Leica M11 Monochrom, aparatul foto perfect pentru fotografii monocrome

Aparatele de fotografiat moderne permit obtinerea unor fotografii monocrome exceptionale.

De multe ori ti-ai dori sa nu te mai chinui in Photoshop ca sa obtii fotografii monocrome excelente. Din fericire pentru amatori si profesionisti exista de acum un aparat de la Leica ce permite realizarea de fotografii monocrome excelente fara nici cel mai mic efort.

Pentru multi epoca in care aveam doar fotografii alb-negru a apus de multa vreme. Acum avem fotografii digitale culori, ne putem juca cu o multime de culori si nuante, putem procesa rapid fotografiile si ne putem asigura cele mai interesante portofolii si albume foto. Insa daca avem nevoie de fotografii vintage sau cu efecte interesante si detalii inedite, cu un aspect neobisnuit ne vor orienta spre fotografia monocroma. Marele avantaj este ca in fotografiile monocrome se observa poate mai bine detaliile si ai din start mai mult loc de “joaca” atunci cand vine vorba de contrast si de calitatea compozitiei fotografice.

Fotografia monocroma este un tip de fotografie in care fiecare pozitie pe o imagine poate inregistra si afisa o cantitate diferita de lumina, insa nu o nuanta diferita. Aici se poate discuta despre toate formele de fotografie alb-negru, care produc imagini cu nuante de gri neutru, de la negru la alb.

Si alte nuante pot fi vazute in fotografia monocroma, sepia, cyan, albastru, maro. De ce ai avea nevoie de fotografie monocroma? Fotografia monocroma este utilizata astazi in scopuri artistice, pentru aplicatii tehnice la nivelul imaginilor, nu se doreste reproducerea cu acuratete a unor anumite scene, compozitii.

In termeni mai simpli, daca discutam despre fotografia monocroma ne gandim la variatii ale unei singure culori si nimic mai mult. Si in faza de postprocesare se pot obtine fotografii monocrome. E foarte simplu: se ia o imagine si se limiteaza gama de culori la una singura, celelalte se reduc complet. O fotografie vintage sepia sau fotografiile cianotipice sunt cele mai bune exemple de fotografie monocroma.

Dar daca se foloseste o camera foto profesionista pentru fotografia monocroma va fi nevoie de variantele de culoare cele mai intunecate si cele mai luminoase in acelasi cadru, contrastul din fotografie fiind mai mare. Fotografia in alb si negru contine variante de griuri de la negru absolut la alb absolut. Deci toate fotografiile in alb si negru sunt monocrome, dar nu si viceversa.

In ideea unor fotografii monocrome profesioniste de o calitate mai buna Leica a lansat M11 Monochrom, un fel de telemetru digital cu full-frame cu rezolutii multiple senzor BSI ce poate capta doar imagini in alb si negru. Camera foloseste corpul lui M11 si este facuta din metal. Avem un display de safir, aluminiu, piele la suprafata aparatului, pentru protectie, finisaj negru rezistent la zgarieturi.

Aparatul foto al celor de la Leica este full-monocrom, deci poti sa il folosesti fara probleme in proiectele tale monocrome. Rezolutiile disponibile sunt 60, 36, 18 megapixeli. Fotografiile obtinute sunt in formatele JPEG, DNG RAW, ISO are o plaja de la 125 la 200.000. Chiar daca ai surse de lumina mai slabe tot obtii fotografii detaliate si originale, „zgomotul” din fotografii fiind aproape insesizabil chiar si cand setezi ISO-ul la valori foarte ridicate.

Stocarea interna este de 256GB, se poate folosi si SD Card, ce se introduce in compartimentul bateriei. Toate fotografiile pot fi transferate via Leica FOTOS, aplicatia celor de la Leica, via USB-C sau Bluetooth. Senzorul CMOS 61MP BSI face toti banii, ai si expunere pana la o ora, e-shutter pana la 1/16,000 sec, la care se adauga stabilizare Live view (corectare tremur digitala la nivel de preview imagine).

Pretul pentru Leica M11 Monochrom este de 9,195 dolari si e deja disponibil pe piata. Calitatea si rezistenta produselor Leica, eficienta lor recomanda toata seria lor pentru profesionisti si amatori deopotriva.

Si daca vrei ceva in plus, Leica a anuntat si o versiune noua a Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH, obiectiv refacut, compact, usor, cu design original. Lamele aperturii sunt in numar de 11 in loc de 9, distanta focusului a fost extinsa de la 70 cm la 45 cm daca vrei sa te „apropii” de obiecte si subiectii fotografiati.

Inginerii Leica au dezvoltat un angrenaj dublu pentru a seta usor obiectivul si focusul. Focusul e mai precis si calitatea imaginilor si efectelor obtinute vor fi si mai bune. Nu s-a schimbat nici sensibilitatea focusului si marimea cadrului. Daca se doreste focus pana la 45 cm distanta se va folosi Live View de pe ecran, Visoflex sau Leica FOTOS, aplicatia speciala. Versiunea pe negru ar urma sa coste 4,495 dolari, cea argintie ar urma sa ajunga la rafturi cu pretul de 4,795 dolari. Ambele sunt disponibile din 13 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.