Camera smart. Scurt istoric si cele mai importante repere legate de smart camera

Camerele Smart au reprezentant un moment important in istoria camerelor moderne.
Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre camerele smart. Camerele smart sunt niste camere speciale cu senzori de imagine in interior, folosite de regula in aplicatii industriale si de supraveghere. Au tot ce le trebuie la interior, obiective puternice, cu unghiuri mari de filmare sau de fotografiere, combinand tot ce gasim la o camera standard cu procesare programabila si comunicatii moderne, au si lumina.
O camera smart este mai usor de integrat in alte sisteme, costurile sunt reduse, aplicatiile pentru care se poate folosi sunt nenumarate. Se pot gasi defecte ale suprafetelor, pot ghida roboti, pot verifica ansambluri si vor opera in conditii industriale destul de dificile.
Orice camera smart trebuie sa fie in stare sa rezolve toate cerintele care vin de la utilizator, sa faca fata unor utilizari pe termen lung. Exista si algoritmi alaturi de care ar trebui sa functioneze corect si sa prelucreze seturi mari de date. Camerele smart sunt mici, au greutati reduse, se pot monta foarte usor pentru a putea face aproape orice vrei cu ele, trebuie sa aiba IP67 neaparat, nu foarte multe cabluri care s-ar putea deteriora intr-un mediu nu tocmai prietenos cum e cel industrial.
La o camera smart poti atasa si diverse accesorii ca sa o faci mai usor de utilizat. Camera smart se poate programa si controla remote, va sti sa descifreze toate tipurile de protocol folosite in aplicatiile software la care e cuplata.
Istoria camerelor smart poate fi impartita in cea a celor patru generatii existente pana la momentul de fata. Prima data cand am auzit de camerele smart a fost in anii 1980, le vedeam prin universitati. Tehnologia din spatele procesoarelor din anii 1980 era foarte greu de inclus in niste hardware de dimensiuni mici, capacitatile de calcul fiind reduse. Primele camere aveau hardware personalizat pentru a accelera anumiti algoritmi, cei pentru detectarea marginilor, programarea era foarte dificila.
A doua generatie de camere smart folosea DSP-ul, Digital Signal Processing pentru calcule. Din anii 1990 avem pe piata aceste camere smart DSP. Aveau putere de procesare adecvata, erau mai micute, puteai sa programezi DSP-ul folosindu-te de un framework user-friendly.
A treia generatie de camere smart a ajuns pe piata in anii 2000. Se foloseau de tehnologia de la PC laptop personal computer pentru calcule mai rapide si aveau un mediu de programare familiar, Windows. Dar camerele smart din generatia a treia erau mai complicate din cauza componentelor aditionale si puterii disipate de la procesoarele X86.
In 2004 alta companie folosea procesorul tip retea neuronala in camerele smart mai micute. Procesul de invatare era de tip „learn by showing”, camera era cu adevarat smart de abia din acest moment.
Intre timp, camerele smart au inceput sa fie mai ieftine, procesoarele mai puternice si mai capabile.
A patra generatie a adus o schimbare de paradigma: softul devine produsul. Sunt camere smart mici, cu un consum redus, au capacitate de calcul pentru orice fel de taskuri de indeplinit in timp record. Softul e cheia unei setari rapide si usoare, unei programari si mai simple pentru camerele smart. Interfata camerelor smart indeplineste doua taskuri in paralel. Programarea e mai simpla pentru dispozitive cu ajutorul interactiunii grafice, nu iti mai amintesti si nu mai depinzi de detalii tehnice, incapsuleaza cunostinte tehnice specifice domeniului in care sunt folosite.
Prima data insa cand s-a folosit termenul de camera smart a fost in 1975. In 1976 Electronic Systems Division de la General Electric incerca sa gaseasca doua firme industriale pentru camere smart. Camerele smart atunci insemnau acele camere care pot sa proceseze imaginile inainte de inregistrarea lor. Senzorii pe care ii aveam pe camerele smart erau insa folositi la NASA si la General Electric Space Division din 1977.
Camerele smart moderne extract si informatii specifice unor anumite aplicatii, iau decizii in baza unor programari prealabile. Securizarea locuintelor este un domeniu in care vom vedea frecvent camerele smart, exista multe aplicatii asociate camerelor smart care le permit proprietarilor sa vada de la distanta tot ce se intampla in spatiul supravegheat.
La interior sau la exterior, camerele smart din prezent au senzori puternici, moderni, sunt capabile se inregistreze si sa colecteze date, sa extraga date rapid, au procesoare puternice si surse de curent intergrate sau alimentare continua de la surse de incredere. Numarul de aplicatii este si mai mare ca in trecut, sunt de diferite tipuri si sunt micute, usor de integrat in orice fel de spatiu si de pozitionat in asa fel incat sa ai un unghi cat mai bun si mai mare de vizualizare. In industrie ele au devenit foarte utile mai ales de cand a aparut si robotizarea si nevoia de camere smart a crescut exponential.
In viitor camerele smart vor fi si mai eficiente si mai usor de folosit pe masura ce vor exista tot mai multe dezvoltari in acest domeniu foarte interesant. Camerele smart din viitor vor fi cu siguranta mai mici si mult mai puternice decat cele pe care le cunoastem deja si poate le si folosim.