Xiaomi are un smartphone care poate folosi obiective Leica Full-Size
Camerele foto de pe telefoanele smart au evoluat enorm. De la primele camere care nu iti permiteau sa obtii fotografii decente orice ai fi facut pana la camerele foto cu trei sau patru obiective incorporate in modulul de camera, evoluatia camerei foto de pe telefoane mobile a fost mereu una spectaculoasa cu fiecare an ce a trecut.
Astazi avem pe aproape orice fel de telefon de top si mid-range, chiar si pe cele de buget module de camere foarte bune si fotografii facute cu ele peste asteptari. Un trend interesant este cel al accesoriilor tip obiectiv atasate direct la modulele de camera pentru a oferi o calitatea imbunatatita a fotografiilor finale facute direct cu telefonul smart. Xiaomi nu e strain de dorinta pasionatilor de telefoane smart de a avea fotografii la fel de bune precum cele facute cu o camera foto mirrorless, asa ca a incercat un concept interesant: telefonul ce poate utiliza obiective Leica Full-Size.
Telefonul mobil a determinat schimbari in foarte multe domenii si fotografia nu a scapat nici ea de modificarile de paradigma oarecum normale in conditiile date. In ziua de astazi cam toata lumea care detine un smartphone foloseste intens si camerele foto de pe el, pentru selfie, pentru fotografii de peisaj, pentru imortalizarea celor mai frumoase amintiri din compania prietenilor, familiei. Insa de multe ori, oricat de puternice si de bine facute ar fi obiectivele incorporate in telefoanele mobile, tot nu avem fotografii la fel de bune precum cele realizate cu aparate foto profesionale.
Aici intervin obiectivele atasabile la telefoanele smart. Cu obiectivele-accesoriu pentru telefoanele smart se schimba destinata focala de la lentilele obisnuite de pe telefoane. Deci poti fotografia obiecte care se afla mai aproape sau mai departe de telefon, distanta focala e mult mai mare decat cea suportata de un modul de camere de pe telefoanele smart.
La inceput obiectivele si lentilele de pe telefoane erau gandite doar pentru fotografii macro, de unde si calitatea slaba si pixelii prea multi cand incercai sa faci un zoom. Insa teleobiectivele si alte tipuri de obiective moderne au fost din ce in ce mai multe, asa ca a fost foarte greu sa te opresti la unul singur.
Obiectivele pentru telefoane smart sunt usor de folosit, nu trebuie sa fii profesionist ca sa le poti atasa rapid, sunt usor de luat oriunde pentru ca sunt usoare si au dimensiuni compacte, sunt robuste, se pot folosi oricand, practice, compatibile cu modele diverse de camere de la telefoane de top sau mid-range.
In general, obiectivele pentru modul de camera de la telefoanele smart se aleg in functie de caracteristicile lor, greutate, marime, accesorii, brand, tipuri de proiecte in care le vei folosi si de fotografii, distanta focala, unghiuri largi, macro, zoom, functii fish-eye.
Xiaomi a venit recent cu o veste foarte buna pentru toti cei care vor obiective cat mai perforante pentru camerele foto de pe telefoanele companiei. Pe cand dezvolta 12S Ultra Xiaomi lucra si la alt proiect ambitios: un smartphone care putea accepta obiective Leica Full-Size cu montura M.
Parteneriatul dintre Xiaomi si Leica ar fi putut merge dincolo de 12S Ultra. Xiaomi 12S Ultra Concept Phone a luat designul basic de la 12S Ultra si a adaugat un senzor secundat Type 1 50.3-megapixeli in mijlocul „denivalarii” camerei foto care accepta adaptor si permitea utilizatorilor sa monteze un obiectiv Leica Full-Size. Au fost produse doar zece unitati din acest model fiecare in valoare de 41,210 dolari, unele au fost trimise unor influenceri pentru niste materiale de promovare.
Xiaomi nu a spus nimic despre productia in masa a acestui telefon surprinzator, toate modelele pe care le-a fabricat deja fiind produse cat timp se realiza 12S Ultra. Conceptul noului telefon a fost bun, au fost facute publice si niste fotografii care aratau foarte bine si erau suficient de clare si de bine procesate.
Xiaomi nu e singura companie producatoare de telefoane care si-a fi dorit sa beneficieze de pe urma atasarii unor obiective la modulele de camera. Dar e prima companie din industrie care a realizat o montura fizica nativa atasata la corpul telefoanelor prototip.
In 2014, Sony producea niste atasamente de telefoane numite QX1 si QX30 care acceptau obiective cu montura tip E-mount. Obiectivele nu se montau fizic direct la telefon, imaginile erau trimise prin wi-fi dupa ce au fost deja facute. Anul urmator a venit Olympus cu the Olympus Air, o camera foto de 16-megapixeli care folosea telefonul smart pe post de ecran de vizualizare live. Ambele modele nu au prins la public deloc si ideile au fost abandonate rapid.
De fiecare data cand producatorii aduc obiective full-size pe un smartphone sunt cativa utilizatori care sunt incantati de idee, insa succesul comercial nu depinde doar de ei… Asa se intampla si cu acest concept al Xiaomi si decizia de a nu trece la productie in masa a fost excelenta de vreme ce, istoric vorbind, astfel de produse-concept nu se vor vinde bine deloc.