Panasonic Lumix DC-S5, „bestia” care poate filma in 10-bit 4K si ofera cadre superbe de 24MP

Cea mai buna camera foto o gasesti daca te documentezi cu atentie.
Panasonic este printre putinele branduri de pe piata camerelor foto care isi propune mereu sa impresioneze si chiar reuseste. Prima generatie Lumix DC-S1 full-frame mirrorless a cucerit atat prin marime, cat si prin design, pret, si pozitionarea pe piata cu un pret de pornire de 2.500 dolari. Pentru cei care sunt in cautarea unei camere foto entry-level Lumix DC-S5 este o alegere excelenta, avand un pret de aproape 2.000 de dolari. In loc sa mai „taie” din caracteristicile de top ale seriei, S5 are o filmare mult mai buna, autofocus mai bun. De ce merita sa il cumperi si ti-l recomandam? Afla totul despre Panasonic Lumix DC-S5 in continuare.
La capitolul design, Lumix S5 are unul care nu te da pe spate, l-ai mai vazut si la alte camere foto mirrorless full-frame. Cu 3.8×5.2×3.2 inch HWD si corp negru, S5 este ceva mai micut decat S1 si S1R, dar greutatea e destul de mare, 0.725 kg. La camera se poate atasa un obiectiv, mic sau mare, nu conteaza, e usor de tinut in mana, are protectie la praf, umiditate, stropire, rezista pe orice fel de vreme si te ajuta sa faci cele mai tari fotografii. Daca vrei si un kit obiective pentru camera mai dai 300 de dolari pentru Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 zoom. Se poate folosi lejer pentru vlogging, travel, pentru interioare.
S5-ul e compatibil cu obiective cu montaj in forma de el, de la Leica, Sigma, Panasonic. Obiectivele cu autofocus permit acoperirea unor distante focale de 14-400mmm, iar daca vrei mai mult cumperi teleconvertoare care extind capacitatile Sigma 100-400mm pana la 800mm.
Cat despre controlul functiilor camerei, e foarte simplu odata ce ai cumparat un S5. Totul e la indemana, e usor de manevrat, ai control total asupra expunerii, poti sa comuti intre modul drive, focus, ai si buton AF-ON, asa ca poti fotografia orice cu usurinta.
In afara de butoane si controale speciale pentru diverse functii ai si interfaca on-screen smart, care se activeaza cu ajutorul butonului Q. Prin touch sau atingere manuala ai acces la alte cateva optiuni, functii, totul complet personalizabil. Poti sa folosesti ecranul LCD cum doresti, poate fi pus in toate pozitiile posibile. Un senzor pentru ochi poate sa comute usor intre el si EVF-ul eye-level in mod automat. Daca folosesti EVF full-time se poate inchide ecranul din spate. Tehnologia sa e OLED cu 2.4 milioane de puncte de rezolutie, cu 0.74x marire. Refresh rate-ul e de 60fps pana la 120fps, asta daca ai obiecte in miscare de fotografiat.
Panasonic Lumix DC-S5 are baterie, acumulator reincarcabil, poti face 440 de fotografii cu LCD si 470 cu EVF. Daca folosesti modul Power Saver poti face pana la 1.500 de fotografii cu o incarcare totala a acumulatorului. Si vestea si mai buna este ca S5-ul se incarca via USB-C.
La capitolul conectivitate si porturi aveam un micro HDMI, care poate „scoate” un semnal 10-biti 4:2:2 pentru monitor, recorder extern, jack de 3.5mm pentru casti si microfon, mufe separate. Avem si doua sloturi pentru carduri de memorie, cu suport SDXC la viteze UHS-II. Nu avem insa flash, dar se poate monta usor unul extern. Conectivitatea wireless e excelenta, ai Bluetooth si Wi-Fi. Camera foto se conecteaza rapid al aplicatia Lumix Sync pentru transfer wireless si comanda de la distanta.
Camera foto Lumix S5 are sistem de autofocus cu detectare a constrastului, DFD imbunatatit ca sa vezi mai bine pe Viewfinder, recunoaste imediat subiectii, poti sa faci fotografii mai usor pentru ca va recunoaste fete, ochi, subiectii. Plus ca ai feedback in timp real, vizual, ca sa stii cum sa ajustezi camera pentru un focus cat mai bun.
Subiectii sunt urmariti usor, dar ai limita la 6fps, ceea ce permite un focus excelent. S-ar putea sa nu se descurce atat de bine cu subiecti care se misca rapid, la meciuri, la alte sporturi.
Focusul fix permite un 7fps la rezolutie full, 18MP JPG Mode pentru fotografii 6K la 30fps. Daca ai card de memorie cu viteze mari poti salva instant continuu fotografii JPG. Daca ai fotografii 7fps Raw poti sa faci 45 pana cand lucrurile incep sa devina prea lente.
Calitatea imaginii este surprinzator de buna, ai un senzor BSI 24MP, exista si un stabilizator pe cinci axe. Nu ai blur, chiar daca ai viteze mari ale obturatorului, ai si mod 96MP multi-shot capture. ISO-ul e usor de setat, ai de la ISO100 pana la ISO 204800. La ISO6400 ai imagini foarte clare. Dar la 12800 mai scade din claritate. Pierzi calitatea imaginii daca te avanti la 204800 ISO, apare si „zgomotul” in fotografia finala, neprocesata.
Fotografii profesionisti vor aprecia S5-ul de la Panasonic pentru filmarea excelenta. Ai calitate 10-bit, 60fps la 4K, ce mai vrei? Ai si mai multe stiluri, color standard, alb, negru, profil low contrast V-log. Se poate inregistra in mod off-speed, slow/fast motion. Cu un update se va ajunge la inregistrare 5.9K ProRes Raw cu Atomos Ninja V.
Daca iti cumperi prima ta camera foto full-frame, Panasonic Lumix DC-S5 este cu siguranta o varianta extrem de buna. Este special gandit pentru fotografi, cameramani de ocazie sau profesionisti si pentru toti cei care vor un full-frame mirrorless cu pret bun si caracteristici de top de la un brand puternic si recunoscut pe piata, Panasonic. Analizeaza cu atentie detaliile si vei vedea ca urmatorul tau aparat foto profesionist merita sa fie un Lumix DC-S5. Chiar vei avea ce sa faci cu el in orice scenariu si in orice situatie, oriunde te-ai afla.