Anna-Lou Leibovitz, fotograful pentru care fotografia de portret nu a avut niciun secret

Un fotograf profesionist si pasionat de fotografie va sti sa puna in valoare portretele.

Fotografia de portret nu e pentru oricine. Doar fotografii profesionisti si dedicati fotografiei, cu experienta pot sa obtina cele mai interesante si mai intrigante portrete. Anna-Lou Leibovitz a fost unul dintre acesti fotografi.

Ea a reusit de-a lungul carierei sale lungi sa fotografieze multe celebritati in cele mai inedite ipostaze intime, are deja multe portrete celebre cunoscute la nivel mondial, este o “Legenda Vie” si prima femeie care a avut o expozitie la National Portrait Gallery, Washington.

Anna-Lou Leibovitz s-a nascut in Connecticut, in octombrie 1949, al treilea copil din cei sase ai familiei formate din Marilyn Edith si Samuel Leibovitz. Tatal, locotenent colonel in Fortele Aeriene SUA, mama instructor de dans modern, au fost doi parinti care un insuflat micutei Anna-Lou Leibovitz dragostea pentru arta si pentru cultura.

Familia s-a tot mutat in functie de locul in care avea jobul tatal, fetita fotografia cam tot ce vedea in jur, cu prima sa fotografie facuta in Filipine, in timpul Razboiului din Vietnam. Dansul, pictura, muzica, toate ii-au purtat pasii spre cultura sub indrumarea mamei.

A urmat cursurile Northwood High School din Silver Spring, Maryland, a inceput sa compuna si sa scrie muzica, apoi a ajuns si la San Francisco Art Institute unde a studiat pictura gandindu-se ca va deveni profesor de arte. Dar mai tarziu, pornind de la un banal workshop de fotografie, a decis sa se duca spre fotografie.

Viitoarele sale fotografii au fost inspirate de munca celebrilor fotografi Robert Frank si Henri Cartier-Bresson. Desi a avut mai multe locuri de munca, si-a pastrat vie pasiunea pentru fotografie, a lucrat si intr-un kibutz, in Amir, Israel, pentru cateva luni in anul 1969.

Camera sa de fotografiat in calitate de fotograf profesionist a fost vreme de multi ani Mamiya RZ67, dar a mai testat si alte camere precum Hasselblad 500 C/M, Minolta SRT-101, Nikon D810 sau Canon 5D Mark II si Hasselblad H5D.

Intoarsa in SUA in 1970, Anna-Lou Leibovitz a inceput cariera de fotograf facand parte din redactia revistei Rolling Stone. Din 1973 e fotograf sef de departament dupa ce e pusa in functie de Jann Wenner, la revista Rolling Stone. 10 ani va sta acolo si va invata enorm despre fotografie. A facut o multime de fotografii cu celebritati si a pozitionat revista in topul celor mai bune de pe nisa dedicata fotografiei de calitate, profesioniste.

Cat timp a fost la revista a invatat ca poate lucra si pentru numeroase reviste si sa faca fotografii si pentru ea si pentru familie, sa aiba poate afacerea sa. In 1971 i-a fotografiat pe cei de la Rolling Stones, la fel si anul urmator, a fost fotograful pentru turneul formatiei Tour of the Americas ’75. Fotografia favorita din tot turneul a fost cea in care era Mick Jagger intr-un lift.

Anna-Lou Leibovitz l-a fotografiat si pe John Lennon si Yoko Ono cu cateva ore inainte de uciderea lui Lennon pe 8 decembrie 1980. La cateva zile dupa tragedie revista Rolling Stone a facut publica si aceasta ultima fotografie cu starul in viata.

Anna-Lou Leibovitz s-a folosit de un stil nou de folosire a luminii in fotografie, au fost adaugate culori puternice si asa a ajuns sa lucreze si cu revista Vanity Fair in 1983. A fotografiat multe celebritati ca parte a unei campanii de promovare pentru American Express, castigand premiul Clio in 1987.

In 1991, Leibovitz a avut si o expozitie la Galeria National Portrait, fiind prima femeie care a expus acolo fotografii personale. In acelasi an a obtinut distinctia de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres de la autoritatile franceze. Din 1998 a lucrat pentru Vogue in mod regulat.

In 2007 a avut loc o retrospectiva a muncii de-o viata a fotografului Anna-Lou Leibovitz la Brooklyn Museum, bazata pe cartea Annie Leibovitz: A Photographer’s Life, 1990–2005. Expozitia a inclus fotografii ale celebritatilor si fotografii de familie. Au fost expuse si trei fotografii ale Reginei Marii Britanii, Elizabeth II.

Tot in 2007, Walt Disney Company a angajat-o pentru o serie de fotografii pentru celebritatile din Walt Disney Parks si pentru Resorts “Year of a Million Dreams”, o campanie de succes. In 2011 a fost nomilazata la Asia Pacific Photographer of the Year, in 2014 a fotografiat personalitati precum Kim Kardashian, Kanye West, impreuna cu fiicele lor pentru un articol din Vanity Fair. Din 2017 exista cursuri on-line de fotografie “Annie Leibovitz Teaches Photography”, in 2016 a fost fotograful principal al calendarului Pirelli.

Anna-Lou Leibovitz are trei fete, doua dintre ele fiind gemene nascute din mama surogat. Ea a avut o relatie apropiata cu scriitorul si eseistul Susan Sontag pana la decesul sau survenit in 2004…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.