Teleobiectivul Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, „bestia” usoara cu diafragma F2,8

Un teleobiectiv bun este tot ce ai nevoie pentru fotografii spectaculoase.

Prin 2017 a aparut pe piata un FE 70-200mm F2.8 GM OSS original, primul din seria de obiective de la Sony G Master. Noul model din aceasta serie, FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, disponibil la 2.800 dolari, are cam aceeasi distanta focala, insa vine cu o noua „formula” optica ce permite obtinerea de rezultate mai clare, focus mai rapid si o greutate mult mai redusa. Este poate cea mai buna alegere pe care ai putea sa o faci daca esti fotograf profesionist.

Si daca te-ai obisnuit deja cu greutatea destul de mare a teleobiectivului din trecut, vei descoperi un model nou care cantareste putin peste 1 kg, mai precis 1.043 kg. E chiar mai usor decat RF 70-200mm F2.8 L IS USM. Sony mentine sistemul traditional de la interiorul produsului, optand pentru un zoom intern asa cum te-ai fi obisnuit sa vezi la obiectivele din trecut.

Ca dimensiuni, noul teleobiectiv Sony are 7.9×3.5 inch (HD), nu isi schimba dimensiunile cand faci zoom in, zoom out. Se poate ajusta usor un filtru de polarizare circular fara sa faci prea mare efort, asa ca va fi un instrument foarte util daca nu vrei sa ai prea multe setari complicate de facut ca sa obtii o fotografie perfecta.

Designul include si un guler rotativ si un picior trepied, asta ca sa poti mentine echilibrul teleobiectivului cat il folosesti. Teleobiectivul Sony rezista la praf si umezeala mai mare, este acoperit cu fluor ca sa nu permita aparitia petelor nedorite.

Nu vei avea un teleobiectiv care iti va ingreuna camera, a fost gandit ca sa fie folosit in conditii excelente indiferent de contextul in care va fi atasat aparatului tau foto. Distanta focala se fixeaza imediat, lentilele sunt bine centrate si nu destabilizeaza teleobiectivul.

Intreg corpul teleobiectivului de la Sony iti ofera o multime de setari si control total asupra sa. Trei butoane cu functii multiple, un inel, un guler, sisteme de control pentru lentile pentru zoom si focus. Toate cele trei butoane sunt legate de functia AF-ON din fabrica. Din meniul camerei foto poti sa schimbi destinatia lor si sa permiti alte functii, dar nu pot face fiecare in parte cate ceva.

GM OSS II are si o apertura la inelul de control, ceva ce nu am vazut la prima versiune. Inelul sta chiar in spatele zoom-ului, si se incadreaza intr-o marja de f/2.8 pana la f/22. Exista si o pozitie A daca prefereri sa controlezi apertura de pe corpul camerei foto. Poti folosi aceasta caracteristica utila si in timpul fotografierii, si in timpul filmarilor. Ai si functia Iris Lock la dispozitie ca sa eviti sa treci de pe manual pe automat din greseala.

In spatele inelului pentru apertura sunt alte butoane interesante pentru controlul unor functii utile. AF/MF comuta intre focus, alt buton activeaza DMF full-time, ca sa treci peste autofocus si sa setezi ce fel de focus doresti in functie de ce vrei sa fotografiezi. Exista si limitare pentru focus, pentru diverse efecte obtinute odata ce fotografiezi. La nivel macro ai o marire de 1:3.

Sistemul de stabilizare al lentilelor este controlat cu alt buton special. Sunt trei moduri pe care le poti testa pentru fotografii generaliste, pentru pan si obiecte in miscare, dar si pentru fotografii sportive cu subiecti in miscare care isi schimba brusc directia.

Autofocusul e foarte rapid, ai patru motoare lineare care il ajuta sa se comporte impecabil. Si inelul pentru focus manual are un raspuns linear, asa ca pasionatii de filmari pot sa repete acelasi tip de focus de la o filmare la alta.

Teleobiectivul FE 70-200mm iti ofera si un efect bokeh excelent fara efort. Distanta focala izoleaza rapid subiectii si ii decupeaza cumva de background, iar daca se foloseste teleobiectivul la F2.8, la 200mm deja nu mai ai probleme, ai bokeh ca la carte.

In concluzie, daca esti fotograf profesionist si vrei un teleobiectiv Sony poti opta linistit pentru FE 70-200mm F2.8 GM OSS II si nu vei fi dezamagit deloc. Vei avea un teleobiectiv mai usor si superior din punct de vedere optic fata de predecesorul sau din 2017. Plus ca vei beneficia de motoare rapide si puternice pentru focus linear si de un teleobiectiv care se va potrivi perfect pe camerele foto mirrorless de la Sony, daca le preferi pe ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.