Primele Macro Cine Obiective cu raport de reproducere 2x sunt pe piata si sunt produse de Venus Optics

Zoom-ul la obiectivele foto este mai important decat crezi. Cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Pentru fotografii macro sau pentru cele in care ai nevoie de cadre foarte apropiate ca sa surprinzi o altfel de realitate vei avea nevoie de obiective puternice profesionale pentru aparatul tau. Aceste obiective trebuie sa aiba o caracteristica esentiala ca sa te ajute cu adevarat: raportul de reproducere cat mai mare.

Cu cat mai mare raportul, cu atat vei putea sa te joci cu subiectii din fata ta si cu detaliile in incercarea de a fotografia sau filma asa cum nu ai facut-o niciodata pana acum. Venus Optics a inteles nevoia fotografilor profesionisti si a venit pe piata cu doua obiective cu raport de reproducere urias pentru portrete si fotografii macro de calitate superioara.

Raportul de reproducere sau marirea nu este altceva decat o proprietate a obiectivelor foto care descrie cat de aproape ai avut focusul. Raportul dintre marimea obiectului proiectat pe senzorul camerei foto versus marimea din lumea reala ar descrie cel mai bine aceasta proprietate. Un exemplu de raport de reproducere sau de marire este 1:2.

Ca sa intelegem mai bine ce e cu acest raport de reproducere trebuie sa ne gandim la fotografiile macro in care obiectul nostru are o proiecte pe senzorul camerei de 1 inch. Daca in realitate acesta ajunge la 2 inch, raportul devine 1:2 sau in sistem zecimal avem 0.5x.

Un caz aparte apare atunci cand obiectul are aceeasi marime si la proiectia pe senzorul camerei foto si in realitate. Atunci discutam despre raport 1:1 sau 1x. Este standardul pentru fotografia macro, distanta de focalizarea cea mai apropiata fiind chiar acest raport 1:1.

Cu cat ai focus mai mare, cu atat vei avea si raportul mai mare. Doar cateva obiective reusesc sa treaca de raportul 1:1, de pilda Canon MP-E 65mm f/2.8 ajunge la raport 5:1-se fotografiaza doar cu ajutorul functiei macro si atat.

Venus Optics a anuntat lansare a doua noi obiective macro cinema, the Laowa 65mm T2.9 2X Macro APO Cine si Laowa 100mm T2.9 2X Macro APO Cine, de altfel primele obiective cinema cu raport de reproducere 2x. Compania sustine ca acest nivel al raportului de reproducere se gaseste rar in cazul camerelor de pe piata si va oferi celor pasionati de cinamatografie si filmari cinematografice mai multa flexibilitate in cazul in care se doreste fotografierea subiectilor de la distante diferite. Cand ajungi sa filmezi, folosesti obiectivu la 2x macro, obiectivul de 65mm poate sa focalizeze pana la 17 cm, cel de 100mm are o distanta minima a obiectului de 24.7 inch. Focalizarea se poate face la infinit practic, asa ca Venus Optics sustine ca obiectivele sale poti fi folosite foarte bine si pentru portrete.

Obiectivul 65mm T2.9 2X Macro APO Cine este gandit pentru camere Super35 si este disponibil pentru modele de tipul Fujifilm X, Sony E, Nikon Z,  sau Canon cu monturi EF-M.

Obiectivul de 100mm T2.9 2X Macro APO Cine a fost gandit insa pentru camere full-frame si este disponibil pentru Canon EF, L, Sony E, , Canon RF, si Leica L. In timp ce unul suporta Super35, ambele au apertura maxima T2.9 ce permite o adancime mai mica a campului vizual surprins si o performanta excelenta in lumina slaba. Ambele obiective impart acelasi filet de filtru frontal 77mm. Inelul pentru focus si inelul de apertura sunt echipate cu un dispozitiv special pentru inelele camerelor pentru cinema.

Modelul de 65 mm are si o apertura a diafragmei cu noua lame, in vreme ce obiectivul de 100mm are 13 lame, ambele oferind un bokeh excelent si background defocusat optim potrivit firmei producatoare.

La toate acestea se mai adauga si un design apocromatic despre care Venus Optics sustine ca elimina aberatiile cromatice laterale si longitudinale si la post-productie nu va fi asa de greu de corectat ce mai trebuie pentru imagini perfecte. Compania a mai precizat ca obiectivele sale vor permite obtinerea de detalii uimitoare si de contrast de la centru spre colturi chiar si atunci cand se vor folosi cele mai late aperturi.

Obiectivul de 65mm T2.9 2X Macro APO Cine cantareste 550 grame, cel de 100 mm T2.9 2X Macro APO Cine cantareste 957 de grame, sunt destul de grele asadar. Laowa 65mm T2.9 2X Macro APO Cine se vinde cu preturi de la 600 dolari, iar Laowa 100mm T2.9 2X Macro APO are preturi de pornire de 1.000 de dolari. Cine le va achizitiona va primi si huse rigide de protectie de cea mai buna calitate.

Ramane de vazut daca aceasta incercare indrazneata va aduce si alte lansari de la marile companii concurente si daca pe viitor vom putea face fotografii macro profesioniste inedite doar cu ajutorul unor obiective extrem de puternice si de bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.