Aparatul de fotografiat fara obiectiv si senzor care poate face fotografii cu ajutorul AI-ului
Cand spui aparat foto te gandesti la un dispozitiv sofisticat, cu un obiectiv, senzor puternic, multe functii smart si fotografii care vor iesi excelent. Insa cum ar fi un aparat foto fara senzor si fara obiectiv? Nu ar mai fi aparat foto, nu? Realitatea e alta si asta o demonstreaza un prototip indraznet de “camera foto” deja facut public atat in varianta fizica, cat si in varianta on-line…
Principiul de functionare a unei camere foto este foarte simplu. E nevoie de un senzor in interior, de un obiectiv, de diverse functii speciale, de exemplu stabilizare imagine, ca sa putem fotografia ce ne dorim, de un blit. Ca sa intelegem cum functioneaza o camera foto si cat de important e senzorul si obiectivul, fara de care nu prea putem discuta despre aparate foto, trebuie sa intelegem, mai intai, cum functioneaza ochiul uman, care este un fel de camera in miniatura.
Sa ne imaginam ca ne aflam in mijlocul unei camere fara ferestre, fara usi, fara lumini. Ce vedem. Nimic, pentru ca nu e lumina. Dar sa ne imaginam mai departe ca luam o lanterna mare si o folosim. Lumina de la lanterna va fi directionata in linie dreapta. Cand raza de lumina de la lanterna atinge un obiect lumina va fi „respinsa” si proiectata direct in ochiul nostru. Asa vedem tot ce e in camera. Cand lumina e respinsa de un obiect luminat calatoreste in continuare in linie dreapta, insa se intoarce in acelasi unghi in care intra, ajunge la nivelul obiectelor, ochiului uman.
Prima camera foto din lume a fost un fel de camera precum cea descrisa, in care se proiecta o lumina, care ajungea in linie dreapta pe un perete opus zonei de intrare, imaginea era proiectata pe peretele acela si era inversata. Mai tarziu s-au pozitionat materiale sensibile la lumina ca sa avem si fotografia pe un suport, care era din sticla sau chiar din hartie, chimicalele reactionau la lumina, de unde si imaginea aparuta pe respectivele suprafete.
Cand lumina trece prin obiecte isi schimba directia. Obiectivul ia toate razele luminoase, foloseste sticla pentru redirectionarea intr-un singur punct, de unde si fotografia facuta rapid nu in opt ore cum era la inceput. Intervine imediat senzorul din camerele digitale care contribuie la crearea imaginii. Sistemul de focus al aparatului foto va misca sticla din obiectiv mai aproape sau mai departe de senzor, permitand ajustarea rapida a lentilelo si a obiectivului pentru o fotografie perfecta.
Senzorul din camerele moderne seamana mai degraba cu un panou solar, fiecare senzor avand milioane de pixeli albastri, rosii, verzi. Cand lumina ajunge la nivelul pixelilor senzorul converteste lumina in energie si un mic computer din camera citeste cat de multa energie a fost produsa. Asa se determina ce parti din fotografie vor fi mai intunecate sau mai luminoase. Cu toate informatiile de la pixeli computerul din camera aproximeaza forma si culorile din viitoare fotografie in cateva milisecunde. Senzorii mai mari pot sa ofere performante mai bune cand lumina e una mai slaba in mediu.
Stiind deja cum functioneaza in mare o camera foto s-ar putea sa ni se para ciudat un model de camera fara senzor si fara obiectiv. Mai putem sa spunem ca e vorba despre o camera foto? Da, putem.
Danezul Bjørn Karmann a construit deja un prototip care foloseste Inteligenta Artificiala pentru a „realiza” fotografiile dorite. Paragraphica, asa se numeste camera sa, este o camera foto context-to-image care se foloseste de date legate de locatie si de Inteligenta Artificiala ca sa „vizualizeze” fotografiile unui loc si unui moment in timp. Aparatul foto este si unul fizic, dar are si o varianta on-line pe care o poate incerca oricine. Ideea e simpla: se descrie locatia in care te afli si se converteste in fotografii generate cu ajutorul AI-ului. Practic ai un fel de „fotografie” a unor coordonate, date, pe ecranul camerei poti sa vezi descrieri in timp real ale locatiei curente, iar cand se face o „fotografie” camera foto va realiza o prezentare scintigrafica a descrierii locatiei.
Datele si parametrii AI-ului se controleaza cu trei butoane aflate deasupra camerei. In functie de datele colectate despre locatia respectiva Paragraphica va genera un text care va ajunge in Ai si de acolo va aparea si imaginea, „fotografia” ciudata. Momentul din zi, vremea, temperatura, data, evenimentul, punctul de interes, toate vor influenta fotografia generata folosind modele AI tip text-to-image. Datele sunt colectate via open API-uri.
Primul buton mare care poate fi rotit de deasupra camerei foto inedite e pentru zoom, controleaza raza in metri pentru zona folosita de camera la cautarea datelor locatiei. Urmatorul buton are valori intre 0.1 si 1 si este de ajutor in procesul de difuzie a imaginii AI. Avem si o scala care va ajuta cand vrem sa urmarim mai indeaproape paragraful, textul, e un fel de setare pentru blur si cat de bine se „vede” imaginea.
Modelul AI folosit devine din ce in ce mai constient de sine si e foarte interesant de vazut cum vede inteligenta artificiala imaginea, fotografia. Modelul e conceput pe baza unor fotografii reale. Dar vei avea o privire ceva mai detaliata asupra momentului din perspectiva altei inteligente.
Dincolo de a fi o camera foto ciudata, aparatul este un proiect artistic, nu e o camera foto ce se va vinde la un moment dat. Paragraphica este foarte interesanta de studiat si fascinanta daca te gandesti la conceptul ei. Prototipul on-line si off-line poate fi inspiratie si pentru viitoare inovatii, dar pe moment este privit cu mult scepticism si are si publicitate multa din cauza multor comentarii venite din partea profesionistilor si amatorilor.