NASA a anuntat ca a transformat primele fotografii realizate de telescopul spatial James Webb in muzica
Inca de la lansare, telescopul spatial James Webb a fost in centrul atentiei. Mult laudat si asteptat mai ales pentru capacitatea sa de a fotografia universul si de a oferi o imagine mai buna asupra celor mai indepartate zone inca nedescoperite, telescopul celor de la NASA a impresionat inca de la primele fotografii extrem de clare si de detaliate fata de ce existase pana atunci. Dar NASA nu s-a oprit doar la fotografierea spatiului si a incercat sa ofere o experienta completa sau aproape completa si altor categorii de oameni care nu ajungeau sa descopere fotografiile telescopului in mod normal…
Stim deja ca NASA se ocupa de tot ce tine de proiecte ce au legatura su astronomia, cu spatiul si cu universul. Dincolo de ce face NASA in mod curent mai sunt si alte proiecte la care echipele de specialisti de acolo lucreaza de zor. Un astfel de proiect indraznet este cel care urmareste trecerea fotografiilor in domeniul sunetelor perceptibile, pentru a putea oferi experiente complexe si complete si nevazatorilor.
Telescopul spatial James Webb este urmasul telescopului spatial Hubble, a fost lansat pe 21 decembrie 2021 si deja a oferit cele mai detaliate si mai clare fotografii ale unor parti din universul nostru. Echipa de profesionisti de la NASA care se ocupa de tot ce tine de telescopul James Webb si de activitatea sa a reusit sa transforme recent unele dintre primele fotografii realizate in spatiu cu noul instrument de observatie in muzica si sunete, note. Ceea ce parea imposibil in urma cu cateva decade a devenit dintr-odata posibil si face parte din realitatea pe care o traim cu totii astazi.
Procesul de transformare poarta numele stiintific de sonificare, nu este unul deosebit de complex, dar rezultatele sale sunt de-a dreptul uimitoare. Ideea din spatele sonificarii este simpla: transformarea imaginilor si a datelor si intelegerea lor prin sunet pentru a ajuta ascultatorii sa creeze propriile reprezentari mentale ale imaginilor. Practic informatia vizuala este modificata prin intermediul procesarii audio care nu are legatura cu vocea.
Impreuna cu Universe of Learning si echipa din spatele sau de la NASA oamenii de stiinta au reusit intr-un final sa lucreze alaturi de muzicieni pentru a traduce cateva fotografii emblematice realizate cu ajutorul celui mai puternic telescop in urma asocierii de note unice unor regiuni din fotografii. De exemplu, stancile cosmice ale nebuloasei Carina au fost „traduse” in muzica prin sonificare.
In prima faza sonificarea este mai degraba pentru cei cu probleme de vedere moderate si pentru nevazatori, dar oricine se poate bucura de muzica obtinuta din imagini. In procesul de sonificare imaginile sunt scanate rapid de la stanga la dreapta, dar sonificarea a fost adaptata si pentru video pentru a oferi nevazatorilor posibilitea de a privi ceva pe masura ce liniile verticale se misca de-a lungul unui cadru.
Rezultatul procesarii e o melodie vibranta, complexa, exprima detalii din fotografiile trecute prin sonificare. Nebuloasa Carina care a trecut deja prin acest proces de sonificare dupa ce a fost surprinsa in fotografiile telescopului este un nor urias de gaz si praf unde stelele s-au format sau se formeaza.
NASA a explicat deja ca toate culorile din fotografii au fost mapate pentru a produse sunete, tonuri, frecvente diferite-frecventa luminii a fost convertita direct in frecventa sunetului. Lumina apropiata de infrarosu este reprezentata prin frecvente mai inalte la inceputul melodiei originale. Si pe masura ce asculti muzica ciudata notele se schimba, frecventele devin mai joase, reflectand lungimile de unda ale luminii.
Primele date primite de la telescopul James Webb au putut fi experimentate si vor putea fi experimentate intr-o cu totul alta maniera prin intermediul sunetelor. Informatia este codata, tot ce tine de culori, de luminozitate, localizarea stelelor, de semnaturile absorbtiei de apa va fi transpus foarte usor in sunete, note muzicale cu diverse frecvente. Asa astronomia chiar devine accesibila tuturor, chiar si celor cu dizabilitati, probleme de vedere.
Echipa care a lucrat la acest proiect indraznet spera ca toti ascultatorii sa aiba o conexiune mai puternica, sa simta o conexiune mai puternica cu universul dupa ce asculta „muzica fotografiilor” de la celebrul telescop spatial al NASA. Nevazatorii vor simti fix aceleasi emotii pe care le traiesc si oamenii care nu au probleme cu vederea si care privesc cerul instelat pe timp de noapte. In viitor si mai multe fotografii ale universului vor fi transformate in sunete si melodii. Exemple de sonificare a fotografiilor sunt si vor fi de gasit pe canalul oficial de YouTube al NASA, deci oricine le va putea accesa daca doreste. Ramane de vazut ce va mai face NASA ca sa atraga si mai multi pasionati de astronomie si de tot ce se afla dincolo de galaxia noastra.