Cum sa obtii o fotografie sportiva perfecta? Sfaturile fotografilor profesionisti

Fotografia sportiva implica multa rabdare, unghiuri perfecte de fotografiere si setari corecte ale aparatelor foto profesioniste.
Fotografia sportiva este unul dintre cele mai complicate tipuri de fotografie. Subiectii in miscare, miscarile accelerate, toate aceste aspecte vor ingreuna fotografierea si va fi foarte dificil sa gasesti niste setari care sa permita obtinerea unor fotografii profesioniste. Fotograful, profesionist sau amator, trebuie sa aiba viteza de reactie si stapanire de sine ca sa poata ajunge acasa cu fotografii pe care sa le poata folosi mai departe in albume sau sa le poata vinde. Cum obtii o fotografie sportiva excelenta? Afli in randurile ce urmeaza.
Fotografia sportiva se bazeaza pe doua aspecte importante: anticiparea miscarilor de pe teren si cunoasterea sportului. Sunt mai multe elemente care pot concura pentru a te ajuta sa obtii fotografia sportiva perfecta. Viteza de miscare, lumina din ambient, distanta dintre aparatul foto si subiect, directia de deplasare in raport cu tine, fotograful. Se adauga si existenta unui teleobiectiv bun si a unor obiective cu focale fixe, 200-400mm. Iar ca sa separi subiectul de fundal se va tine cont si de deschiderea maxima a diafragmei-va fi de f2.8, ca sa ai subiect separat perfect de fundal. Iata in continuare ce ai de facut pentru a avea mereu fotografii sportive perfecte si apreciate de catre toti cei care le vor vedea.
Intelege si anticipeaza miscarile subiectului fotografiat. Fiecare sport e diferit si abordarea ta, fotograful profesionist, trebuie sa fie mereu alta. Inainte sa faci fotografii sportive la un eveniment, sport la care nu ai mai participat deloc e bine sa „iti faci tema”. Mergi pe stadion, pe teren si urmareste sportul respectiv, foloseste-te de YouTube sa urmaresti mai multe meciuri, partide ca sa vezi cum se misca jucatorii. Daca vei observa cu atentie tot ce se intampla pe teren vei sti daca vei avea timp sa te misti de la un moment al altuia, daca vei putea avea unghiuri cat mai bune de fiecare data cand vrei sa fotografiezi un anume moment.
Acolo unde sunt competitii sportive in care sportivii au si un control creativ asupra performantelor sale e bine sa discuti chiar cu ei. Intreaba daca ti se permite sa ii fotografiezi, daca vei putea obtine cele mai bune unghiuri in urma performantelor de pe teren, din sala.
Sportivii profesionisti se vor uita intotdeauna spre locul in care vor fi in momentul urmator, asa ca vei putea sa iti schimbi pozitia si unghiul ca sa surprinzi cele mai tari fotografii sportive.
Familiarizeaza-te cu toate tipurile de lovituri posibile din timpul evenimentelor sportive. Fotografia sportiva poate fi frustranta de cele mai multe ori, mai ales cand esti la inceput si vrei sa ai de fiecare data cele mai bune fotografii pentru albumele tale. Uneori ai poze excelente, dar esti criticat pentru micile detalii pe care le-ai omis. Poti discuta cu jucatorii, poti participa la evenimente sportive, la antrenamente ca sa iti formei mana si ochiul pentru a fotografia cat mai corect si mai rapid cand au loc competitiile importante. Si cel mai important aspect: fiecare sport e diferit, asa ca si loviturile vor fi cat se poate de diferite, va trebui sa te mulezi pe ce se intampla live pe teren, pentru ca s-ar putea ca loviturile sa difere de la o zi la alta.
Pozitioneaza-te in relatie cu pozitia si cu directia subiectului. Daca e vorba despre subiecti umani fotografiati in orice pozitie te-ai afla trebuie sa vezi fata, poti sa fii si in lateral pentru o fotografie cat mai reusita. La cursele de masini vei obtine fotografii excelente daca te afli in fata acesora sau in spatele lor, undeva deasupra, la departare, desigur, dar la curse de cai si la biciclisti, motociclete e bine sa gasesti o pozitie cat mai apropiata si unghiuri ca sa te avantajeze ca sa poti surpinde si vehiculul si pe cel de pe el.
Pentru fotografie ecvestra e bine sa te afli in pozitia opusa celei in care esti deja pentru ca sportivul de pe cal va tine mereu capul putin intr-o parte, la fel si o parte a corpului ca sa nu se loveasca de cal la diverse manevre mai riscante.
Gaseste o pozitie in „tandem” cu soarele. Nu ai nevoie de prea multa lumina in fotografii, deci cauta sa nu fii niciodata in lumina directa a soarelui. Soarele trebuie sa fie mereu in spatele tau, ca sa ai subiectii din fata obiectivului cu o lumina naturala excelenta. Cea mai importanta parte a subiectilor trebuie sa fie expusa foarte bine, sa aiba lumina suficienta, dar nu prea multa, fara umbre. Daca vrei sa ai o fotografie cu fata unui sportiv e bine sa ai lumina concentrata pe fata lui ca sa ai acces la cat mai multe detalii interesante.
Seteaza camera foto pentru fotografierea subiectilor care se misca rapid si care sunt la distanta mare fata de obiectiv. De fiecare data cand vei merge la evenimente sportive vei pastra o distanta fata de jucatorii care alearga rapid, fata de masini sau de cai. Asa ca vei avea nevoie de obiective puternice si de teleobiectiv. Subiectii de mari dimensiuni, masini si cai, pot si fie fotografiati cu obiectiv de 70-200mm, subiectii mai mici, ciclisti, motocliclisti, schiori, atleti au nevoie de un obiectiv de 300mm. Obiectivele mai mici se pot folosi, dar e nevoie sa fii mai aproape de subiectii in miscare daca vrei fotografii clare si usor de inclus in orice album dedicat evenimentului sportiv.
Daca obiectivele au stabilizare de imagine e bine sa o ai activa ca sa nu ai blur pe fotografii din cauza tremuratului mainilor. Subiectii in miscare si miscarea nu vor putea fi compensate de stabilizarea imaginii, setarea din aparatul foto. Se va alege Shutter Priority, TV sau S, pentru a controla viteza obturatorului si pentru a avea o apertura si un ISO potrivite ca sa poti completa Triunghiul Expunerii. Viteza obturatorului pentru subiecti aflati in miscare va fi mai mare de 1/distanta focala, de exemplu 1/250s sau mai mult.