Camera Panasonic cu open-gate 8K pentru filmari profi si super-teleobiectiv Sony cu distanta focala 800mm

Inceputul de an 2025 este deja unul spectaculos in domeniul camerelor foto. Am vazut multe lansari si dispozitive performante si ne asteptam la un an excelent in materie de camere si obiective de la producatori de top. Sony si Panasonic si-au propus sa cucereasca definitiv fotografii profesionisti si au prezentat si lansat, urmand sa le vedem si pe rafturile magazinelor, camere sau teleobiective cu niste specificatii uimitoare.

Panasonic a prezentat Lumix S1R II, cea mai puternica varianta de camera mirroless full-frame de pana acum cu open-gate 8K pentru filmare

Panasonic a trimis o unda de soc in domeniu camerelor foto mirorrless odata cu lansarea camerei Lumix S1R II. Noua camera foto are senzor de 44MP, dar e un upgrade considerabil fata de Lumix S1R, poate filma 8K, inregistreaza audio 32-biti prin adaptor XLR ce a debutat la Lumix GH7. Pentru filmari 10 biti 8K la 30fps, interval dinamic 14EV, inregistrari 5.8K Apple Pro Res raw intern chiar merita Lumix S1R II. Si asta nu e tot. Vei primi fi profiluri de culoare, inclusiv V-log pentru maximizare detalii, plus profil Cinelike ce emuleaza un look Rec.709.

Pentru ca ai nevoie de memorie serioasa ca sa poti inregistra 8K, inregistrarea cu suport Frame.io e perfecta, numai buna pentru proiectele colaborative. Lumix S1R II vine si cum autofocus cu detectare faza hibrid rafinat, de doua ori mai eficient ca la Lumix S5 II. Stabilizarea imaginii in-body este 8EV, ai si mod crop-less, ecran multi-angle, ca la Sony A1 II, ca sa vezi orice fel de format din orice unghi. Ai si semnalizatoare pentru filmare, ca sa stii ca functioneaza camera, poti inregistra direct de pe USB-C pe SSD portabil, EVF 5.76m-dot pentru disipare caldura in timpul filmarilor.

Obturatorul mecanic iti ofera un boost 10fps „blackout-free”, se ajunge la 40fps daca se foloseste obturatorul electronic, cu optiunea de pre-burst capture pana la 1.5 secunde cu obturatorul apasat pana la jumatate pana sa apesi in intregime obturatorul. Rezolutia de 44MP poate sa ajunga la 177MP cand se foloseste modul High Res.

Camera celor de la Panasonic promite sa reziste la temperaturi scazute, praf, mizerie, corpul camerei e mai mic cu 20% decat cel al Lumix S1R.

Pe langa Lumix S1R II, Panasonic anunta si o aplicatie noua, Lumix Flow. Aplicatia va permite folosirea unui telefon cu Android OS sau iOS pe post de monitor via conexiune directa USB-C to USB-C. Se poate evalua fiecare fotografie, filmare realizata cu o camera performanta, ai si tool de management de tip „script-shoot-edit”.

Lumix S1R II are un pret destul de piperat, 3,299 dolari doar corpul camerei. Pe unele piete se vinde doar cu un obiectiv Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS pentru aproape 3,799 lire, daca discutam despre Marea Britanie, de exemplu.

Dar daca tii cont de faptul ca Panasonic are acum singura camera foto mirorrless cu open gate 8K filmare, adica poti sa folosesti intreaga lungime si latime de la senzorul de raport de aspect 3:2., fara limitare 16:9 si e singura camera foto cu 32 biti „float audio capture” via adaptor Panasonic XLR, stabilizarea fiind cea mai buna din toate care le-ai vazut pretul chiar merita.

Sony si-a prezentat primul teleobiectiv cu o raza uriasa de 800mm, perfect pentru fotografierea vietii salbatice

Sony are multe camere full-frame performante, asa ca era firesc sa vedem si o astfel de lansare. E vorba despre FE 400-800mm F6.3-8 G OSS, primul teleobiectiv de la Sony care ajunge la distanta focala de 800mm. Costurile sunt cam mari, 2900 dolari, va fi disponibil de la jumatatea lui martie 2025 pe piete, dar merita daca te gandesti ca vei fotografia fara efort detalii fascinante ale vietii salbatice sau vei face fotografii de actiune, fotografii ale sporturilor preferate.

Teleobiectivul functioneaza cu teleconvertoarele Sony 1.4x si 2x, cel din urma putand fi extins la 1600mm distanta focala, chiar daca apertura maxima f/16 redusa este mai putin practica pentru multe scenarii, in afara de o vreme cu mult soare.

Sony a mai atras atentia si cu un FE 16mm F1.8 G la 800 dolari, disponibil din aprilie 2025, un ultra-wide prime, ce poate sa permita si aperturi de f/1.8 la nevoie si o perspectiva unica asupra subiectului fotografiat.

Sony se bate de acum direct cu obiectivele Canon, mai exact cu super teleobiectivul RF 200-800mm F6.3-9 IS USM din 2023. Sony se lauda ca al sau teleobiectiv rezista la contactul cu praful, in medii cu umiditate mare se comporta bine, focusul si zoomul interne sunt apreciate, centrul de gravitatie nu se schimba deloc.

Obiectivul are 27 elemente, in 19 grupuri, dintre care 6 sunt elemente ED, plus apertura cu 11 lamele circulare pentru bokeh excelent. Aberatia cromatica, ghosting-ul sau distorsiunile din fotografii sunt minime cu noul teleobiectiv Sony.

Distanta minima de focalizare este 1.7m, cu marire de 0.23x maxim, exista doua motorase liniare, focus tracking pana la 120fps-deci ai nevoie si de camere foto Sony cu autofocus bun daca tot vrei sa ai teleobiectivul acesta, sa le ajuti sa ajunga potentialul lor maxim.

Obiectivul lansat de Sony e stablizat, deci e un super-teleobiectiv bun, apertura maxima pe care o vei putea atinge cu FE 400-800mm F6.3-8 G OSS e de F6.3-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.