A aparut camera instant tip Polaroid cu E-Paper pe post de film reutilizabil

O noua faza in istoria polaroidului modern-e-paper pe post de film

Pe vremea cand camerele analogice inca foloseau rolfilme si preturile nu erau chiar pentru toata lumea profesionistii se gandeau ca va veni o perioada in care vom putea sa facem fotografii mai usor, chiar si pe cele instantanee, tip Polaroid, fara sa avem nevoie de o multime de lucruri si accesorii. Si iata ca aceste vremuri minunate au venit. Un pasionat de tehnologie, dar si de fotografie a reusit sa prezinte un prototip foarte interesant de camera foto instant tip Polaroid cu E-Paper pe post de rolfilm, putand fi utilizata la infinit pentru fotografiere, fara costuri uriase.

Hartia electronica sau e-ink nu este altceva decat un dispozitiv de intrare, display, care imita aparitia cernelii pe hartie. O hartie electronica reflecta lumina din ambient ca hartia normala, de unde si confortul mai mare la citire si un unghi mai larg decat orice fel de display care emite lumina. Contrastul e superior celui de pe hartia normala, poti citi orice de pe un display e-paper in lumina directa a soarelui fara sa ai imagine stearsa.

Multe tehnologii din spatele hartiei electronice pastreaza texte si imagini statice pe termen nedefinit fara electricitate. Adesea un astfel de display e-paper e intalnit la telefoane smart sau la e-Book readere. Orice display E-paper are memoria imaginii, ceea ce inseamna ca nu are nevoie de curent electric pentru a afisa ceva continuu. De cele mai multe ori insa vedem o astfel de tehnologie in statiile de autobuz, pe rafturi, ca afisaj rapid al preturilor, informatiilor despre produse, pe meniuri digitale, semne de circulatie sau dispozitive de monitorizare pentru logistica.

Dintre caracteristicile importale unui E-Paper amintim bistabilitatea, retinerea imaginii fara sursa de curent necesara, consumul redus de energie, reflexia foarte buna in orice conditii, flexibilitatea si simplitatea citirii unui E-Paper, textului de pe ea.

Prima data hartia electronica a fost dezvoltata in anii 1970 de catre Nick Sheridon, la Centrul de Cercetare Palo Alto al Xerox. Primul prototip de hartie electronica a fost Gyricon, format din sfere de polietilena intre 74-106 micrometri de la o margine la alta. Sferele erau intr-o foaie de silicon transparenta, fiecare sfera fiind suspendata intr-un balonas de ulei ca sa se poata roti singura.

Tehnologia E-Paper va putea fi folosita si la camerele foto digitale tip Polaroid. Fanul E-Paper si fotograful Cameron Down a produs si proiectat o camera Polaroid instant care „inregistreaza” imaginile/fotografiile pe E-Paper. „Filmul” poate fi folosit la infinit pentru fotografii. Faptul ca orice fel de E-Paper poate sa „retina” imaginile fara a avea nevoie de o sursa de curent l-a determinat pe Down sa isi doreasca sa testeze o astfel de solutie si pentru aparatul foto inedit. E-Paper-ul poate fi actualizat cu o noua fotografie cand te-ai saturat de cea veche.

Fotografia care e inlocuita va disparea definitiv, insa vei avea o multime de posibilitati de explorezi utilizarile practice ale E-Paper in fotografie. Si cum hartia pentru fotografie si filmele moderne sunt foarte scumpe si greu de gasit viitorul va fi cu siguranta al E-Paper-ului.

Dupa ce se face o fotografie cu respectiva camera instant tip Polaroid ea e „printata” direct pe ecranul E-Paper-ului care se actualizeaza instant via NFC, o conexiune banala gasita pe orice fel de telefon smart. Nu e nevoie de niciun fel de conexiune fizica intre ecran si restul camerei, corpul camerei foto.

Corpul camerei tip Polaroid cu E-Paper este printat la imprimanta 3D, este vopsit, modelul prezentat are si un maner din lemn texturat. Un singur buton comunica cu utilizatorul via LED, camera e pusa in functiune sau inchisa. Daca ai lumina rosie de la LED constant stii ca esti gata sa faci o fotografie, daca ai LED care palpaie chiar in acel moment fotografiezi ceva.

Cand ai gata fotografia ecranul E-Paper poate fi deconectat de la camera foto inedita pentru ca se ataseaza de corp prin magneti puternici, poti sa pui fotografia ca o rama pe frigider. Ca sa faci alte fotografii fara sa apelezi la acelasi E-Paper ai nevoie de alte „hartii” cu NFC si trebuie sa te gandesti bine daca vrei sa renunti la o anumita fotografie si sa o pierzi definitiv.

Camera instant tip Polaroid cu E-Paper a fost gata in ani si orice fel de design viitor care foloseste ecrane color sau alte rezolutii vor fi gata in foarte mult timp. Codul din spatele camerei instant, care e rustic dupa cum spune insusi Down, luat copy-paste de pe Google, este deja disponibil tuturor pe Github. Fisierele PCB sunt disponibile via Hackaday, iar daca se va constata interes crescut Down va uploada si fisierele CAD pe servere daca cineva le doreste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.