Olympus OM-D E-M10 Mark IV, o camera foto digitala in stil retro care surprinde la toate capitolele
Pentru aproape 700 de dolari OM-D E-M10 Mark IV este un aparat foto mirrorless de la Olympus cu senzor de imagine Micro Four Thirds, cu stabilizare, care poate filma in 4K, are multe filtre in-camera pentru fotografii creativi. Compatibil cu o multime de obiective si lentile, aparatul foto OM-D E-M10 Mark IV ofera o senzatie interesanta in timpul folosirii, de multe ori te intrebi daca ai in mana un aparat digital sau unul analog.
Este si cel mai mic model cu lentile interschimbabile, fara obiective cantareste aproape 400g. Ofera multe si este o alegere inspirata pentru amatori care vor sa devina fotografi profesionisti sau pentru fotografii fara pretentii prea mari.
Olympus OM-D E-M10 Mark IV nu are sasiu din magneziu, nu are nici protectie speciala in caz de fotografiere sau filmare in conditii meteo extreme, corpul sau e dintr-un plastic dur insa care te ajuta sa te descurci cu el si sa nu il simti in rucsac. Senzorul de imagine vine montat intr-un stabilizator pe cinci axe, ceva rar intalnit la camerele entry-level, cum este si acest model. Ai si flash pop-up, moduri automate full, pentru incepatori, insa poti intra si in setari ceva mai avansate. In partea dreapta a corpului camerei foto gasim trei butoane de control personalizabile, butoanele Digital Teleconverter, Record, AE-L/AF-L in functie de nevoile tale punctuale. In afara de multe butoane fizice aproape pe toate laturile aparatului ai si butoane pe ecran, control pe ecran, meniuri rapide usor de accesat oricand.
Ecranul camerei foto are 3 inch 1.04 milioane de puncte, se poate misca in diverse pozitii ca sa poti vedea tot ce se afla in fata obiectivului. Si luminozitatea sa se poate modifica foarte simplu, cu cateva setari basic.
Pana si seflie modul a ajuns sa faca parte din arsenalul de functii ale OM-D E-M10 Mark IV, dar nu il poti folosi pentru vlogging, nu poti atasa microfon extern si trepied.
La capitolul baterie si autonomie, Olympus OM-D E-M10 Mark IV este suficient de bun. Are o baterie reincarcabila BLS-50, pe care am vazut-o si la modelele anterioare de camere foto de la acelasi producator. Poti sa faci 360 de fotografieri pana sa se descarce bateria, ai si port microUSB, pentru 60 de dolari iei si o baterie de rezerva si ai rezolvat problema energiei.
Aparatul vine cu un singur slot pentru carduri de memorie, dar si cu suport UHS-II SDXC, cu un micro HDMI, ai si Bluetooth si Wi-Fi, cum te-ai fi asteptat de la un asemenea aparat, iar cu aplicatiile pentru telefon poti sa te joci cu aparatul cum vrei si sa setezi orice doresti din aplicatie.
Sistemul de focus este bazat pe contrast, punctele de focus sunt in toata zona frameurilor, deci nu esti limitat doar la focus pe obiecte si subiecti aflate/aflati aproape de centru, camera foto poate detecta rapid fete si ochi. Are aceeasi algoritmi ca in cazul E-M1 Mark III, dar poate sa mentina focus pe obiecte in miscare la 5fps, modest, dar stabil. Daca nu ai miscare la viteze mari in fata obiectivului OM-D E-M10 Mark IV isi face treaba foarte bine.
Rezolutia imaginilor poate ajunge la 20MP, ISO se poate seta de la 200 la 6400, nu vei avea ISO mai mare decat in modul automat. Dar poti avea ISO mai mare, spre 25600 daca ai si fotografii de facut in lumina slaba, si ISO 100 pentru lumina prea puternica si fotografii cu expunere lunga.
Setarea Art iti premite sa folosesti mai multe filtre, filtre pe care le poti aplica si pentru formatele Raw, daca te pricepi sa le folosesti si sa ai captura Raw. Modul JPG aduce imagini excelente si detalii, fara prea mult „zgomot” pe imagine cu ISO 1600. Imaginile Raw nu sunt procesate de aparatul foto, asa ca ai control total asupra modului in care arata.
Inregistrarile 4K sunt intotdeauna la 24-30fps, dar ajung si la 120fps daca scazi rezolutia la 1080p. Toate profilurile de culoare si filtrele pentru fotografie pot fi folosite si pentru video. Sunetul in-camera este destul de bun pentru orice fel de filmulete vrei sa faci, pentru social media, dar nu e bun daca esti profesionist sau lucrezi in industria filmului. Dar se aude foarte bine si te lasa sa ai un video filmat cu o calitate excelenta a sunetului, mai ales daca nu ai pretentii foarte mari si vrei doar sa se auda clar si sa nu ai prea mult „zgomot” de fond prin filmari.
Olympus OM-D E-M10 Mark IV este alegerea ideala pentru fotografii profesionisti la inceput de drum si pentru amatori, are IBIS pe cinci axe, obiective puternice gata de atasat si performante de invidiat pentru pretul pe care il platesti pe el.