Ansel Easton Adams, geniul fotografiei de peisaj

Fotografia de peisaj nu a fost niciodata mai interesanta ca in pozele lui Ansel Easton Adams

Ansel Easton Adams este pentru multi un artist complet. Desi este fotograf american, profesor al fotografiei artistice si autor renumit, Adams poate fi comparat fara sa gresim cu un pictor. Toate fotografiile sale de peisaj sunt exceptionale, par ca sunt pictate, iar instantaneele suprinse prin obiectivul aparatului sau foto sunt de o frumusete impresionanta.

Fotografia sa alb-negru cu peisaje din toata America a ramas una dintre cele mai bune reprezentari in alb si negru a realitatii. Cu sistemul sau unicat Zone System, Adams a inovat in materie de control al vizualizarii si al expunerii pentru o fotografie ce reda starea si atmosfera dorita cu acuratete cat mai mare. Povestea sa de viata este impresionanta, dincolo de toate aceste realizari…

Ansel Easton Adams se naste in februarie 1902 in San Francisco, California. Familia sa a plecat din Irlanda la inceputul anilor 1970 si s-a stabilit in New England. Bunicul sau l-a invatat pe tatal sau sa munceasca din greu si au avut si un business de familie. Aceeasi dorinta de a munci si de a obtine rezultate a fost transmisa si copilului, lui Ansel. In copilarie, micutul Adams a trait unul dintre cele mai dramatice si mai traumatizante evenimente din istoria recenta, cutremurul din San Francisco, din 1906. Si-a spart nasul de un gard al gradinii si de atunci a capatat o frica de orice fel de fenomene extreme. Era hiperactiv, nu avea prieteni multi, a fost dat afara de la multe scoli din cauza comportamentului sau destul de ciudat si reactiilor dure.

Cu toate astea, stia sa cante la pian, o pasiune mai veche care a ramas cu el si in anii ce au urmat, in adolescenta.

Intr-o excursie la Parcul National Yosemite a inceput sa fotografieze, mai bine spus sa incerce sa fotografieze peisajele de acolo. A invatat rapid din secretele camerei intunecate si a mers la un club al pasionatilor de fotografie. Si-a vandut primele opere fotografice in Valea Yosemite studioul Best.

Mai tarziu se casatoreste cu Virginia best, fata proprietarului studiolui Best. Din 1935 primeste studioul si incepe sa il foloseasca pentru el, ca sa lucreze, acesta devenind mai tarziu Ansel Adams Gallery.

Intre 1929-1949 a fost cea mai importanta perioada din cariera sa de fotograf. A avut primul portofoliu de fotografii, a inceput sa fotografieze orice, de la detalii din natura la zone industriale, de productie, peisaje de mari dimensiuni. A publicat multe materiale despre fotografie si carti, a continua a surprinda viata din tabere, realizand o serie speciala de fotografii in acest sens.

O fotografie celebra care i-a adus faima globala a fost cea a unei luni care se ridica deasupra unui sat cu doar o saptamana inaintea atacului de la Pearl Harbor, 1941. Operele sale deosebite au fost expuse in nenumarate muzee, a primit si multe premii de-a lungul vietii.

Anul 1932 este unul extrem de important pentru Adams. El fondeaza alaturi de alti fotografi Grupul f/64, acest grup propunandu-si realizarea unor fotografii „pure”. Opt ani traieste in New York, il intalneste si pe Alfred Stieglitz, are si prima expozitie personala la New York in 1933, la Galeria Dephic.

Muncea mult pe atunci, chiar si 18 ore pe zi, avea saptamani in care nu se oprea din munca. Ca sa isi revina totusi revenea in San Francisco sau in Yosemite, racea, avea gripa si asa mai sta si in pat. Bea mult si nu se ingrijea mai deloc.

In 1940 ajunge in sfarsit sa fondeze departamentul de fotografie din cadrul Muzeului de Arta Moderna din New York, primul de acest fel gazduit de un muzeu.

Dupa decesul sau, aprilie 1984, pe fondul unui atac de cord agravat de cancer, drepturile de publicare au fost detinute de Trustul Drepturile de Publicare Ansel Adams. Un varf care atinge 3.580 m din Sierra Nevada ii poarta numele, Muntele Ansel Adams, arhiva de negative si printuri, scrieri se afla in siguranta la Centrul Fotografiei Creative John P. Schaefer al Universitatii Arizona. O mica parte din toate lucrarile de la Clubul Sierra, unde activase in tinerete, se afla la Biblioteca Bancroft a Universitatii California.

Biografia sa a fost finalizata de Marz Street Alinder, editorul sau, pentru ca nu a fost terminata la moartea acestuia. In total, Adams are publicate opt portofolii complete cu fotografii originale, dar si 24 de carti cu numele sau pe ele in calitate de autor si artist. Pentru fotografiile sale de peisaj si pentru toata contributia adusa istoriei fotografiei, Adams este recunoscut la nivel mondial drept “parintele” fotografiei de peisaj si este amintit ori de cate ori se discuta despre acest tip de fotografie foarte greu de realizat in orice conditii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.