Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, obiectivul foto mirorrless special construit pentru telezoom perfect

Teleobiectivul, un accesoriu must have pentru fotografiile de peisaj

Pentru cei aproape 650 de dolari pe care ii dai pe un Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM primesti mult mai mult decat te-ai fi gandit vreodata. Este vorba despre un obiectiv foto mirrorless pentru telezoom, pe care il poti folosi pentru sporturile de echipa, pentru fotografii in salbaticie si pentru alte tipuri de fotografie de peisaj. Ai un zoom suficient de bun pentru fotografii clare, nu are greutate mare si nu ocupa loc mult.

Ideal pentru orice fotograf care e mereu pe fuga, obiectivul celor de la Canon are autofocus excelent, stabilizare optica, este un obiectiv mid-range care ar trebui sa fie in rucsacul oricarui fotograf amator sau profesionist care vrea mereu sa obtina cele mai tari fotografii cand se afla in natura sau pe stadioane.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM are putin peste 0.600g, masoara 6.5×3.1 inch, si este acel teleobiectiv pe care il poti trece oricand pe lista de dorinte. Ai policarbonat in constructie, deci se va simti premium si va fi rezistent, nu ai protectia de la modelele mai scumpe, dar te vei descurca foarte bine cu el in teren. Lentilele din interior au distante focale mari, nu este foarte greu in mana, se poate folosi foarte usor indiferent ca esti in miscare sau ca stai intr-un loc pentru a fotografia ceva.

Nu ai parasolar pentru obiectiv in cutie, dar Canon ofera accesoriul ET-74B la doar 44 de dolari, deci e un compromis bun. Super Spectra anti-reflective, antireflexii isi face treaba, poti sa pui oricand si filtre pe acest obiectiv.

La modelul RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ai trei inele de control diferite: zoom, focus, functii, impreuna cu switch-uri de control pentru claritate, stabilizare optica, focus mode. La inelele de zoom si focus exista o imbracaminte din cauciuc, inelul pentru functii e din policarbonat cu un fel de textura ciudata tip diamant. Inelul de zoom merge ceva mai greu, e nevoie de ceva forta sa il ajustezi, dar cand ai setat totul distantele focale se pastreaza. Gasim la acest obiectiv si un lock pentru zoom, o blocare speciala pentru distanta de 100mm distanta focala.

Autofocusul are un motor silentios USM de focus, deci nu e deranjant. Cu EOS R5, obiectivul analizat trece de la focus pe obiecte aflate aproape pe unele la distanta in doar cateva secunde, asa ca poti sa fotografiezi usor si obiecte, persoane in miscare. Focusul manual e si el la dispozitia ta, cu optiunile linear si nonlinear. Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM e ideal pentru fotografi si pentru cei care vor sa filmeze ceva.

Cand ai obiective asa de lungi, teleobiective pentru telezoom de calitate nu prea te impaci bine cu functia macro, pentru ca oricum le folosesti ca sa fotografiezi obiecte aflate la mare departare. Obiectivul de fata, teleobiectiv, fotografiaza bine la 1 metru cu focus, cu un rating de marire de 1:2.4.

Canon a adaugat stabilizare de imagine, se obtin imagini fara blur la 400mm si viteza de ¼ secunde. Apertura este ingusta insa, la un zoom in ai f/8, dar e nevoie de un ISO mai mare, viteze mai mari ale obturatorului actionat. Se poate adauga la nevoie un teleconverter pentru zoom si mai bun. Daca ai un mediu prea luminos trebuie sa investesti si in asa ceva neaparat.

Rezolutiile centrale sunt destul de bune, 4.100 de linii, performantele nu sunt afectate deloc de tipul de fotografie facuta, ai la 100mm f/8 4.600 linii, dar coboara la 3.700 linii daca te departezi de centru. Calitatea imaginii nu e afectata de schimbarile din mediu si de miscari, de distante, daca e incadrezi in cele suportate de obiectiv.

Daca apar probleme cu LCA-ul, lateral chromatic aberration, Canon are si corectii JPG pentru a elimina orice distorsiuni nedorite aparute pe imagini. In general, teleobiectivele cu apertura ingusta blureaza backgroundul din spatele persoanelor fotografiate.

Fotografii profesionisti si amatori aflati mereu in cautarea unui teleobiectiv pentru fotografii in salbaticie, acolo unde nu ai lumina extrem de puternica, pentru cei care sunt pasionati de evenimente sportive sau pentru cei care vor neaparat sa fotografieze catelul in timp ce se joaca, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM este obiectivul perfect. Este o alegere practica, ieftina, iti faci treaba cu el, e excelent daca ai deja un RF si vrei mai mult de la un obiectiv clasic.

Cand fotografiezi in natura salbatica s-ar putea sa iti fie de folos si RF 600mm F11 IS STM, pentru ca are distante focale mai lungi si surprinde mai bine obiectele micute aflate la distante mari.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM are design compact, zoom convenabil, un mod de tinere in mana, in timpul folosirii, la fel de convenabil si de confortabil, eficient, asa ca modelul de fata ramane o alternativa mult mai buna decat alte teleobiective de pe piata, ceva mai scumpe, dar din aceeasi gama de pret. Da-i o sansa si nu vei regreta nicio secunda daca nu ai un buget prea mare pentru astfel de accesorii foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.