Trenduri in fotografie de urmarit in 2023

In 2023 fotografii profesionisti si amatori se vor depasi pe ei insisi si tehnologia ii va ajuta sa obtina cele mai tari fotografii.

Anul 2022 a fost unul spectaculos pentru lumea fotografiei si pentru industria din jurul fotografiei. Am avut multe lansari de echipamente de top, multe accesorii si aparate foto interesante, obiective. Ce va urma in 2023? Nu stim inca, ramane sa traim si sa vedem. Dar ne putem da seama ca va fi un an la fel de bun dupa trendurile care se prefigureaza deja la orizont. 

Pentru 2023 asteptarile din industria fotografiei sunt mari. Si asta pentru ca trendurile care au dominat 2022 vor fi si mai evidente in 2023 si vor aduce si mai aproape de perfectiune orice fel de sedinta foto. Inspirate in mare parte din fotografia de film si din filme, trendurile din 2023 vor readuce in atentie perfectiunea din alta perspectiva. Iata in continuare cele mai importante coordonate ale trendurilor lui 2023 in fotografia moderna.

Filmarea unui film cu o camera foto. Fotografia de film a revenit in atentie in ultimul timp. Si va fi la moda si in trend si in 2023. Nu e mereu o varianta practica pentru fotograful profesionist, dar multi fotografi care sunt in continuare interesati de film vor face si fotografii digitale. Vei putea sa ai si caracteristicile tehnice ale filmului aduse in fotografia digitala cu ajutor de la softuri specializate si de la camere foto profesionale.

Da, se vor putea realiza filme chiar si cu niste camere pentru fotografiere, dar asta nu inseamna ca nu vei putea sa folosesti in continuare aparatele pentru fotografiat cele mai tari locuri si portrete. Cu mult curaj si multa ambitie ai putea sa inveti sa combini filmarile in 4K cu un telefon sau cu o camera profesionala cu fotografierea la rezolutii mari pentru a avea la final cele mai bune materiale din portofoliul tau.

Fotografia cu flash. Fotografiile bine luminate, cu ajutorul unui flash de calitate sau blit, cum era pe vremuri, au fost la moda si vor ramane in trend si in 2023. Unii fotografi folosesc flash doar cand sunt probleme cu lumina, altii se folosesc de acest flash pentru a aduce putin dramatism in poze. Trendul cu flash la fotografiere este o reminiscenta de la fotografia instant si polaroid, oferind mereu un aspect retro, de film pentru fotografiile realizate. Se poate vedea foarte bine acest trend si va fi de urmarit in 2023 in fotografia de portret si lifestyle.

Fotografia cu „neon” de noapte. Cand ai surse de lumina limitate te poti folosi in mod creativ de orice fel de lumina ca sa ai fotografii excelente. Fotografiile cu lumina neon de noapte aduc putin aminte de filmul CineStill si aspectul atipic al pozelor. Va fi de urmarit acest trend in fotografiile stradale, in fotografiile de interior, de eveniment, la concerte, in cluburi. Efectele obtinute cu o fotografie care are o astfel de lumina sunt cu atat mai interesante cu cat ai si diferite nuante ale culorilor din sursele de lumina, chiar daca discutam despre o lumina neon.

Fotografia „in miscare” cu efecte de blur. Fotografia blurata a fost la moda in 2022 si va fi in trend in 2023 cu siguranta. Se foloseste de cele mai multe ori pentru a evidentia un obiect in miscare intr-un cadru fix, trafic sau apa care curge. Sau poate fi folosita pentru a fotografia un subiect care nu se misca in poza, dar in realitate se misca, tot ce are in jur e blurat. E ceea ce se numeste in termeni tehnici fotografie cu expunere prelungita.

Recent tot mai multi fotografi profesionisti au inceput sa fotografieze lucruri, subiecti cu efecte de blur in miscare. Fotografia blurata ofera o senzatie de miscare cand e privita, un vibe autentic, onest. Este o abordare creativa pentru un portret traditional. La fotografia de nunta efectul de blur este la moda si se va pastra si in 2023.

Fotografiile artistice cu astfel de efecte vor complementa perfect imaginile cu focus bun si vor spune o poveste intr-o maniera originala. Fotografii de film creeaza imagini cu efect de blur intentionat de multa vreme, asa ca nu e o noutate modalitatea de fotografiere pe care multi au descoperit-o recent.

Fotografia in alb si negru. Fotografia alb-negru nu a fost niciodata uitata. Dar a revenit si s-a reinventat de mai multe ori. Iar in 2023 e in trend si va fi la moda peste tot, indiferent ce fel de fotografii vei face si ce fel de proiecte vei avea de pus in practica. O fotografie in alb si negru iti va aduce mai multa autenticitate si vei avea de fiecare data cele mai bune si mai interesante fotografii. Multa vreme chiar si fotografii profesionisti s-au temut sa posteze fotografii in alb-negru pe retelele de socializare pentru ca nu pareau sa fie atat de atragatoare.

La fotografiile color se reactiona mai bine decat la cele alb-negru si algoritmul le prefera pe cele color. Astazi nu ne mai pasa de algoritmi si de ce crede reteaua de socializare, ci de ce vor sa vada clientii si urmaritorii nostri si ce ne arata creativitatea si poate curajul.

Acest trend este inspirat din fotografia in alb si negru de film, fotografiile color pot deveni alb-negru foarte usor daca se doreste, sunt softuri in care se pot aplica filtre si se poate edita orice fel de poza in doar cateva secunde.

Fotografii neprelucrate, autentice, reale. De cativa ani s-a observat un trend al revenirii la autenticitate, fara prea multe efecte si filtre, prelucrari. Oamenii si fotografii profesionisti sunt mai interesati acum de partajarea unor fotografii realiste, originale, neprelucrate deloc. Se doreste surprinderea emotiei in stare pura, fara niciun fel de artificii. Si in acest caz, trendul este inspirat tot din lumea filmului. O fotografie neprelucrata, reala, autentica va valora mai mult decat una cu efecte multe si filtre, in care perfectiunea e cuvantul de ordine si artificialul iese prea mult in evidenta.

Fotografia experimentala. Este cel mai interesant trend din 2023. Se vor folosi tehnici unice si neasteptate pentru a avea o fotografie care nu reflecta in mod neaparat realitatea pe care o vedem prin obiectiv. Se va baza pe interpretari artistice si vor fi scoase in evidenta expunerea dubla, fotografia suprarealista, fotografia film expirat. Tehnicile se pot aplica dupa fotografiere sau cat timp fotografiezi. Rezultatul este artistic, unic, inspirat din vise, ireal. Cu mult timp inainte de fotografiile digitale s-a experimentat, asa ca noul trend care face furori de ceva ani nu e nici in acest caz o noutate.

1 thought on “Trenduri in fotografie de urmarit in 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.