Un smartphone cu o camera 3D e in pregatire si va veni de la Huawei
Daca in trecut vedeam camere foto-video perforante doar in mana profesionistilor si prin filme, prin centre speciale de prezentare, astazi am ajuns sa le avem in mana indiferent ca suntem amatori sau profesionist. Camerele obisnuite 2D nu mai sunt de mult preocuparea marilor producatori. Ei s-au orientat mai nou spre camerele 3D, mult mai ofertante si mai interesante pentru toate categoriile de public. Huawei a facut un pas inainte, foarte important, si are deja o idee despre cum ar arata o camera 3D si pe telefoanele smart atat de cautate si de apreciate. Despre ce e vorba si ce inseamna camera 3D pe un telefon smart modern vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Camerele 3D nu sunt o noutate. Poate sunt o noutate pentru telefoanele smart, dar camerele foto obisnuite mai sunt si pot fotografia 3D fara probleme. O camera 3D creeaza o profunzime in imaginile 3D stereoscopice. Sunt trei elemente importante care ajuta la realizarea unei fotografii 3D: elementul din iamgine care apare mai aproape de privitor, elementul care apara mai departe de privitor si zona default, ecranul. La post-productie, cu cat un element are divergenta mai mare, cu atat va aparea mai aproape de audienta care priveste fotografia.
Ca sa poti spune ca ai imagini stereoscopice ai nevoie de obiective care sa converteasca imaginile in 3D sau sa ai doua camere foto una langa alta, perfect aliniate. Plus ca trebuie sa ai acelasi framing la ambele camere. Suprapunand imaginile in post-productie si manipuland imaginea ca imagine analitica se poate obtine un video sau o imagine 3D stereoscopica.
Cele mai bune camere foto 3D din prezent sunt Fujifilm FinePix Real 3D W3, Sony Alpha SLT- A55, Panasonic Lumix DMC-TZ20. Si daca ai crezut ca aceasta e limita producatorilor si poti sa iti cumperi o camera destul de mare ca sa ai si fotografii 3D sau chiar filmari 3D ar trebui sa mai astepti putin. De ce? Pentru ca gigantul Huawei are deja un as in maneca sa si e tot mai aproape de o realizare foarte importanta pe piata telefoanelor mobile smart.
Huawei merge pe urma marilor producatori de camere si are deja un patent pentru un sistem neobisnuit pentru camera foto de la un smartphone. Modulul multibloc este sub forma unui inel, in toate colturile sale sunt componente optime cu senzori de imagine. La baza se afla un dual flash LED, in centrul inelului camerei e un display color rotund. El indeplineste functia de viewfinder in timpul fotografierii sau in timpul filmarilor.
Sistemul realizeaza o scanare 3D a fetei utilizatorului ca sa isi dea seama de structura pielii. Informatii legate de conditia porilor, tonul pielii, roseata, acnee, riduri, zonele negre din jurul ochilor, toate sunt colectate spre procesare. Softul analizeaza apoi toate datele si face recomandari pentru imbunatatirea conditiei, redarii pielii fetei. Momentan exista dezvoltari doar in laboratoarele Huawei si compania nu a dezvaluit daca va aparea si pe piata telefonul smart cu o camera 3D reala. E posibil sa vedem noile camere 3D in generatiile din viitor ale Huawei Mate X pliabil, adica in 12-16 luni cel mult, daca totul merge bine si ideea se dovedeste a fi de succes. Trebuie doar sa ai rabdare si sa urmaresti cu atentie toate anunturile companiei.
Revenind la camerele 3D, ele permit perceptia imaginilor in trei dimensiuni, la fel cum percepe orice imagine din fata noastra, din realitate, si ochiul uman. Unele camere folosesc doua sau mai multe lentile ca sa inregistreze multiple perspective, altele folosesc obiective speciale care schimba pozitia lentilelor. Combinarea a doua perspective duce la aparitia profunzimii intr-o imagine statica sau in miscare.
Efectul obtinut si sperat odata ce avem camere 3D si pe telefoanele smart este cel de realism dus la extrem. Practic esti tentat sa spui ca e reala fotografia si ce e in ea si ai putea sa iti doresti sa atingi obiectul, elementul din fotografie crezand ca e real.
Camera 3D a fost inventata de un anume Chris Condon, director de filmare si regizor, care a fondat StereoVision si a inventat cateva lentile 3D pentru camere. Impreuna cu Allan Silliphant, in 1969, a obtinut un patent pentru primele lentile pentru camera 3D singura Motion Picture.
In 1972 a obtinut un patent special pentru lentile 3D pentru camera widescreen pentru camerele foto moderne de 35 mm si 70 mm tip reflex motion. Lentilele sale StereoVisionUSA 3D au fost folosite in zeci de filme pana acum. De obicei, imaginile 3D din prezent vor avea nevoie de ochelari speciali cu lentile de culoare rosu si cyan pentru a se putea observa materialele in mod corect. Ramane de vazut in ce directie vor mai evolua lucrurile, dar un lucru e cert: viitorul ne rezerva surprize mari, de al Inteligenta Artificiala la Realitate Virtuala incorporata in telefoane, pana la imagini 3D si filmari 3D, holograme si proiectii de tot felul pentru o experienta totala de fiecare data cand pui mana pe telefonul smart.