Fujifilm X-T4, aparatul foto digital profesionist despre care toata lumea vorbeste

camera foto aparat foto

Fujifilm este un brand respectat in lumea fotografilor profesionisti. Daca vrei aparate foto la preturi bune si cu specificatii de top te vei indrepta mereu spre Fujifilm. Modelul X-T4, cu un pret de pornir de aproape 1.700 de dolari, doar corpul, este primul aparat foto X-T care are IBIS (in-body image stabilization).

Pe langa aceasta functie speciala, X-T4 vine cu o autonomie a bateriei imbunatatita si cu o manevrare mai simpla si cu fotografiere continua mult mai buna decat in cazul X-T3. Este cea mai buna obtiune daca esti in cautarea unui aparat foto digital modern compact, cu senzor mai mic decat in cazul modelelor cu senzori full-frame.

X-T4 atrage atentia prin bateria mai mare, prin prinderea mai usoara si prin designul compact si elegant. E o camera foto pe care o vei lua cu tine peste tot si pe care o vei folosi la aproape orice. Ca sa iti dai seama de marime e ceva mai mica decat un Nikon D500. Este insa mai grea decat X-T3, atinge aproape 600g daca are card de memorie si baterie instalata. Corpul aparatului foto e dintr-un aliaj cu magneziu, cu invelis din piele si sigilii, garnituri de calitate pentru protectie de praf si contact cu apa. Si lentilele sunt bine sigilate si protejate, deci nicio problema daca esti nevoit sa fitografiezi ceva in conditii mai speciale.

X-T4 vine cu doua kituri, cu XF 18-55mm pentru 2.099 dolari si cu XF 16-80mm pentru 2.199 dolari. Nu avem flash in-body, el nu exista la toata seria X-T, dar poti cumpara un flash EF-X8 pentru 39 de dolari, alimentat de la aparat.

Adaugarea functionalitatii IBIS si ecranul flexibil, pe care il poti manevra cum vrei ca sa vezi ce se afla in fata obiectivului, transforma modelul X-T4 intr-o bijuterie pentru filmari si fotografii de tot felul. Senzorul de generatie noua permite 60fps la 4K si pana la 240 fps la 1080p. Ai setari multiple, deci poti sa obtii o fotografie perfecta foarte usor.

E un aparat foto ce poate fi folosit si pentru vlogging pentru ca ai un ecran in care vezi tot ce ai in fata obiectivului, are si Face Detection focus, poti sa inregistrezi din mers orice fel de videoclip doresti. Adaugi si un microfon pentru sunet mai bun decat cel oferit de microfonul incorporat si ai din start cea mai buna varianta si pentru YouTube sau alte retele de socializare.

IBIS-ul permite stabilizarea imaginii, apare si un efect de stabilizare digitala, pe care il poti adauga daca doresti. E si un neajuns, un crop de 1.1x, ceea ce va determina folosirea unor lentile wide, obiective care pot sa surprinda si tot ce se intampla in jurul tau-un exemplu e XF 10-24mm F4.

Setezi usor ISO, viteza obturatorului, EV-ul, ai butoane deasupra aparatului foto, inclusiv pentru functia continuous drive. Aproape toate butoanele pot fi personalizate, schimbi, de exemplu ce fac butoanele AF ON, AEL sau Q. Cand ai nevoie de mai multa flexibilitate X-T4 iti ofera suport pentru gesturi tactile. Nu ai insa buton pentru inregistrari video, dar ai Movie mode, accesibil prin intermediul switch-ului Still/Movie. X-T4 are si o optiune noua, cinematic Eterna cu efect Bleach Bypass, pentru contrast mai puternic si culori atenuate.

Daca folosesti si lucrezi cu formatul Raw, poti face tot ce vrei cu X-T4. Ai optiuni infinite de ajustare a setarilor per fotografie, aparatul foto iti permite sa faci aproape tot ce faceai intr-un Lightroom, cand nu te afli aproape de un calculator. Ecranul cu OLED, cu reproducere foarte buna a culorilor te va ajuta sa vezi totul cat se poate de bine si sa interactionezi cu aparatul asa cum ti-ai dorit.

Autofocus in varianta high-speed si 4K-ul video vin cu un cost-au nevoie mereu de energie. Noua baterie din X-T4 permite 600 de fotografieri per incarcare, cu 50% mai multe decat permitea X-T3-ul. Cu un USB-C poti incarca bateria lejer, poti cumpara si incarcator dual de la Fujifilm pentru inca 70 de dolari si o baterie in plus pentru inca 70 de dolari si ai siguranta permanenta pe energie si pe aparat. Sloturile pentru carduri dual memory suporta UHS-II SDXC, exista si un micro HDMI, dar si port de microfon 3.5mm, un PC Sync port. Ai si Bluetooth pe X-T4, dar nu pentru audio wireless, ci pentru „imperecherea” cu telefonul smart pentru transfer de informatie sau pentru control complet, telefonul devine telecomanda.

X-T4 promite un focus excelent in orice conditii, are trei moduri presetate, poti sa activezi setarea pentru detectarea fetei cu sau fara detectarea ochilor si incepi imediat sa fotografiezi oamenii din jurul tau. Daca faci fotografii la evenimente sportive X-T4 e perfect pentru tine, iar daca vrei sa ai si fotografii portret, acelasi aparat nu te va lasa la greu.

Aparatul foto de la Fujifilm are 20fps la rezolutie full Raw, cu un obturator electronic, si pana la 30fps in modul crop cu 16MP rezolutie. Pana sa incetineasca, aparatul foto va putea sa realizeze 35 fisiere RAW fara compresie, 42 fisiere lossless compresate Raw si 200 jpg-uri.

Senzorul 26.2MP BSI X-Trans iti ofera o imagine impecabila oricand, adaugi si sistemul IBIS si ai cel mai bun aparat foto pentru orice fel de fotografie in aer liber sau la interior. ISO-ul poate fi setat pana la 12800 in modul standard, dar poti sa setezi si ISO de 51200. La jpg-uri ISO-ul e de 3200, dar ajunge la 6400 sau 12800 daca e nevoie.

E greu sa gasesti o camera APS-C pentru videoclipuri mai buna decat X-T4-ul. X-T4 suporta 4K si 16:9 UHD, dar si 17:9 DCI cu pana la 60fps. Daca se opteaza pentru HEVC, ai calitate 10-biti cu 4:2:0 sampling cand inregistrezi ceva pe un SD card. Ai totusi si H.264, dar ai 8-biti 4:2:0.

Se poate folosi si inregistrarea externa, ai port micro HDMI, dar e nevoie de un recorder extern. Ai pana si un profil special, F-Log, cu un contrast redus si saturatie redusa, poti sa aplici si LUT, Look Up Table pentru rezultate si mai bune si precizie mai mare la fotografiere. X-T4 poate genera un in-camera preview LUT, ca sa vezi ce fotografiezi, filmezi cu gradatiile si notatiile necesare pe ecran.

Cu un X-T4 beneficiezi si de Silent Movie Control, ceea ce inseamna ca vei face orice setari vrei cat filmezi, expunerea de exemplu, fara sa ai click-uri in sunetul de la video. Vitezele obturatorului sunt asemanatoare cu vitezele intalnite in cinematografie, deci ai chiar si 1/48-secunde pentru inregistrari la 24fps. Un playback la 23.98fps si rata de captare la 240fps vor aduce un efect de slow-motion de 10x.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.