Carol Popp de Szathmáry, fotograful roman atras de razboi si de potentialul sau fotografic
Am ajuns sa vorbim despre fotografi celebri din toata lumea, sa apreciem fotografiile unor anonimi pe retele de socializare sau sa ne uitam cu admiratie catre fotografia unor straini. Nu ne gandim insa ca avem si noi fotografi extrem de buni, care au ramas in istorie si pe care i-am uitat. Unul dintre ei este Carol Popp de Szathmáry. Un om pentru care fotografia si aparatul de fotografiat au insemnat totul. Un fotograf care nu s-a temut sa infrunte pericolul pentru un set de fotografii unice, care ii aduceau implinirea…
Cluj-Napoca a fost locul din care a pornit povestea celui mai important si mai respectat fotograf roman, Carol Popp de Szathmáry. Nascut in 1812, Carol Popp de Szathmáry a avut un tata iubitor, un mic nobil, fara mosie, pastor la Colegiul Reformat din Cluj-Napoca. Tatal sau ar fi vrut ca baiatul sa fie si el cleric, insa acesta va renunta pe parcursul vietii la tot ce tine de sfera clerica si se va dedica unor domenii diametral opuse.
Carol Popp studiaza la Viena, devine absolvent al unei facultati de drept si incearca a profeseze meseria sa la Sibiu, in calitate de functionar. In ca de mic, Carol avea o inclinatie catre poezie, o publica de cand era la scoala, spre arta. In toate calatoriile sale ca tanar si ca adult prin tara si strainatate face lucrari fotografice, dar si dagherotipii, primele fiind in 1843, si talbotipii dupa unii cercetatori care au incercat sa afle mai multe despre viata si opera sa. Prima sa fotografie a fost realizata dupa ce s-a intors de la Viena si Budapesta, perioada in care era si revolutie, era vorba despre o calotipie.
In 1843 il gasim pe Carol Popp la Bucuresti, unde are si un atelier foto, un atelier modern cum rar vedeai in Europa acelor vremuri. Cand incepe Razboiul din Crimeea pleaca pe front cu tot echipamentul sau profesionist ca sa faca fotografii. Voia doar sa fie acolo si sa fotografieze, nu era in cautarea senzationalului. Practic inceputul meseriei sale de fotograf a fost pe front, in plin razboi. Era sa moara din cauza artileriei turcesti, care i-ar fi vizat furgonul folosit la deplasare. Dar turcii au ratat si a reusit sa scape cu viata.
Carol Popp devine un fotograf de razboi, iar tot ce se intampla in fata obiectivului sau urma sa devina fotografie istorica foarte importanta pentru oricine dorea sa stie cum era atmosfera de pe front. A fost de altfel primul fotograf de razboi din lume si primul fotograf din Romania care a documentat un eveniment de o asemenea amploare. Albumul cu peste 200 de fotografii de razboi a fost premiat de-a lungul anilor si Carol Popp a primit distinctii de la mai toate personalitatile importante ale epocii.
Spre deosebire de alti fotografi de razboi, Carol Popp a surprins de fiecare data umanitatea razboiului si o parte mai usor de digerat, adresata in special civililor si celor care se ocupau de istoria unui eveniment foarte greu de inteles pentru multi, Razboiul Crimeii. Cu alte cuvinte, Carol Popp a reusit sa redea in toate fotografiile de razboi partea plina a paharului, realitatea placuta, aspecte interesante de pe un front care parea altfel decat era in realitate in pozele sale.
Si pentru ca i-a placut atat de mult pe front, a plecat iarasi pe front odata ce s-a declansat Razboiul de Independenta.
In curand il vom gasi pe Carol Popp de Szathmáry in rolul de fotograf oficial al regelui Carol I, toate pozele din razboi au fost publicate si ele in reviste diverse, importante, astfel incat fotografia sa ajungea sa fie cunoscuta la nivel national si international.
In loc sa stea in atelierul sau unde nu putea face prea multe, Carol Popp a ales frontul, acolo unde realitatea era bruta, fotografia realizata acolo era pura, reflecta fix ce se intampla in fata obiectivului, fara retusuri si fara niciun fel de adaosuri artficiale.
Personalitatea sa si fotografiile sale de razboi au ramas pentru totdeauna in istorie si in amintirea celor care l-au cunoscut pe Carol Popp si care i-au cunoscut opera, fotografiile sale.
In epoca moderna, Carol Popp este apreciat in continuare, a avut si un film documentar dedicat, „Martorul”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei. Si daca nu stiai, Ziua Artei Fotografice in Romania este pe 11 ianuarie an de an, in aceeasi zi in care se nastea Carol Popp de Szathmáry, fotograful roman pentru care fotografia de razboi a fost adevarata arta.