AH-M1 Real-Time de la AstrHori, luminometrul perfect pentru camerele foto analog
In domeniul fotografiei, luminometrul este un dispozitiv care masoara cantitatea de lumina. In practica e vorba de expunerea corecta masurata pentru a avea mereu fotografia perfecta. Luminometrele au, in general, calculatoare digitale sau analog care identifica viteza obturatorului si numarul f- pentru expunere optima in anumite conditii de lumina si la o anumita viteza a filmului.
Se mai pot folosi in industrii creative, cinematografie, design scenic pentru a determina nivelul corect de lumina de pe o scena, dar si in arhitectura, pentru lumina si design cand vine vorba de sistemul de iluminat al cladirilor. Chinezii de la AstrHori au venit pe piata cu un astfel de luminometru ce promite performante de top al un pret bun.
La inceput, primele luminometre aveau niste numere, litere in sir pentru filtrele de densitate neutra cand exista o crestere progresiva a densitatii de masurat. Fotograful pozitiona acest luminometru rudimentar in fata subiectilor de fotografiat si nota filtrul cu cea mai mare densitate care permitea o lumina incidenta sa treaca prin el.
Litera sau numarul care corespundea filtrului era folosit ca index pe o schema a aperturii corecte de setat si a vitezei obturatorului, erau mereu combinatii specifice pentru viteza filmului. Dar aceste dispozitive primitive depindeau prea mult de sensibilitatea luminii de la nivelul ochiului uman si de interpretarea subiectiva.
Mai tarziu, noile luminometre au scos din joc factorul uman si s-au bazat doar pe tehnologii incorporand seleniu, CdS sau fotodetectori din silicon. Senzorii de pe acestea erau fotovoltaici.
Senzorii cu seleniu generau suficient de mult voltaj de la conectarea directa la aparatul de masurat. Nu aveai nevoie de baterie si erau perfecte (luminometrele) pentru camerele complet mecanice. Dar daca era vorba de lumina slaba acuratetea masuratorilor era dintr-odata redusa.
Si senzorii din silicon aveau nevoie de amplificare, circuite speciale, aveau nevoie de surse de energie, baterii. Luminometrele cu CdS foloseau fotorezistori pentru senzori, a caror rezistenta electrica se schimba proportional cu expunerea la lumina. Si aici era nevoie de baterii.
Luminometrele moderne folosesc silicon sau CdS pentru senzori. Se indica expunerea cu un ac galvanometru sau pe un ecran LCD. Camerele video moderne au, de exemplu, acest tip de luminometre incorporate oferind o setare a expunerii mai corecte si mai rapide.
Pe piata exista doua tipuri de luminometre, cele care reflecta lumina si pentru lumina incidenta. Primele masoara lumina reflectata de scena fotografiata, exista o calibrare pentru a se observa rapid expunerea medie a scenelor. Daca ai lumina puternica de la soare nu prea poti face mare lucru cu acest tip de luminometre incorporate in camerele video, foto.
Aici intervin celelalte tipuri de luminometru, care vor masura lumina care cade pe subiecti prin intermediul unui „difuzor” cu un camp vizual emisferic sau plat amplasat deasupra senzorului de lumina, expunerele incorecte sunt evitate asa foarte usor. Luminometrul se amplaseaza fix pe pozitia subiectului si va sta in directia generala a camerei.
Mai avem insa si spot metere, un luminometru care are de-a face cu lumina reflectata ce masoara lumina intr-o zona restransa, cu un unghi circular de un grad, flash metere, care verifica si ele expunerea corecta, color metere care au fidelitate mare in reproducarea culorilor dorite, densinometre, ideale pentru reproducerile fotografice.
Indiferent de tipul de luminometre, ele vor ajuta mereu fotograful sa aiba tonul perfect in imagini, se evita supraexpunerea si subexpunerea. Fotografia de peisaj, portretele sunt tipurile de fotografie unde un luminometru de calitate chiar poate face diferenta intre o fotografie perfecta si una care mai are nevoie de ceva retusuri in Photoshop.
Compania chineza AstrHori si-a anuntat propriul luminometru, AH-M1 Real Time, gandit pentru camerele mai vechi, chiar si pentru camerele de filmat cu un luminometru integrat. Avantajul major oferit fotografului e verificarea permanenta, in timp real a luminii, a valorilor sale si include doua moduri de masurare, A si T.
A sau apertura este un mod folosit cand fotograful stie deja sensibilitatea ISO si viteza obturatorului. Apertura corecta e gasita rapid la nivel de valoare absoluta, daca stii ISO, viteza obturator, lumina existenta. In modul T, fotograful are deja ISO-ul, valorile aperturii si AH-M1 real time ofera viteza obturatorului valoarea corecta in functie de conditiile de lumina existente in fata obiectivului.
AH-M1 se ataseaza imediat de camere cu un atasament special, pozitia se ajusteaza usor cu o cheie hexagonala ca sa se potriveasca pe cat mai multe camere. Se poate inversa si muta stanga-dreapta zona de fixare pentru a se potrivi pe fiecare camera mai veche.
Bateria interna e de 120mAh, se poate masura lumina cel putin 12 ore. Incarcarea are loc via port USB-C la sursa de 5V incarcator, in 40 de minute ai deja incarcat luminometrul. Daca sta nefolosit 10-25 secunde va intra in mod idle, in functie de setarile facute de catre utilizator.
Informatiile despre expunere sunt vazute pe ecranul panel OLED de 0.66 inchi. Pe ecran vezi rapid parametrii expunerii in timp real, compensarea expunerii, viteza obturator, valoare apertura, ISO, nivel baterie, prioritatea apertura, obturator modurile A/T, modul bucla.
AH-M1 Real-Time este din aliaj aluminiu si cantareste doar 48 grame, are 38 mm latime, 26 mm inaltime, 14 mm grosime, include un sistem de reglare deasupra pentru ajustari si schimbari facile de setari. Plaja ISO de-a lungul careia va functiona va fi de 5-6.400, cu valori ale aperturii intre f/10 si f/32, plaja valorilor vitezei obturatorului fiind intre 30 secunde si 1/8.000s. In cazul ISO plaja de valori e intre aprox. 1 si 22 EV. Pe piata pretul final de achizitie pentru AH-M1 Real-Time luminometru de calitate este de doar 69 dolari si se poate comanda si on-line foarte simplu.