Canon RF 16mm F2.8 STM e obiectivul ieftin care te ajuta sa ai fotografii profesioniste fara efort

O camera foto cat mai simpla si mai ieftina este perfecta pentru incepatori si pentru amatori.

Calitatea fotografiilor pe care le faci cu un aparat foto depinde in mare masura de obiectivul folosit, de lentilele sale si de functiile speciale care vin la pachet cu acesta. Daca nu iti permiti obiective de mii de dolari, dar vrei totusi unul care sa te ajute sa iti desfasori activitatea intr-un domeniu creativ sau in alte domenii conexe obiectivul ultra-grandangular Canon RF 16mm F2.8 STM pentur seria EOS R este o alegere perfecta. Distanta sa focala fixa a obiectivului full frame si cei 16 mm ai sai sunt perfecti pentru vlogging, peisaje sau astrofotografie, arhitectura etc.

Ti-ai tot cautat un obiectiv bun la toate, care sa nu coste mult si sa aiba performante decente si nu l-ai gasit pe cel potrivit? Nu ai de ce sa iti faci griji, dupa ce vei parcurge articolul nostru vei avea cu siguranta cel putin o varianta pe care sa o iei in considerare la urmatoarele cautari.

Cu doar 165 g greutate si lungime de 40.1 mm, Canon RF 16mm F2.8 STM este obiectivul care te ajuta sa ai fotografia perfecta in momentele de creativitate spontana. Il poti lua cu tine oriunde, intra in orice geanta, este excelent pentru momentele de relaxare sau pentru cele cand ai ceva de facut pentru la munca.

Pe langa fotografii excelente, obiectivul celor de la Canon permite filmare in mod crop, devenind pe loc un obiectiv gandangular de nu mai putin de 25.6 mm ca sa poti realiza orice tip de continut doresti. Cele noua elemente ale obiectivului amintit in sapte grupuri dispuse, impreuna cu o lentila asferica PMo singulara vor permite o redare a culorilor si imaginilor excelenta si contrast foarte bun pentru orice tip de fotografie. Il poti lua in calatorii, il folosesti si pentru arhitectura si ai poze perfecte din orice unghi le-ai privi.

Diafragma circulara a obiectivului Canon RF 16mm F2.8 STM e rapida, este de f/2,8, o deschidere suficient de rapida pentru efecte bokeh si zone cu luminozitate uniforma, delicata. Asa ca il mai poti folosi si pentru a surprinde prim-planuri, peisaje, dar si pentru vlogging, in sesiunele unde e nevoie de controlul profunzimii campului.

In cazul in care il folosesti pentru filme, obiectivul Canon prezentat are motor STM cu functionare lina, silentioasa, focalizarea e rafinata si are o uniformitate foarte buna. Faci fotografii rapid cu el, iar daca filmezi ai un aspect cinematografic pe care te poti baza mereu. Acelasi obiectiv e foarte bun si pentru interior si pentru perspectivele largi.

Dupa cum vezi nu e vorba despre un obiectiv cu unghi larg de slaba calitate, chiar daca pretul nu depaseste 300 de dolari.

Obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM e usor de controlat, poti sa comuti intre focus manual si functii programabile usor. Insa un fotograf va cumpara obiectivul celor de la Canon pentru autofocus in special. Ca sa nu apara „zgomot” pe poze in modul video se mai scade din viteza focusului ca sa nu apara probleme la filmari. Vei avea nevoie de un microfon extern pentru filmari ca sa ai cel mai bun sunet posibil.

Autofocusul e rapid desi apare si ceva miscare, e disponibil si un focus manual cand ai nevoie, dar e nevoie de ceva cautare prin meniuri ca sa il gasesti. Focusul manual raspunde bine si rapid, ii poti modifica raspunsul si functionarea din meniul camerei foto.

Peste toate, obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM iti permite sa te joci si cu functia macro, insa e nevoie ca subiectul sau ce pozezi sa fie foarte aproape, la cativa centimetri de lentila ca sa iasa o fotografie macro perfecta. Nu beneficiezi insa de stabilizarea imaginii daca vei folosi obiectivul Canon, din pacate.

Daca vrei detalii foarte bune si cat mai multe, ai in mana un obiectiv excelent, care reda detalii in centrul fotografiei, dar si spre margini, cand e deschis la f/2.8 apertura. Daca apertura e mai ingusta dispar si detaliile.

La folosirea camerei foto pe care se monteaza obiectivul in mod JPG nu vei avea distorsiuni la nivelul imaginilor. In modul RAW nu prea ai fix ce vezi pe viewfinder si cand editezi in programe speciale, difera imaginile si chiar culorile, redarea lor. Daca nu aplici ceva corectie in programe de editare distorsiunea e vizibila cand utilizezi Canon RF 16mm F2.8 STM. Din fericire, camerele foto Canon includ un profil de compensare, care se aplica automat, aratand un preview corectat in viewfinder.

Cu toate neajunsurile pe care le are Canon RF 16mm F2.8 STM, el intrece fara probleme competitia pe focusul manual si se bate oricand cu Venus Laowa 15mm F2 Zero-D, castigand batalia. Nu are el protectie in caz de schimbari de vreme, sticla anti-pata, mai are niste corectii care se fac din mers ca sa ofere poze superbe, imagini colorate, o rezolutie ceva mai buna, cel putin pentru ochiul uman.

Canon RF 16mm F2.8 STM ramane o optiune excelenta pentru cei care de abia incep sa lucreze cu un EOS RP, dar si pentru cei care vor un obiectiv usor si ieftin pentru calatorii si plimbari prin oras in cautarea fotografiei perfecte. Nu iti ramane decat sa il incerci si sa te convingi de calitatile sale si de calitatea fotografiilor sau filmarilor realizate cu el. Spor la fotografiat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.