Canon inventeaza vizorul pentru camera foto cu o alta pozitionare decat cea clasica

Vizorul este un element important pentru orice fel de camera foto.

Pe masura ce tehnologia evolueaza ne asteptam sa vedem o evolutie si la nivelul elementelor componente ale camerelor foto profesionale. Avem senzori mai buni, avem si corpuri ale camerelor mai compacte, obiective foto de top pentru fotografii perfecte, multe accesorii foarte utile la care nici nu ne gandeam in urma cu 40-50 de ani. Si s-a mai schimbat ceva recent in materie de elemente componente ale camerelor foto: vizorul.

Da, e acelasi vizor pe toate camerele, e compact, il stim deja si are o functie atat de banala, ne permite sa vedem ce „vede” si obiectivul foto atasat camerei. Insa producatorii de camere foto, in special cel mari, de exemplu Canon, nu se multumesc sa aiba doar un vizor obisnuit pe camerele lor, digital, electronic acum, si vor sa il modernizeze si pe el. Cum anume si ce se obtine daca modernizezi vizorul camerelor foto, ce avantaje ai?

Vizorul camerelor foto este un element important din constructia aparatelor de fotografiat. El iti permite sa vezi ce se afla in fata obiectivului si sa iti dai seama daca ai unghiul bun de fotografiere si daca ai nevoie de ceva ajustari la nivel de setari si de pozitionare. La momentul de fata avem doua tipuri de vizoare foto, optice si digitale. Daca discutam despre vizorul optic dintr-un DSLR, acesta permite celui care foloseste aparatul foto sa vada ce se afla in fata camerei prin intermediul luminii care trece prin obiectiv si ajunge la nivelul unei oglinzi sau prisme din aparat.

Vizorul digital sau electronic ofera imagine in timp real legata de ceea ce „vede” senzorul camerei foto. Vizorul electronic e mai potrivit pentru camare compacte si mirrorless, seamana cu LCD Live View si cu tot ce afiseaza el. Indiferent de camere si de ce fel de vizor are aparatul foto, el va fi prezent mereu si va avea fix aceeasi functie indiferent de cat de complicat e modelul de camera foto pe care este pus.

Multe vizoare de aparate foto au si dioptrii pentru cei care poarta ochelari, cu ajutorul unui mecanism simplu poti sa aduci mai aproape sau sa focalizezi ceea ce vezi prin vizor. Asa ai o imagine mai clara cu sau fara ochelari la ochi. Corectia facuta porneste de la -3 si ajunge la +1. Si tot la vizor putem avea marire. Daca vezi scris pe un vizor 1X asta inseamna ca, atunci cand te uiti prin vizor cu un obiectiv de 50mm, vei vedea fix aceeasi imagine ca atunci cand esti langa camera si te uiti la ceva cu ochii, fara aparat foto. Marimea imaginilor vazute prin vizor va fi diferita in functie de obiectiv, daca e unul cu unghi larg, obiectele din fundal apar mai mari, cele din mijloc sunt mai mici si par indepartate, daca e unul cu zoom mare sau e teleobiectiv obiectele pe care le vezi sunt mai aproape si mai mari.

Canon a construit deja un vizor electronic care isi poate schimba pozitia clasica de la nivelul ochilor si poate fi pus si deasupra aparatului, asa ca te poti uita prin vizor si de deasupra. Vizorul se poate misca usor si roti in sus pornind din punctul fix unde te astepti sa fie orice obiectiv, deci postura in timpul fotografiilor va fi una mult mai buna si mai confortabila. Intreaga unitate telescopica va incapea intre senzor si zona de atasare a blitului la camerele ce suporta un astfel de accesoriu.

Un astfel de vizor modern va fi parte din SRL-urile de pe camerele mirrorless, il putem vedea pe Canon EOS R Series, dar si la Canon C100 Mark II, cu un mecanism asemanator, util in productia video. Dar partea telescopica si miniaturala descrisa de Canon pentru noul vizor nu se afla si in vechile aparate.

Daca esti un fotograf obisnuit nu vei avea nevoie de un astfel de vizor zi de zi, asta e clar. S-ar putea ca firma sa vizeze mai ales EOS R5C, seria Cinema EOS, camerele mirrorless EOS R. Zvonurile legate de R5C Mark II ar putea sa explice si prezenta unei astfel de idei pe piata, gata de lansare la un moment dat. Produsul, camera, ar putea as nu ajunga totusi pe piata pana in 2025. Va dura si pana sa vedem vizorul in realitate, insa cand il vom avea pe camerele moderne Canon vom avea experienta de pe camerele video full-size de la Canon, asigurata de noua generatie de aparate foto R5C.

Pana sa ne bucuram si de aceasta inventie interesanta nu ne ramane decat sa folosim aparatele foto moderne de pe piata si sa le exploatam din toate punctele de vedere pentru a obtine cele mai tari fotografii. Canon e oricum pionier in multe privinte cand vine vorba de fotografie profesionista si de aparate de calitate, asa ca nu te trebuie sa te mire deloc ceea ce vezi sau auzi, mai ales cand concurenta e atat de mare pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.