pot fi de mai multe tipuri, de la cele peisaj la cele de portret. Insa cele mai dificil de realizat, dar si cele mai spectaculoase raman fotografiile macro.

De obicei fotografiem insecte, diverse detalii ale plantelor, detalii dintr-un peisaj. O fotografie macro are nevoie de un control bun al luminii si al umbrelor, ai nevoie de un obiectiv foarte bun si de lentile de calitate, de zoom excelent si functie macro foarte bine pusa la punct. Practic ai un zoom extrem de mare si detalii foarte multe si marite cu mult fata de realitate. Poti sa vezi antenutele unei insecte sau acul unei albine care sta pe o floare daca stii cum sa te folosesti de functia macro a aparatului foto.

Previzualizarea e cea mai complica la o fotografie macro, trebuie sa stii mereu care va fi un subiect bun pentru o fotografie macro. Plus ca trebuie sa nimeresti unghiurile si focalizarea corecta ca sa ai fotografii macro foarte clare.

Printre primii pioneri ai fotografiei macro s-a aflat si Percy Smith, un documentarist britanic si pasionat de natura, recunoscut la nivel mondial pentru fotografiile sale macro, cu zoom foarte mare. Intre timp tehnicile de fotografiere macro s-au perfectionat, au aparut si lentile si obiective speciale pentru macro, pentru o reproducere cu acuratete cat mai mare. Lentilele si obiectivele pentru fotografiile macro folosesc distante focale diferite in functie de subiectii fotografiilor. Avem 45-65 mm pentru fotografia de produs, obiecte mici care pot sa fie cat mai aproape in poza, pentru scene unde e nevoie de perspectiva cat mai naturala, 90-105 mm pentru insecte, obiecte foarte mici aflate la o distanta confortabila si 150-200 mm pentru insecte si alte animalute mici unde e nevoie de distanta aditionala in timpul fotografierii.

Un fotograf pasionat a printat la o imprimanta 3D un obiectiv cu lentile adaptor macro telescopic 4x. Fotografiile facute in teste cu aceste lentile speciale din sticla adaptata nevoilor impuse de o fotografie macro au uimit. S-au fotografiat foarte usor si cu acuratete mare insecte din natura.

Adaptorul pentru macro se poate fixa pe Sony E, de exemplu, sau pe un Nikon, si suporta APS-C si full-frame. Pana la urma lentilele sunt unele 4X acromatice de miscroscop si se pot cumpara cu 20 de dolari.

Designul adaptorului pentru macro a fost gandit in asa fel incat sa permita apropierea aparatului foto de subiectul fotografiei macro fara ca lentilele, obiectivul, camera, sa influenteze mediul din jur si sa agite insectele, animalutele fotografiate.

Softul special de modelare 3D a facut posibila aparitia adaptorului, lentilelor, configuratia s-a realizat cu Prusa Slicer, dar orice fel de soft pentru printari 3D va permite o astfel de printare.

Designul pentru modelul APS-C a fost modificat in asa fel in cat portiunea din mijloc a adaptorului sa se poata scoate pentru a putea focaliza la o distanta mai mare. In designul full-frame nu exista un astfel de element interactiv.

Ca sa se obtina cele mai bune rezultate la printare e bine sa fie folosit un filament pentru imprimanta 3D mai robust, ABS, PETG. Filamentele de acest tip sunt ceva mai solide si ce se obtine din ele rezista mai bine. Si PLA-ul va merge folosit, insa filamentul este predispus la uzura in timp. Ca sa ai fotografii macro excelente si focus bun trebuie sa ai mai multe incercari si sa focalizezi pe rand portiuni din insecta, animalutul fotografiat prin miscarea lentilelor camerei foto. E nevoie de experienta si de grija mare la miscarea camerei foto cu tot cu adaptor ca sa nu pierzi focusul.

De cand cu imprimantele 3D orice fotograf profesionist sau amator isi poate printa propriile accesorii, gaseste un model, design si il printeaza, il incearca pana sa investeasca in accesorii „reale” mai scumpe. Fotografiile macro raman in continuare unele dintre cele mai spectaculoase si mai simplu de facut daca ai o camera foto de calitate si o functie macro excelenta, dar si adaptoare, obiective speciale, lentile de calitate pentru o poza perfecta.

Nu iti ramane decat sa alegi accesoriile potrivite si sa testezi accesoriile printate, sa le printezi 3D chiar tu si sa te joci cu ele pentru fotografii macro incredibile de fiecare data. Spor la fotografiat si la testat si nu uita: fotografiile macro sunt mai reusite daca iti lasi imaginatia sa lucreze pentru tine si gasesti cele mai inedite lucruri de fotografiat, detalii de surprins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.