Top 5 camere foto pentru astrofotografie
Pasionat de astrofotografie sau fotograf profesionist care vrea sa incerce si alte tipuri de fotografie, indiferent de scenariul in care te afli vei avea nevoie de o camera foto dedicata pentru astfel de fotografii. Nu poti alege orice fel de camera, pentru ca si conditiile in care vei fotografia sunt atipice, ai lumina putina in general, asa ca o camera foto pentru astrofotografie va fi excelenta ca sa poti avea rezultate foarte bune.
Astrofotografia nu este altceva decat fotografierea unor obiecte din spatiu, de pe cer. Spre deosebire de alte tipuri de fotografie, astrofotografia nu poate fi facuta oricum si oricand. Ai nevoie de camere foto speciale pentru fotografierea cerului, stelelor, constelatiilor poate, dar si senzori de cea mai buna calitate care sa iti permita sa fotografiezi in conditii atipice, cu foarte putina lumina.
Alegerea unei camere foto pentru astrofotografie va tine cont de cat de bine poate surprinde zonele mai intunecate si mai luminoase, gama dinamica, de ISO si de performanta lui, cat de bine e gestionat “zgomotul”, dar si de autofocus in conditiile in care lumina aproape nu exista. Daca nu stii ce sa alegi sau nu esti hotarat ce tip de aparat foto vei folosi pentru astrofotografie iti propunem noi cateva camere foto excelente pentru astrofotografie.
ZWO Optical ASI533MC Pro. Daca esti in cautarea unei camere foto pentru astrofotografie care sa nu coste foarte mult, dar sa aiba caracteristici foarte bune si functii excelente atunci ZWO Optical ASI533MC Pro va fi alegerea perfecta. Camera foto are senzor de 9MP, poate filma la 3008 x 3008, 20FPS, generarea de imagini si fotografierea e foarte simpla in conditii deosebite, pe timp de noapte, ai fotografii fara „zgomot”, nu e nevoie de softuri pentru procesare avansata ca sa scapi de el dupa ce ai terminat sesiunea foto. Fotografiile RAW sunt mai clare daca folosesti aceasta camera, culorile sunt aproape perfecte in fiecare fotografie, are ADC 14-bit, eficienta Quantum este 80%. Nu e o camera pentru fotografia monocrom, fotografiaza doar color.
Nikon Z8. La aceasta camera foto speciala pentru astrofotografie primesti Starlight View, mod excelent pentru pasionatii de astrofotografie, doua butoane Fn programabile cu multe setari utile ca sa lucrezi mai eficient si mai usor. E o camera foto mirrorless, cu senzor full-frame, filmare 8K 60 p 12-bit, baterie mare, card de memorie SD UHS-II, card CFexpress/XQD. In lumina slaba performanta camerei e superba, fotografiile sunt detaliate, ai o multime de detalii pe care le poti edita mai departe in programul preferat de editare foto. Nu e o camera pentru amatori, are ISO ce ajunge la 102.400, autofocus excelent, scade pana la valoarea -9EV, ai si mod pentru fotografii, filmari pe timp de noapte, se afiseaza doar pixelii rosii, ca sa te descurci mai bine pe timp de noapte. Compatibilitatea cu multe tipuri de obiective permite o flexibilitate mai mare cand vrei sa ai o sesiune foto pe timp de noapte fara niciun fel de probleme tehnice. E o investitie cam scumpa, dar calitatea si performanta aparatului foto merita, plus ca ai foarte multe setari pe care le poti testa si le poti folosi.
Sony A7R IV. O camera foto foarte buna, care te lasa sa ai un ISO pana la 6400, cu extindere la 102.800 iti ofera un ecran LCD de calitate, mare, 3 inchi, si diferite setari pentru astrofotografie perfecta. Este tip mirrorless, senzorul are 61MP, e full-frame, calitatea video e 4K UHD, 30p, suporta si card de memorie Dual SD, SDHC, SDXC, UHS-II compatibil. Se poate folosi si pentru alte tipuri de fotografie, nu vei cumpara camera foto doar pentru astrofotografie. Rezolutia este de 2.36 milioane puncte, nu conteaza cata lumina ai in mediu, fotografiile vor iesi foarte bine. De preferat sa folositi fisiere RAW compresate pentru ca dimensiunea fotografiilor va fi foarte mare si va dura ceva sa le transferi-senzorul de 61MP este vinovatul pentru fisierele asa de mari. In rest e o camera buna la toate care merita cumparata mai ales daca ai de fotografiat pe timp de noapte sau in lumina slaba.
Canon EOS R8. E mirrorless, are pret foarte bun, e entry-level si e pentru amatori si pasionati de astrofotografie, dar si pentru cei care sunt profesionisti si vor sa incerce un aparat foto care promite sa uimeasca. Cu un senzor de 24.2MP, full-frame, ISO 100-102.400, extins la 204.800, filmari 4K UHD 60p si card de memorie SD UHS-II acceptat camera foto e aproape de perfectiune. Designul e bine gandit, e o camera portabila, autofocusul e premium, Dual Pixel CMOS AF II, nu ai probleme cu „zgomotul” de pe fotografiile facute, chiar daca ai ISO ceva mai mare. Nu are stabilizare pe imagine atat de buna, insa in cazul astrofotografiei ai trepied, deci nu te va afecta prea tare acest lucru. Dar daca vrei ceva basic si fara prea mari pretentii si vrei sa ai o astrofotografie decenta te poti baza pe micutul aparat foto fara probleme.
Nikon D850. Deja trecem in alta „liga” cu acest Nikon DSLR. Senzorul e de 45.5MP, e full-frame, ISO ajunge pana la 25.600 pornind de la 64, se extinde la 102.400 pornind de la 50. Calitatea filmarilor video e 4K UHD 30p, suporta carduri memorie, are slot dedicat pentru SD/SDHC/SDXC, UHS-II, XQD/CF Express. Cu asa senzor ai detalii foarte multe in fotografii, rezistenta aparatului e mare, rezista bine la orice fel de conditii de fotografiere, are si timelapse, ecran touchscreen cu sistem flip-out.
Procesorul EXPEED 5 are cinci ani, e adevarat, dar e foarte rapid si are performante bune, aliajul de aluminiu din care e facut corpul sau ii permite sa fie usor si robust, iar butoanele iluminate din spate sunt perfecte pentru sesiunile foto pe timp de noapte. La nivel de autofocus are 153 puncte, ajunge pana la -4EV, fotografiezi perfect in conditii cu lumina putina. Senzorul de autofocus Multi-CAM 20K si detectarea fazei TTL ii permite sa opereze excelent de fiecare data. Fiecare fotografie va avea 45.7 MP, in timpul filmarilor identifica potentialele probleme de expunere si iti permite sa ajustezi setari ca sa scapi de ele si sa nu te chinui la procesarea ulterioara in programe profesioniste. Plus ca ai gama dinamica excelenta in toate fotografiile.