Viitorul studiorilor foto “portabile” ar putea fi unul fara fotograf
Cabinele foto au avut un succes imens inca de la aparitia lor. Era suficient sa intri acolo singur sau cu un prieten, doi prieteni, depinde cat de mare era cabina, si in cateva minute aveai poze la minut gata developate si bune de luat acasa. Conceptul cabinelor foto a fost foarte simplu si a transformat complet modul in care facem o fotografie oficiala sau “de distractie” in cel mai scurt timp. Recent a aparut un nou concept bazat pe aceasta ideea a cabinelor foto clasice, un studio foto fara fotograf unde iti poti face oricand fotografiile dorite in cele mai bune conditii, ca intr-un studio foto normal.
Fotografiile profesioniste, cu un fundal special, sesiunile foto se vor face intotdeauna intr-un studio foto profesional. Acolo mergi pentru tehnologia existenta, pentru decor si pentru fotograful profesionist care e garantia unor fotografii perfecte. El se ocupa de tot, aranjeaza echipamentele si accesoriile, ofera indicatii pretioase celor care vor sa aiba o amintire legata de anumite evenimente din viata lor.
Pana la studiourile foto moderne am avut cabinele foto, prezente de regula intr-un mall, intr-o zona unde sunt multi oameni care vor sa faca fotografii profesionale fara sa aiba nevoie de un fotograf. Primele cabine foto au aparut prin anii 1800, brevetul acestei inventii revolutionare a existat prima data in 1888 si apartine lui William Pope si Edward Poole din Baltimore, dar nu a fost vazut niciodata. Primul care a realizat o cabina foto a fost inventatorul francez T.E. Enjalbert in martie 1889, Appareil pour la photographie automatique. La un an distanta aparea si in America o cabina asemanatoare, realizata de catre fotograful Mathew Steffens.
Inventatorul cabinei foto pe care o stim astazi si o vedem peste tot a fost Anatol Marco Josepho. Cabina functiona cu monede, se numea Photomaton si a fost introdusa pe Broadway, New York. Opt minute dura developarea fotografiilor facute, a fost folosita de peste 20.000 de oameni. Photomaton Company creata de acesta a reusit sa monteze astfel de aparate in toata America. Fondatorul OutSnapped, Nicholas Rhodes, a modernizat mai tarziu cabinele foto cu idei inovatoare si a dus la alt nivel vechile cabine foto.
De la cabinele foto la studioul foto fara fotograf profesionist nu a mai fost decat un pas. LiloPhoto este primul studio foto profesional unde se pot face fotografii fara sa ai nevoie de un fotograf, in special portrete. Spatiul este unul compact, se poate monta un astfel de studio in orice fel de mall, in zonele metropolitane. Deja sunt planuri pentru lansarea in America de Nord, primele zone fiind Miami, Florida si mai tarziu astfel de studiouri foto vor fi prezente in toata SUA.
Conceptul din spatele studioului fara fotograf e simplu si e inspirat de cabinele foto din trecut. In studioul foto modern ai lumina profesionista, per sesiune de fotografiere vor fi facute pana la 20 de fotografii, toate fotografiile vor aparea pe un touchscreen. Poti aplica filtre pe fotografiile deja facute, poti edita simplist, schimba marimea fotografiilor inainte de printare. Clientii pot printa fotografiile la o imprimanta profesionala din afara studioului inedit sau pot alege sa primeasca toate fotografiile in format digital pe e-mail.
Nu va dura mai mult de cinci minute sa ai fotografiile si costul este de 19.90 dolari per sesiune foto. In pret e inclusa doar o fotografie finala, dar LiloPhoto are optiunea sa adaugi mai multe fotografii din sesiunea foto pentru un banut in plus, deci daca vrei cumperi toate cele 20 de fotografii facute. Toate echipamentele si sistemul de iluminat au fost alese pentru a se potrivi intr-un astfel de studio si a oferi cea mai buna experienta. Softul, designul si tot ce se afla in interior au trecut printr-un proces de optimizare pentru a functiona totul ca la carte.
Lansarea LiloPhot in Miami International Mall este parte dintr-un parteneriat mai mare cu Simon Property Group care mai are alte malluri in toata tara. Planurile sunt mari pentru viitor si studiourile foto de acest fel s-ar putea sa fie din ce in ce mai cautate si sa ajunga si in Europa daca toate lucrurile merg bine in America.
Ramane de vazut cat de bine va prinde si acest concept mult mai modern de cabina foto pentru fotografii instant. Concurenta, cabinele foto clasice, este deja destul de puternica si lumea s-a obisnuit cu ea, deci nu va fi simplu sa le arati oamenilor ca ar putea face fotografii mai bune intr-un studio foto in miniatura cu tot cu lumina de calitate si aparatura profesionista din 2023.