Cum sa faci o fotografie perfecta chiar daca esti fotograf amator sau la inceput de drum in cariera de fotograf profesionist?

fotograf fotografie perfecta

Orice fotograf, amator sau profesionist, stie prea bine ca o fotografie perfecta depinde de foarte multi factori. Cel mai important este intelegerea modului de functionare a aparatului foto modern. De la a tine corect aparatul pana la alegerea formatului in care va fi salvata fotografia sau determinarea celui mai bun ISO sau a aperturii, expunerii necesare pentru o fotografie realizata pe inserate, de exemplu, toate vor influenta calitatea fotografiei finale. Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa ai in permanenta fotografii excelente si sa intelegi foarte bine ce ai de facut ca sa devii un profesionist intr-ale fotografiei.

Exact cum se intampla la scoala, cand incepeai cu toate notiunile basic, asa trebuie sa faci si in cazul fotografierii. Incepi prin a intelege si a pune in practica notiuni de baza care te vor ajuta sa iti perfectionezi tehnicile de fotografiere si fotografiile. Nu toata lumea se pricepe la a utiliza un aparat foto modern, asa ca ai destule de invatat de-a lungul timpului. Ca sa „sari” peste niste etape poti sa te folosesti de cateva sfaturi utile, pe care le vei regasi in randurile ce urmeaza.

Invata sa tii camera foto ca un profesionist. Fotografia perfecta nu are cum sa iti iasa daca ai o camera foto pe care nu stii cum sa o pozitionezi. Ia un trepied bun, stabil, ca sa nu mai ai imagini din care nu se intelege nimic, pentru stabilizarea imaginii, evita orice fel de miscare odata ce ai facut toate setarile si esti gata sa faci fotografia. Tine camera foto cu ambele maini, mana stanga va veni mereu pozitionata sub lentile, sub obiectiv, ca sa poti sustine greutatea camerei tale. Cu cat o tii mai aproape de corp, cu atat vei avea control mai mare asupra ei. Pentru mai multa stabilitate incearca sa gasesti un zid si sa te sprijini de el sau lasa-te pe vine. Verifica daca esti stabil in pozitia aleasa inainte de a face o fotografie si priveste cu atentie ecranul camerei pentru a vedea daca exista vreun „tremur” al imaginii.

Incepe sa folosesti formatul RAW. RAW este un format de fisiere tipic pentru camerele foto moderne, la fel cum e si jpeg-ul. Dar spre deosebire de jpeg, RAW va oferi toate datele inregistrate de senzorul camerei foto in loc sa realizeze doar o compresie. In RAW au calitate mai buna a imaginii, ai control mai mare in postprocesare. Corectezi orice fel de probleme legate de subexpunere, de temperatura culorilor, echilibrul albului in poza si contrastul. Orice fel de fotografii RAW au nevoie de procesare, ocupa loc mai mult in aparat, pe calculator. Intotdeauna alegi acest format daca vrei fotografii profesioniste si mai usor de editat, cu mai multe variante de editare la dispozitie.

Intelege triunghiul expunerii. Nu e nimic complicat aici, nu te speria. E un termen care se refera la cele mai importante elemente ale fotografierii: ISO, apertura si viteza obturatorului. La fotografierea in mod manual ai nevoie de un echilibru perfect intre aceste trei elemente ca sa ai fotografii perfecte mereu. ISO-ul controleaza sensibilitatea camerei foto la lumina, daca e mai scazut veia vea sensibilitatea mai scazuta la lumina, un ISO mai mare inseamna o camera foto ceva mai sensibila la lumina ce vine spre ea. ISO de 100-200 e perfect pentru poze facute afara ziua, ISO de 400-800 va fi ideal cand ai lumina proasta, cand e noapte si stai in interiorul unei camere. Apertura e deschiderea lentilelor camerei foto, ea controleaza cata lumina poate sa intre prin senzorul camerei. Daca e mai mare ai mai multa lumina, daca e mai mica, evident,ai mai putina lumina intrata. Vrei sa izolezi subiectul din poza, folosesti apertura redusa, vrei toata scena in focus, fotografii de grup, ai nevoie de apertura mai larga. Viteza obturatorului controleaza cat de mult obturatorul va ramane deschis cand faci fotografii. Sta mai mult deschis, ai mai multa lumina trecuta prin senzor. Viteze mai mici sunt ideale pentru imagini statice, actiune „inghetata”, viteze mai mari vor merge perfect daca vrei miscare cu blur. Portretele vor avea nevoie de apertura mai mare, tot ce e in background nu va fi luat in seama. O apertura ingusta e utila cand vrei sa fotografiezi peisaje, orice se afla in background e mereu in focus, in centrul atentiei fotografiei.

Nu iti fie teama sa folosesti un ISO foarte mare. Nu vei avea „zgomot” pe fotografii, vei avea calitate ceva mai buna la ISO mai mari in anumite conditii in care nu prea aveai cum sa faci o fotografie decenta. Poti seta mai nou si ISO de 1600, 3200, 6400 sau si mai mare pentru fotografii uimitoare si cu o calitate exceptionala. Ca sa eviti „zgomotul” cand folosesti ISO foarte mare ai grija sa ai apertura mai larga sau supraexpunere usoara.

Nu uita de echilibrarea albului din fotografiile tale. Culorile vor fi reproduse in fotografii cu o acuratete mai mare daca gasesti echilibrul perfect al albului din poze. Diferite tipuri de lumina au diverse caracteristici, asa ca daca nu te uiti cu atentie si la albul din poze s-ar putea sa ai niste nuante neplacute de albastru, de portocaliu, de verdere. Da, poti sa ajustezi orice fel de imperfectiuni in programe de editare, dar daca ai sute de poze iti vei pierde rabdarea tot ajustand ceva ce puteai seta de la inceput. La orice camera moderna ai setari pentru echilibrarea albului din fotografii, automate, pentru zi, pentru cand apar nori, pentru flash, pentru umbre, pentru situatia in care apare fluorescenta. De fiecare data cand vrei sa faci fotografii de calitate adapteaza echilibrul albului din poze in functie de lumina, de ce se intampla in jurul tau, de locul in care te afli, de momentul din zi in care te afli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.