Cum sa fotografiezi locuri obisnuite intr-o maniera neobisnuita?
Te-ai saturat de fotografiile clasice ale unor locuri in care ajungi sau ale unor subiecti pe care trebuie sa ii fotografiezi intr-un cadru anume? Ca fotograf profesionist sau amator ai foarte multe variante prin care poti sa ai fotografii extraordinare in locuri obisnuite, in zone normale, banale. Ai nevoie doar de un aparat foto profesionist, de putina rabdare si de creativitate, de setarile potrivite pentru fotografiile inedite in locuri obisnuite.
O fotografie neobisnuita poate fi orice fel de fotografie in care schimbi putin perspectiva sau modul in care fotografiezi subiectii, locurile in care ajungi. Locurile obisnuite fotografiate intr-o maniera neobisnuita, inedita, unica vor avea o cu totul alta frumusete cand sunt trecute prin filtrul creativitatii tale si al obiectivului foto profesionist folosit cu cap. Daca nu stii ce fel poti transforma fotografiile unor locuri banale intr-unele excelente, originale ai mai jos cateva idei interesante de explorat si de pus in practica foarte simplu.
Intoarce-te. Toti fotografii amatori vor face o fotografie sau mai multe cu fata la un monument, la un loc, il vor fotografia din fata. Daca vrei sa obtii fotografii diferite si unice intoarce-te in directia opusa si cauta ceva diferit. Poti sa incluzi in fotografii ce ai in peisajul din jur, sa te duci mai departe de monumentul sau locul de fotografiat si sa schimbi putin perspectiva. Incepe sa renunti la fotografiatul din fata si cauta mereu cele mai tari unghiuri si cele mai bune modalitati de a surprinde si alte detalii pe care fotografii amatori nu le-ar putea vedea niciodata. Nu te concentra doar pe fatade de cladiri sau pe ce ofera o zona anume cand esti aproape de ea, in interiorul ei, mergi mai departe, in stanga, in dreapta, stai cu spatele la zona, monument si cauta cele mai creative solutii si unghiuri.
Renunta la respectarea regulilor. Stii deja asta din experienta de zi cu zi, regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Renunta sa te mai tii de toate ghidurile pe care le gasesti prin carti si pe internet, sa tii cont atat de mult de compozitii si de expunere, de viteza obturatorului. Totul e la nivel de recomandare, nu te obliga nimeni sa respecti absolut toate regulile legate de fotografie. Inventeaza tu regulile tale, combina reguli, ia doar regulile care iti convin si care chiar te ajuta si incearca sa fotografiezi mai mult cu gandul la locuri si la subiectii din fotografie decat la ceea ce ai vazut prin carti sau pe internet. Vei vedea ca vei avea fotografii superbe si vei lucra mai usor mai ales cand vrei sa termini mai rapid cu fotografierea.
Invata sa te joci cu lumina si in alte moduri. Orice fotografie buna va avea nevoie de lumina buna. Dar multa lumina nu e intotdeauna ce ai nevoie ca sa ai fotografii reusite. Experimenteaza cu umbrele si cu lumina mai slaba, difuza, pentru texturi si adancime interesante, foloseste lumina indirecta pentru a imprima o atmosfera diferita oricarei fotografii. Nu iti fie frica sa schimbi lumina in timp ce fotografiezi, sa te folosesti cat de mult poti si de umbre si de orice fel de „imperfectiuni”. Creativitatea va fi mereu de partea ta, trebuie doar sa iti dai voie sa fii creativ si sa concepi cele mai tari fotografii si cele mai tari compozitii fotografice fara sa iti fie frica de rezultate-oricum vor fi excelente, stai fara grija.
Continua sa fotografiezi si dupa ce soarele apune sau chiar inainte de a rasari. Stii din teorie ca rasaritul si apus sunt orele de aur in fotografie, insa si orele de dinainte sau de dupa aceste evenimente zilnice ar putea sa iti ofera fotografii unice, incredibile. Nu te teme de lumina slaba sau difuza, de noapte. Pozele vor iesi foarte bine si vei putea sa te joci cu setari si cu filtre cat doresti in asa fel incat sa ai de fiecare data cele mai bune si mai simple modalitati de a obtine fotografii inedite. Tine minte ca lumina mai slaba iti va oferi si fotografii cu o perspectiva originala, compozitia fotografica nu va seamana cu nimic. Iar cromatica de la final de zi sau de la inceput de dimineata va fi excelenta, tot ce fotografiezi va fi cu totul si cu totul diferit de ce vezi si fotografiezi pe timp de zi.
Fotografiaza pana cand obtii fotografia perfecta. Nu astepta sa ai cadrul perfect, locul perfect, setarile perfecte pentru fotografia la care visezi de luni bune. Incepe sa fotografiezi orice vezi si orice se afla in jurul tau, in zona de interes. Asa cum orice atlet se incalzeste bine inainte de cursa si nu pleaca la un maraton fara sa faca exercitii fizice si sa alerge cat poate de mult, asa si fotograful are nevoie de exercitii si de fotografii ca sa stie ce si cum sa fotografieze la momentul potrivit.
Poti sa te folosesti de setarile aparatului de fotografiat si sa ai serii de fotografii facute rapid sau poti sa te bazezi pe instinctul tau si sa fotografiezi oricat de multe fotografii ca sa ai ce prelucra si din ce alege cand te pregatesti pentru o expozitie sau vrei sa faci un album.