Microfoane externe pentru camere DSLR, un accesoriu de care ai nevoie oricand

Microfonul extern pentru camera foto este un accesoriu util daca vrei sunet de calitate la filmari.
Sunetul este foarte important la orice filmare. Degeaba ai imagine impecabila daca se aude foarte prost totul si nu intelegi mai nimic din ce spun cei implicati in discutia din fata camerei sau din ce se intampla in fata camerei. Un microfon extern, indiferent de forma lui, va ajuta enorm cand lucrezi cu o camera DSLR. Microfoanele externe pot oferi un sunet mult mai bun decat cele incorporate in camerele video si iti vor simplifica munca la procesare si la montaj.
De multe ori nu te gandesti la un microfon extern pentru ca ai deja un microfon in camera. Microfoanele externe sunt un accesoriu extrem de util pentru ca sunt mai bune decat cele interne, au performante mai bune, sunetul e mai clar, mai puternic, ai mereu siguranta ca se va inregistra bine totul, nu ai nevoie de carduri SD suplimentare, sincronizarea in timpul procesarii va fi foarte simpla. Plus ca microfonul extern e portabil, e usor sa il iei cu tine oriunde, se monteaza usor, vine in forme diferite si preturile sunt foarte bune in prezent. Daca nu ai gasit inca un microfon extern pentru camerele DSLR avem pentru tine cateva recomandari excelente.
Sennheiser EW 135P. Este un microfon extern dinamic pentru DSLR, distanta fata de persoana care vorbeste poate fi de 15 cm, cu el tinut in mana, functioneaza pana la 100 m prin wireless daca ne gandim la semnal-semnalul radio folosit e analog, sunt 20 de canale pentru a se evita orice fel de interferente. Se poate conecta la un TRS de 3.5 mm, pe care il gasesti oricum pe orice fel de DSLR. Daca ai un audio recorder poti sa conectezi microfonul la acesta prin cablul XLR ca sa obtii o calitate audio si mai buna pentru orice fel de filmare. Opt ore poate fi folosit in continuu fara sa ai nevoie de incarcare, este foarte versatil si eficient si este foarte usor de utilizat in teren sau in studio, acasa, nu conteaza unde te afli.
Saramonic UwMic9 HU9. Este un microfon excelent, iar combinat cu un receiver RX9 ofera performante si un sunet similare cu ce intalnim la modelul anterior. Sunt doar 16 canale audio pentru evitarea interferentelor cu alte dispozitive, transmitatorul si receptorul au ecrane LCD de calitate pentru monitorizare constanta. Se poate conecta la camera DSLR prin TRS si la un XLR pentru dispozitive care au o calitate audio inalta. Lavalierele se vor conecta si ele la un transmitator XLR. Frecventele sunt cuprinse intre 514-596 MHz, cu scanare automata a frecventelor pentru a gasi mereu cea mai buna varianta in asa fel incat sunetul sa fie perfect. Sincronizarea infrarosu permite conectarea rapida in orice scenariu. Modelul de captare este cardiod, exact ca la camera precedenta.
Movo VXR10 Pro. Este un microfon compact, simplu, are Rycote Lyre Shockmount, protectie, cabluri pentru conectarea la DSLR sau la telefon. Pe spatele microfonului se gasesc porturi mic out si pentru casti, utile cand camerele DSLR nu au monitorizare pentru casti, socket special. Energia necesara pentru a functiona microfonul va depinde de camera DSLR, nu ai nevoie de baterii pentru acest tip de microfon extern. Doar montezi microfonul pe camera, te ocupi de cablarea rapida la camera si dai REC. Calitatea sunetului este impresionanta, sunetul e mereu unul bun si echilibrat, nu ai joase sau inalte prea stridente. Movo VXR10 Pro nu se va putea folosi in zone in care ai vant puternic, sunetul nu va fi unul bun deloc cand vei trece la procesare.
Rode VideoMicro. Daca esti vlogger sau cochetezi cu filmarile pentru retele de socializare video atunci cu siguranta vei avea nevoie de microfonul extern Rode VideoMicro. Compresia sunetului e excelenta, ai tot ce iti trebuie pentru YouTube. Frecventa de raspuns elimina orice sunet sub -100Hz, sunetele din trafic, de la avioane si orice fel de zgomot de fundal vor fi reduse semnificativ. Se poate inregistra si in conditiile in care vantul bate mai tare, deci va fi o alegere excelenta daca vei filma mult in exterior. Se conecteaza rapid la camerele DSLR cu un cablu SC2 3.5mm. Rode VideoMicro e portabil, accesibil, vine si cu protectie pentru momentul in care filmezi afara si e vant, sunetul e foarte bun pentru un vlog.
Shure VP83F. Nu e doar un microfon extern, ci si un audio recorder de sine statator. Daca ai probleme cu microfonul camerei tale si cu sunetul destul de slab acest microfon este solutia salvatoare. Ai microfon si audio recorder in acelasi dispozitiv, poti sa inregistrezi direct pe un flash drive, dar inregistrarea e trimisa si catre camera. In interior, microfonul produce un sunet clar si ajunge la 60dB ajustabili, cu un filtru special care elimina frecventele sub 170 Hz. E poate cel mai bun microfon extern pentru DSLR. Sunetul poate nu te impresioneaza la inceput, dar la procesare vei vedea ca ai o calitate excelenta si ca ai sunet curat si gata de folosit in orice fel de proiect. Are si cablu de 3.5 mm audio output. Bateria rezista foarte bine, peste 130 de ore de inregistrare continua. Plus ca vei avea monitorizare usoara cu ajutorul ecranului LCD pe care se vor citi nivelul sunetului, numele melodiei, durata, status filtru si volum casca, status baterie, nivel de amplificare microfon.
Rode Wireless GO II. Pentru ca pentru multi lavaliera e mult mai simplu de folosit am inclus in lista noastra si o recomandare de lavaliera microfon extern pentru camerele foto-video DSLR. Rode Wireless GO II nu prea arata ca un microfon, e mai degraba cat un pachet de carti de joc, dar ai si receptor si transmitator, ambele cu aceeasi forma. Raza de actiune e de 200 de metri, transmisia are loc si la 100 m. Daca ai probleme cu semnalul microfonul are inregistrare integrata, deci vei continua sa folosesti fara probleme dispozitivul. La importarea inregistrarii ai semnalizare ca a fost problema cu inregistrarea, esti notificat mereu cand apar probleme. Se poate activa modul Safety si se poate seta un canal sa inregistreze la -20 dB. Receptorul poate face fata la doua transmitatoare, deci ai tot ce iti trebuie pentru orice fel de interviu, are si ecran LCD pentru monitorizarea performantelor. Lavaliera merge folosita si cand e vant puternic, sta bine unde e fixata, exista si mic input, se va conecta si un microfon extern pe post de transmitator.