Un update firmware pentru Pentax K-3 Mark III va imbunatati astrofotografia fara GPS

Va fi mai usor sa facem astrofotografii fara a avea nevoie de GPS.

Pentax este un brand respectat pe piata producatorilor de camere foto performante, cu functii si caracteristici excelente atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti. Lansat in aprilie 2021, Pentax K-3 Mark III a fost o camera foto apreciata, un flagship al seriei Pentax APS-C, utilizata atat pentru fotografii obisnuite, cat si pentru astrofotografie. Recent, Pentax a anuntat lansarea si disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru aceasta camera performanta care va imbunatati fotografiile facute spatiului. Astro Tracer Type 3 va permite urmarirea obiectelor ceresti fara folosirea unitatii GPS.

Daca ai o camera foto performanta si vrei sa faci fotografii cerului, spatiului in toata splendoarea sa poti sa experimentezi cat doresti cu astrofotografia. Astrofotografia este un tip specializat de fotografie care presupune fotografierea imaginilor obiectelor astronomice si a unor portiuni din cer, asa cum apare el pe timpul noptii. Prima data a fost fotografiata Luna in 1840, daguerreotipul lui John William Draper, insa in secolul al XIX-lea, pe la sfarsitul sau, am putut fotografia si stelele si le-am putut admira in detaliu.

Pe masura ce tehnologia a avansat si au aparut tot mai multe aparate foto cu o serie de caracteristici de top apetenta pentru fotografierea cerului a crescut. Si producatorii de camere au reactionat imediat si au venit cu produse care au putut fi folosite inclusiv pentru astrofotografie.

Camera foto Pentax K-3 Mark III permitea realizarea de astrofotografii, dar era nevoie de GPS, directie si de alte date importante. Actualizarea de firmware 1.41 disponibila permite camerei Pentax K-3 Mark III sa fotografieze obiecte din spatiu fara folosirea GPS. Va putea urmari stelele pe cer fara a avea nevoie deloc de calibrare precisa si de acces la date GPS. Zonele cu interferente magnetice foarte puternice nu vor mai pune probleme fotografilor fascinati de cer si de stele, corpuri ceresti.

In combinatie cu un temporizator de fotografiere cu intervale Astro Tracer Type 3, noua intrare din meniul Astro Tracer, se poate fotografia de mai multe ori zone importante pentru fotografii cu expunere multipla. Astro Tracer Type 3 poate fi folosit si pentru expunere cronometrata in modul bulb, insa fotografierea normala in modul bulb nu e posibila.

Modul nu e compatibil cu niciun fel de lentile, obiective cu „ochi de peste” si este compatibil doar cu lentile cu zoom. Sunt si trei exceptii: 55-300mm f/4.5-6.3ED PLM WR RE, 11-18mm f/2.8ED DC AW, 16-50mm f/2.8ED PLM AW.

Timpul expunerii poate fi fixat pana la 10 minute, insa un minut va fi suficient in majoritatea scenariilor. Daca apar nori, elemente in fundal s-ar putea sa avem si fotografii blurate. Daca stelele, obiectele ceresti nu sunt suficient de luminoase din cauza poluarii luminoase, camera foto s-ar putea sa nu poata realiza o poza care arata foarte clar si cu acuratete mare.

S-a imbunatatit prin acest firmware nou si acuratetea autofocusului, stabilitatea in timpul fotografierii, mai ales cand se foloseste viewfinder, stabilitatea softwareului camerei e imbunatatita si ea. Exista si un manual pentru Astro Tracker Type 3 in engleza deja disponibil. Actualizarea se face destul de simplu, urmand instructiunile producatorilor si ghidurile puse la dispozitie on-line. Gasiti deja si exemple de update si de performante pe diverse canale media, postate de catre cei care detin deja aparatul.

Pentax s-a chinuit destul de mult ca sa scoata pe piata o camera precum K-3 Mark III si a reusit sa vina cu un produs foarte bun si apreciat de catre cunoscatori: un DSLR excelent pentru orice fel de scenariu de utilizare. Are multe imbunatatiri fata de Mark II, un motor nou pentru autofocus, diverse instrumente utile pentru video, protectie in orice conditii meteo. La un pret de aproape 2.000 dolari K3 Mark III este una dintre cele mai scumpe camere APS-C de pe piata, asta desi e un sistem DSLR si nu unul mirrorless precum cele ale competitorilor directi…

Specificatiile camerei foto Pentax K3 Mark III justifica insa pretul cerut:

25.7MP APS-C UHD 4K

Obturator Mecanica

Viteza obturator 30s-1/8000s

Mirror Lock-up

Capacitate rafala pana la 12 fps

Format senzor Crop 1,3x – 2x

Mod focalizare Continuous-Servo AF (C), Manual Focus (M), Single-Servo AF (S)

Focalizare automata si manuala

Stabilizare optica de imagine Sensor-Shift, 5-Axis

Patina blit extern Hot Shoe, PC Terminal

Moduri balans de alb

Moduri expunere Aperture Priority, Auto, Manual, Program, Sensitivity Priority, Shutter Priority

Masurarea expunerii Center-Weighted Average, Highlight Weighted, Multi-Zone, Spot

Formate fisiere acceptate DNG, JPEG, Raw

Rezolutie Foto 25 Mpx

Inregistrare video H.264 / MOV

UHD 4K (3840 x 2160) la 23.976p / 29.97p

Full HD (1920 x 1080) la 23.976p / 29.97p / 59.94p

Iesire video HDMI D (Micro)

Display LCD 3.2 “; Rezolutie: 1.620.000 Dot

Ecran tactil

WiFi

Bluetooth

Acumulator  reincarcabil D-LI90, 7,2 VDC, 1860 mAh (800 de fotografii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.