Venus Optics a dezvoltat si lansat pe piata seria de obiective anamorfice Venus Optics Laowa Proteus 2x

Obiectivele anamorfice iti permit sa obtii fotografii "cinematografice" excelente.

Cand te gandesti la filmari in cinematografice, filmari profesioniste si la calitatea imaginii te gandesti in primul rand la echipamentele pe care le vei utiliza. O influenta importanta asupra calitatii filmarilor si modului in care filmezi o are si obiectivul de la camera de filmat.

Astazi sunt o multime de tipuri si feluri de obiective pe piata, asa ca va fi foarte greu sa te opresti doar la un model profesional. Venus Optics s-a gandit inaintea ta la tot ce ai nevoie si a venit pe piata cu seria de obiective anamorfice doar pentru profesionisti Venus Optics Laowa Proteus 2x.

Obiectivele anamorfice sunt un tip aparte de obiective care afecteaza modul in care imaginile sunt proiectate pe senzorul camerelor. La obiectivele obisnuite, sferice, imaginile sunt proiectate pe senzor fara sa fie afectata caracteristica „aspect ratio” sau raportul de aspect, insa la obiectivele anamorfice versiunea imaginii proiectate e compresata in functie de cea mai lunga dimensiune.

Cat despre functia principala a unor astfel de obiective, aceasta este legata de marirea gamei de raporturi de aspect incadrate intr-un cadru de film standard. Capturarea mai consistenta in cadru este posibila cu ajutorul unui camp vizual mai larg, obtinut tocmai cu aceste obiective anamorfice. Vizualizarea pe ecran lat va fi mai simpla pentru ca se pastreaza integritatea raporturilor de imagine mereu. Se elimina, in acelasi timp, si orice fel de reflexii si focalizarea luminilor orizontale e mult imbunatatita.

In lumea digitala, obiectivele anamorfice au mai multe roluri. Senzorii digitali din prezent au raport de aspect mai mare decat filmul de 35mm, lentilele sferice si obiectivele sferice pot sa inregistreze imagini mai late fara sa le decupeze prea mult.

Dar cu obiectivele anamorfice se obtine un raport de aspect mai inalt, lateralele imaginii nu sunt utilizate, rezolutia orizontala e redusa. Ele vor imbunatati imaginea doar cand e nevoie de un raport de aspect mai inalt in raport cu ce poate sa capteze senzorul. Decuparea imaginii pe vertical va permite pastrarea mai multor pixeli daca s-a folosit obiectivul anamorfic.

Dintre efectele utilizarii obiectivelor amintim un bokeh oval, cu intinderea axei x si crearea unui cadru orizontal mai larg pentru cazul in care se fotografiaza scene diverse, flare orizontal, focalizare mai buna cand avem expunere la lumina vie, vom avea un flare lung din cauza elementelor cilindrice pozitive si negative.

Profunzimea campului vizual e afectata si ea. Se folosesc distante focale mai mari cu obiective anamorfice pentru a obtine acelasi unghi de vizualizare, efectul e unul cinematic in privinta profunzimii campului vizual surprins.

Exista doua tipuri de obiective anamorfice, cele „front-mounted” si cele „rear-mounted”. Cele tip „rear-monted” sunt cele mai populare, sunt folosite cu filme in care ai nevoie de o zona de filmare mai mare, profunzimea campului vizual va fi mai mare, se reduce apertura maxima disponibila, creste distanta focala efectiva.

Asadar, in practica, obiectivele anamorfice au lentile sferice obisnuite, la care se adauga o alta lentila sau set de lentile pentru efectul final. Elementele anamorfice adaugate opereaza la o distanta focala infinita, efectele sunt zero asupra lentilelor de baza sferice, dar apare in continuare distorsionarea campului vizual. Distorsiunea vazuta este de fapt compresie orizontala se va corecta daca se proiecteaza filmul, asa ca alta lentila, alt obiectiv va fi folosit pentru a corecta acest neajuns.

Venus Optics a lansat de curand gama Proteus pentru profesionistii din industria cinematografiei, obiective anamorfice cu raport de aspect 2x constant pentru senzorii Super35. Seria de obiective anamorfice Venus Optics Laowa Proteus 2x include deja obiective de 35mm, 45mm, 60 mm sau chiar 85mm, toate cu apertura universala T2.

Designul optic e optimizat special pentru a permite obtinerea de filmari excelente chiar si de la distante foarte mici fata de subiecti. Efectele vor fi: bokeh eliptic „fin” si flare anamorfic in culori precum albastrau sau argintiu si chihlimbar.

Seria de obiective foloseste un design patentat deja tocmai pentru a livra imagini impecabile de calitate, moderne, pastrand un look vintage datorita caracteristicilor anamorfice. Raportul de aspect constant 2x va permite un look anamorfic clasic pe ecran lat, functionand foarte bine cu senzori 4:3 sau chiar 6:5, gasiti in camerele profesionale din cinematografice pentru imagini 2.66:1 si 2.4:1 intr-un final. Venus Optics pot folosi filmarile in intregime sau le pot decupa la 2.39:1 cu rezolutie fara pierderi majore.

Indiferent de distantele focale, raportul de aspect 2x e acelasi, forma relativa a obiectelor e mentinuta si se evita deformarile anamorfice tipice. Se mai schimba distanta de focalizare cand se schimba unghiul din care se filmeaza, dar schimbarile sunt subtile. Toate obiectivele sunt gandite doar pentru productii de top, unde ai nevoie de filmari pe care sa te bazezi.

Obiectivele de la Venus Optics au si mecanisme de ajustare pentru calibrare in cazul focusului cu probleme, se vor schimba distantele focale si mai simplu cu o rotita speciala fara a fi nevoie sa se ajusteze pozitionarea sistemului de modificare a parametrilor. Rotita pentru apertura si focus foloseste modul 0.8 si are un diametru extern de 114mm si un filet de filtru de 105mm.

Desi sunt facute pentru camere Super35, Laowa a dezvoltat o serie Proteus care merge si cu „expandorul” full-frame 1.4x, excelent pentru senzorii full-frame de la camerele unde calitatea imaginii si claritatea sunt mentinute in cel mai placut mod.

Obiectivele anamorfice moderne Venus Optics Laowa Proteus 2x se pot cumpara in prezent de la preturi de aproape 5.000 dolari fiecare, doua seturi de obiective pot fi cumparate pentru 9.499 dolari. Da, preturile par mari, dar cand ai nevoie de echipamente profesionale si de filmari perfecte merita sa investesti in astfel de obiective de top de la cei mai buni producatori de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.